Nyheter

Metallbörsens hantering av nickelkaoset granskas av brittiska myndigheter

Publicerad

den

Storbritanniens finansregulator har inlett en verkställighetsutredning av London Metal Exchanges (LME) hantering av en kaotisk period på nickelmarknaden, det så kallade nickelkaoset, förra året som ledde till ett tillfälligt handelsstopp och föranledde en rad stämningar från investerare.

Financial Conduct Authority (FCA) sa att den hade granskat händelserna som tvingade den Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX)-ägda börsen att stoppa handeln med nickel och avbryta tusentals affärer tidigt den 8 mars 2022, och skulle nu genomföra en undersökning av en del av börsens beteende, samt dess system och kontroller, mellan 1 januari och 8 mars 2022.

LME har genomfört förändringar i sitt kontrollramverk och förbundit sig till ett bredare paket av marknadsreformer, informerat av rekommendationerna från en extern granskning”, sade tillsynsmyndigheten i ett uttalande. ”FCA uppmuntras av LME:s fokus på att öka transparensen i OTC-handeln för att stödja robust riskhantering i sin börshandel.”

Separat sa Bank of England att den planerade att utse en oberoende översyn för att utvärdera och rapportera om åtgärder från LME Clear, börsens clearinghus, för att åtgärda brister i dess styrning och riskhantering.

LME kommer att samarbeta fullt ut med denna process och kommer att fortsätta att vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa långsiktig hälsa, effektivitet och motståndskraft på sin marknad” sa Matthew Chamberlain, LMEs VD, i ett uttalande.

Tillkännagivandena från finansiella tillsynsmyndigheter kom nästan två månader efter en oberoende granskning av konsulten Oliver Wyman rekommenderade börsen att skärpa sina regler för att förbättra sin förmåga att identifiera och förhindra framtida marknadssnedvridningar liknande de som utlöste nickelkaoset.

LME förväntas avslöja en implementeringsplan som svar på den oberoende granskningens rekommendationer i slutet av första kvartalet, inklusive ”initiativ som redan är på gång” för att stärka sin verksamhet och marknader, sa börsen.

Senare denna månad förväntas börsen återuppta handel med nickel under kontorstid i Asien efter en paus på mer än ett år, vilket LME hoppas ska hjälpa till med likviditetsproblem på marknaden. Handel kommer att vara tillgänglig från kl. 01.00 GMT/9.00 HKT.

I början av mars förra året steg nickelpriserna, tillsammans med andra råvaror, dramatiskt efter att Rysslands invasion av Ukraina väckte oro för utbudsbrist. Priserna steg med så mycket som 250 procent på drygt 24 timmar, vilket pressade dussintals kortsäljare, inklusive världens största tillverkare av rostfritt stål, Tsingshan Holding Group of China.

Börsen har sagt att nickelmarknaden hade hamnat i ”oordning” under de tidiga timmarna den 8 mars 2022, och beslutet togs att avbryta affärer för att ”föra marknaden tillbaka till den sista tidpunkten då LME kunde vara säker på att marknaden fungerade på ett ordnat sätt”.

Det var bara andra gången i den 146-åriga börsens historia som den hade avbrutit handeln med en av sina metaller. Nickelhandeln stoppades i mer än en vecka och hade en kaotisk omstart.

Vissa handlare kritiserade dock börsens beslut och sa att börsen gynnade vissa investerare framför andra genom att avbryta genomförda affärer den dagen.

Den amerikanska hedgefonden Elliott Management och det kvantitativa investeringsföretaget Jane Street Global Trading stämde börsen i London och krävde upp till 471 miljoner pund (572 miljoner dollar) i skadestånd.

Managed Funds Association (MFA), ett handelsorgan som representerar några av världens största hedgefonder, lämnade separat in ett formellt klagomål till LME i juni över börsens hantering av nickelsituationen och har efterlyst en ”robust regulatorisk granskning” för att ta itu med börsens brister.

”Investerarnas förtroende för LME skakades illa av krisen och måste byggas upp igen”, säger Jennifer Han, chef för globala regleringsfrågor vid UD. ”Alternativa kapitalförvaltare kräver sunda och förutsägbara marknader för att leverera tillförlitlig avkastning för institutionella investerare som pensioner, särskilt under tider av marknadsvolatilitet.”

LME har redan infört en rad åtgärder för att försöka undvika liknande situationer i framtiden, inklusive övre och nedre dagliga prisgränser för kontrakt som kräver att metaller fysiskt levereras när ett terminskontrakt löper ut.

Förra sommaren började börsen kräva att sina medlemmar rapporterar sina OTC-positioner veckovis för dessa metaller, inklusive kontrakt för aluminium, koppar, nickel, tenn och zink.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version