Följ oss

Nyheter

MEME ETF 25 aktier baserade på höga poäng på sociala medier

Publicerad

den

Roundhill MEME ETF (MEME ETF) spårar ett likaviktat index av 25 USA-noterade aktier utvalda baserat på en hög aktivitetspoäng för sociala medier och hög kort ränteandel. Roundhill MEME ETF (MEME ETF), som handlas på NYSEArca är en utdelande ETF. Denna börshandlade fond kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,69 procent.

Roundhill MEME ETF (MEME ETF) spårar ett likaviktat index av 25 USA-noterade aktier utvalda baserat på en hög aktivitetspoäng för sociala medier och hög kort ränteandel. Roundhill MEME ETF (MEME ETF), som handlas på NYSEArca är en utdelande ETF. Denna börshandlade fond kommer med en årlig förvaltningskostnad på 0,69 procent.

MEME Factset Analytics Insight

MEME förlitar sig på sociala mediers popularitet och marknadssentiment för att konstruera sin smala portfölj. Kvalificerade värdepapper ges initialt en social medieaktivitet eller ”meme”-poäng – det vill säga antalet gånger ett företag, eller dess ticker, nämns på specifika sociala medieplattformar under en avslutande 14-dagarsperiod.

De 50 bästa företagen med den högsta meme-poängen kommer sedan att rankas baserat på kort ränta – vilket hänför sig till andelen av ett företags tillgängliga börsnoterade aktier som har sålts kort men som ännu inte har täckts eller stängts.

De 25 värdepapper med högst kort ränta kommer att väljas ut för inkludering och viktas lika i portföljen. Eftersom hög kort ränta innebär ett baisseartat marknadssentiment, balanserar detta de hausseartade utsikterna för högt intresse för sociala medier, och fångar därmed företag med potential för prisuppgång till ett mer attraktivt värde. Indexet ombalanseras varannan vecka med urval varannan fredag i månaden.

Investeringsstrategi

Roundhill MEME ETF (”MEME ETF”) är utformad för att erbjuda investerare exponering mot ”meme-aktier” genom att tillhandahålla investeringsresultat som noggrant följer resultatet, före avgifter och utgifter, för Solactive Roundhill Meme Aktieindex (”MEME-index”). MEME ETF är den första ETF globalt uttryckligen utformad för att spåra utvecklingen av meme-aktier.

MEME-indexet består av 25 likaviktade amerikanska börsnoterade aktiepapper som uppvisar en kombination av hög aktivitet i sociala medier och hög kortränta. Kort ränta beräknas av procentandelen av ett värdepappers float som för närvarande säljs kort. Sociala mediers aktivitet och korta intressedata tillhandahålls av tredjepartsdataleverantörer. Indexet ombalanseras varannan vecka för att på bästa sätt försöka fånga trendande aktier när de dyker upp.

På grund av MEME-indexets fokus på aktier som både är mycket shortade och föremål för ökat sentiment från detaljhandeln, samt fondens höga omsättning vid ombalanseringar varannan vecka, kan MEME uppleva betydligt större volatilitet än konventionella aktie-ETF:er eller fonder.

Ökning för detaljhandelsinvesterare

Under de senaste åren har detaljhandelsvolymen vuxit märkbart eftersom provisionsfri handel har blivit lätt tillgänglig från mäklarhus som Robinhood. Enligt Bloomberg Intelligence har detaljhandeln stått för 21,3 % av den totala aktievolymen 2021, mer än en fördubbling av dess marknadsandel sedan 2010.

(Källa: Bloomberg Intelligence. Data per 2021-11-30)

Uppställande av sociala investeringar

När tekniken fortsätter att avancera i den digitala tidsåldern har inte bara tillgången till investeringar blivit lättare för detaljhandlare, utan också förmågan att kommunicera med likasinnade handlare. Plattformar som Twitter, Reddit (r/WallStreetBets), Discord och Stocktwits har blivit ett hem för millennials och förstärkt möjligheten att dela och konsumera forsknings- och investeringsidéer. 2021 har varit ett rekordår för användartillväxt på WallStreetBets med subredditen som nådde 11 miljoner användare i november 2021 efter att ha börjat året med drygt 1 miljon.

Handla MEME ETF

Roundhill MEME ETF (MEME ETF) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i MEME ETF.

Även AvaTrade erbjuder handel med Roundhill MEME ETF (MEME ETF) i form av CFDer. Till AvaTrade.

Även IG erbjuder emellertid handel i Roundhill MEME ETF (MEME ETF). Till IGs ETF Screener.

Största innehav

ViktNamnKortnamn
5.13%PELOTON INTERACTIVE INCPTON
4.84%CLOUDFLARE INCNET
4.69%SNAP INCSNAP
4.48%TILRAY BRANDS INCTLRY
4.39%GAMESTOP CORP NEWGME
4.33%AMC ENTMT HLDGS INCAMC
4.23%DIGITAL WORLD ACQUISITION CORP CLASS A COMDWAC
4.22%ROBLOX CORPRBLX
4.19%ADVANCED MICRO DEVICES INCAMD
3.98%RIVIAN AUTOMOTIVE INCRIVN

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.