Följ oss

Nyheter

Moskvas guld

Publicerad

den

Ryssland svarar på hotet från G7 och EU som är tänkt att hindra landet från att genomföra transaktioner med reserverna av Moskvas guld och bekräftar att de 2 300 ton guld och dess valutor finns i centralbanken.

Ryssland svarar på hotet från G7 och EU som är tänkt att hindra landet från att genomföra transaktioner med reserverna av Moskvas guld och bekräftar att de 2 300 ton guld och dess valutor finns i centralbanken.

Ryssland tar udden av omvärlden beslut att inte låta landet använda sina guldreserver som ett mått på påtryckningar för invasionen av Ukraina. Detta har uttalats av G7-länderna, de i EU, ett initiativ som andra länder har anslutit sig till. Det handlar om att förhindra Moskva från att kringgå de finansiella isoleringsåtgärder som invasionen föreskrev.

Ryska federationens centralbank har dock försäkrat denna fredag att alla Rysslands guld- och valutareserver är deponerade inom landet, enligt den ryska byrån TASS. ”Allt guld i våra guld- och valutareserver är under kontroll av Rysslands centralbank i vårt eget lands territorium”, säger centralbanken.

Enheten påpekade att dessa reserver är ett verktyg för att skydda ekonomin från externa kriser och, i svåra situationer, säkerställa betalning av skulder i utländsk valuta, kritisk import och stabilisera valutamarknaden, rapporterar Ep.

Ledarna för G-7-länderna och EU enades i går om att försöka begränsa Rysslands förmåga att använda sina internationella reserver, inklusive guld, för att undvika internationella sanktioner för att stödja sin ekonomi och finansiera kriget i Ukraina.

”Ledarna för G-7 och EU kommer att fortsätta att arbeta tillsammans för att minska Rysslands förmåga att använda sina internationella reserver för att stödja Rysslands ekonomi och finansiera den Rysslands president Vladimir Putins krig”, meddelade Vita Huset i ett uttalande.

I detta avseende gjorde USA klart att ”alla transaktioner som involverar guld relaterat till Ryska federationens centralbank omfattas av befintliga sanktioner.”

Dess värde: 127 151 miljoner euro

Ryssland har en av de största guldreserverna i världen, uppskattad till cirka 2 300 ton av metallen, vars värde skulle vara cirka 140 000 miljoner dollar (127 151 miljoner euro). Ryssland har ökat sina reserver med sexhundra procent under de senaste 15 åren, vilket sammanfaller med mandatet för Vladimir Putin som har suttit i 20 år.

I denna orimliga siffra ingår förmodligen de 510 ton guld som den dåvarande centralbanken i Spanien i september 1936 överlämnade till Moskva för att betala för det krigsmateriel som Stalin var villig att sälja till republiken.

Detta beslut har väckt enorma kontroverser bland historiker under åren, såväl som metallens öde. Men 1938 hävdade Moskva att detta guld hade tagit slut. Hur som helst, dess existens och vad som blev av det spanska guldet i Moskva förblir ett mysterium som består till denna dag.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.