Nyheter

Myntverkets guldfond säljs till Goldman Sachs

Publicerad

den

Goldman Sachs Asset Management har ingått ett avtal om att förvärva Perth Mint Physical Gold ETF (NYSEArca: AAAU). Denna börshandlade fond har cirka 500 MUSD under förvaltning.

Fonden, som kommer att vara GSAM:s första råvaru-ETF, ger för närvarande exponering för fysiskt guld som förvaras och garanteras av Perth Mint. Perth Mint är ett helägt dotterbolag till västra Australiens regering.

Förvärvet förväntas avslutas vid årsskiftet. Fonden kommer att byta namn till Goldman Sachs Physical Gold ETF. Det som varit det australiensiska Myntverkets guldfond kommer att förbli noterad på NYSEArca. Dess kortnamn kommer att vara oförändrat.

Kommer att utse ett nytt förvaringsinstitut

Perth Mint kommer emellertid inte längre att fungera som custodian för AAAU ETF. Goldman Sachs har kommunicerat att en ny custodian kommer att utses, men ännu inte avslöjat vilken. Denna kommer emellertid vara en oberoende part.

Michael Crinieri, GSAM: s globala chef för ETF-strategi, kommenterade: ”Vårt team syftade till att svara på investerarnas efterfrågan på en tillgångsklass som har visat motståndskraft och popularitet med innovativa funktioner till ett konkurrenskraftigt pris.

”Vårt mål hos GSAM är att fortsätta att ge investerare tankeväckande och kostnadseffektiva sätt att diversifiera sina portföljer, och vi tror att denna fond är ett attraktivt tillskott till GSAMs växande ETF-svit.”

AAAU lanserades ursprungligen 2018 i samarbete med white label plattformen Exchange Traded Concepts. Det är en av de billigaste guldfonderna i USA med en kostnadsprocent på bara 0,18 procent. Detta matchar avgiften på $ 3,7 miljarder $ SPDR Gold MiniShares Trust (GLDM US).

För europeiska investerare finns det fortfarande ett alternativ. Det brittiska Myntverkets guldfond, The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU).

Förvaringsinstitut

RMAUs förvaringsinstitut, The Royal Mint Limited, är en statlig institution och inte en kommersiell bank eller finansiell institution. Det brittiska myntverket är ett privatägt bolag, helägt av Storbritanniens stat. Det är således den enda guld ETCn som inte har sitt guld förvarat av en kommersiell bank. Merparten av europeiska guld ETCer är förvarade av HSBC och JP Morgan.

Förvaringsplats

Guldet förvaras i det brittiska myntverkets valv i Llantrisant utanför Cardiff i Wales som är ett av världens säkraste valv och på en geografisk plats med låg risk för stöld eller terroristattentat. Många andra guld ETCer har sitt guld förvarat i London, New York eller andra finansiella centra med högre risk för stöld eller terrorism.

Var och hur kan RMAU handlas?

RMAU handlas i dag på tre olika börser, London Stock Exchange, Deutsche Boerse (Xetra) och Borsa Italiana. RMAU kan handlas i GBP, USD och EUR. Det betyder att det går att handla andelar i The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version