Följ oss

Nyheter

Metallbörsens hantering av nickelkaoset granskas av brittiska myndigheter

Publicerad

den

Storbritanniens finansregulator har inlett en verkställighetsutredning av London Metal Exchanges (LME) hantering av en kaotisk period på nickelmarknaden, det så kallade nickelkaoset, förra året som ledde till ett tillfälligt handelsstopp och föranledde en rad stämningar från investerare.

Storbritanniens finansregulator har inlett en verkställighetsutredning av London Metal Exchanges (LME) hantering av en kaotisk period på nickelmarknaden, det så kallade nickelkaoset, förra året som ledde till ett tillfälligt handelsstopp och föranledde en rad stämningar från investerare.

Financial Conduct Authority (FCA) sa att den hade granskat händelserna som tvingade den Hong Kong Exchanges and Clearing (HKEX)-ägda börsen att stoppa handeln med nickel och avbryta tusentals affärer tidigt den 8 mars 2022, och skulle nu genomföra en undersökning av en del av börsens beteende, samt dess system och kontroller, mellan 1 januari och 8 mars 2022.

LME har genomfört förändringar i sitt kontrollramverk och förbundit sig till ett bredare paket av marknadsreformer, informerat av rekommendationerna från en extern granskning”, sade tillsynsmyndigheten i ett uttalande. ”FCA uppmuntras av LME:s fokus på att öka transparensen i OTC-handeln för att stödja robust riskhantering i sin börshandel.”

Separat sa Bank of England att den planerade att utse en oberoende översyn för att utvärdera och rapportera om åtgärder från LME Clear, börsens clearinghus, för att åtgärda brister i dess styrning och riskhantering.

LME kommer att samarbeta fullt ut med denna process och kommer att fortsätta att vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa långsiktig hälsa, effektivitet och motståndskraft på sin marknad” sa Matthew Chamberlain, LMEs VD, i ett uttalande.

Tillkännagivandena från finansiella tillsynsmyndigheter kom nästan två månader efter en oberoende granskning av konsulten Oliver Wyman rekommenderade börsen att skärpa sina regler för att förbättra sin förmåga att identifiera och förhindra framtida marknadssnedvridningar liknande de som utlöste nickelkaoset.

LME förväntas avslöja en implementeringsplan som svar på den oberoende granskningens rekommendationer i slutet av första kvartalet, inklusive ”initiativ som redan är på gång” för att stärka sin verksamhet och marknader, sa börsen.

Senare denna månad förväntas börsen återuppta handel med nickel under kontorstid i Asien efter en paus på mer än ett år, vilket LME hoppas ska hjälpa till med likviditetsproblem på marknaden. Handel kommer att vara tillgänglig från kl. 01.00 GMT/9.00 HKT.

I början av mars förra året steg nickelpriserna, tillsammans med andra råvaror, dramatiskt efter att Rysslands invasion av Ukraina väckte oro för utbudsbrist. Priserna steg med så mycket som 250 procent på drygt 24 timmar, vilket pressade dussintals kortsäljare, inklusive världens största tillverkare av rostfritt stål, Tsingshan Holding Group of China.

Börsen har sagt att nickelmarknaden hade hamnat i ”oordning” under de tidiga timmarna den 8 mars 2022, och beslutet togs att avbryta affärer för att ”föra marknaden tillbaka till den sista tidpunkten då LME kunde vara säker på att marknaden fungerade på ett ordnat sätt”.

Det var bara andra gången i den 146-åriga börsens historia som den hade avbrutit handeln med en av sina metaller. Nickelhandeln stoppades i mer än en vecka och hade en kaotisk omstart.

Vissa handlare kritiserade dock börsens beslut och sa att börsen gynnade vissa investerare framför andra genom att avbryta genomförda affärer den dagen.

Den amerikanska hedgefonden Elliott Management och det kvantitativa investeringsföretaget Jane Street Global Trading stämde börsen i London och krävde upp till 471 miljoner pund (572 miljoner dollar) i skadestånd.

Managed Funds Association (MFA), ett handelsorgan som representerar några av världens största hedgefonder, lämnade separat in ett formellt klagomål till LME i juni över börsens hantering av nickelsituationen och har efterlyst en ”robust regulatorisk granskning” för att ta itu med börsens brister.

”Investerarnas förtroende för LME skakades illa av krisen och måste byggas upp igen”, säger Jennifer Han, chef för globala regleringsfrågor vid UD. ”Alternativa kapitalförvaltare kräver sunda och förutsägbara marknader för att leverera tillförlitlig avkastning för institutionella investerare som pensioner, särskilt under tider av marknadsvolatilitet.”

LME har redan infört en rad åtgärder för att försöka undvika liknande situationer i framtiden, inklusive övre och nedre dagliga prisgränser för kontrakt som kräver att metaller fysiskt levereras när ett terminskontrakt löper ut.

Förra sommaren började börsen kräva att sina medlemmar rapporterar sina OTC-positioner veckovis för dessa metaller, inklusive kontrakt för aluminium, koppar, nickel, tenn och zink.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XAD2 ETC spårar priset i silver och valutasäkras till euro

Publicerad

den

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a.. ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) investerar i silver.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,75 % p.a. Denna ETC replikerar utvecklingen av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC har tillgångar på 116 miljoner euro under förvaltning. ETC är äldre än 5 år och har sin hemvist i Jersey.

Investeringsstrategi

Silverspotpriset är priset på silver i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XAD2 ETC

Xtrackers Physical Silver EUR Hedged ETC (XAD2 ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXAD2
gettexEURXAD2
Borsa ItalianaEURXAD2
Stuttgart Stock ExchangeEURXAD2
London Stock ExchangeEUROXA2
SIX Swiss ExchangeEURXAD2

Fortsätt läsa

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära