Följ oss

Nyheter

Mexikos momentum hindras när den ekonomiska aktiviteten saktar ned

Publicerad

den

Mexikos momentum hindras när den ekonomiska aktiviteten saktar ned

Mexikos aktiemarknader stärktes efter valet, men momentum i den landsspecifika ETF föll på att ekonomisk aktivitet försvagades under andra kvartalet. iShares MSCI Mexico Capped ETF (NYSEArca: EWW), den största börshandlade fonden för mexikanska aktier, fastnade inom intervallet under de senaste veckorna och ökade med 0,5% under månaden. Detta trots att Mexikos momentum hindras.

Mexikos momentum

Mexikos nationella statistikinstitut avslöjade att bruttonationalprodukten kom in något sämre än förväntat. Siffran var minus 0,2% över kvartalet jämfört med de preliminära uppskattningarna av en minskning med 0,1% och en 1% expansion under det första kvartalet, rapporterar Bloomberg.

Ekonomin förväntas fortfarande att växa

Ekonomin väntas fortfarande växa snabbare än 2017 på stigande utgifter som föregick valet den 1 juli, men vägen framåt kan vara ojämn. Internationella valutafonden sänkte nyligen sin prognos för tillväxten i Latinamerika 2019. IMF pekade på handelsspänningar, osäkerhet kring Nordamerikanska frihandelsavtalet och den nya presidentens agenda.

I synnerhet var Andres Manuel Lopez Obrador bekymrad efter att ha sagt att han skulle hålla en folkomröstning om huruvida man skulle avbryta byggandet av en internationell flygplats på 13 miljarder dollar för Mexico City och hävda att kostnader och korruption som omger projektet inte är värt besväret.

Den utvalda presidenten sade också att han kommer att granska oljekontrakt som redan beviljats för tecken på korruption. Han namngav också en industri neophyte till huvudet ägda Petroleos Mexicanos, landets största företag.

Dessutom kan statliga kostnader stiga när den nya presidenten lovade att öka de offentliga utgifterna till ett belopp på 75 miljarder pesos, eller 4 miljarder dollar, genom kostnadsbesparing och ökad effektivitet i regeringen. Vissa observatörer är oroade över presidentens förmåga att betala för allt utan att höja skulden eller öka skatterna. Mexikos ekonomi spås att expandera 2,2% i år och 2,1% år 2019. Icke-säsongrensad BNP ökade 2,6% jämfört med samma kvartal i slutet av andra kvartalet.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.