Följ oss

Nyheter

Maximera avkastningen med rätt branscher

Publicerad

den

Maximera avkastningen med rätt branscher

Maximera avkastningen med rätt branscher I våra arkiv har vi hittat en artikel av Stephan Agerman som grundade ETFSverige.se, och i dag arbetar på Deutsche Bank med bland annat den satsning på ETFer som den tyska banken gör under namnet db-x trackers. Vi publicerar artikeln Maximera avkastningen med rätt branscher. Artikeln publicerades ursprungligen i september 2012.

Enskilda branscher går olika bra i olika konjunkturlägen. Genom att växla mellan cykliska och defensiva sektorer kan du maximera och skydda avkastningen i din investeringsportfölj.

2012 har varit ett skakigt år med flera skeden av ”risk på” och ”risk av”. Under sommaren 2012 hade vi, trots olösta problem i Europa, ett starkt sommarrally.

I år har dock OMXS30 stigit med runt 6 procent, exklusive utdelningar. Uppgången kan jämföras med den bästa sektor-ETF:en som finns noterad i Norden: Xact Oil Service. Denna ETF har stigit med över 31 procent i år. Sämst i år, exkluderat sälj- ETF:er, har det gått för Xact Basindustri. Denna ETF har stigit med cirka 2 procent.

Olika sektorer utvecklas på olika sätt i olika konjunkturcykler och marknadslägen. De flesta är medvetna om att läkemedel är en defensiv sektor som har möjlighet att stiga trots att den övriga börsen sjunker. Denna sektor kan därmed användas som en hedge för den övriga portföljen.

Exempel: under 2011 steg ETF:en Xact Läkemedel med nästan 10 procent medan ETF:en Xact OMXS30 sjönk med nästan 12 procent, inklusive utdelningar.

Om du funderar på att köpa ett enskilt bolag inom en sektor men har svårt att välja kan en sektor-ETF vara ett alternativ. Du köper då indirekt en hel sektor i en affär.

Det finns flera olika varianter på cykler sammankopplade med sektorer. Standard & Poor’s Guide to Sector Investing (1995) beskriver hur kapitalet brukar röra sig i den allmänna konjunkturcykelns skeden.

När konjunkturen går från botten till toppen går kapitalet från bank & finans till i tur och ordning branscherna transport, teknologi, kapitalvaror, industri, olja & gas och ädelmetaller.

I den omvända resan från toppen till botten går kapitalet från icke-cykliska konsumentvarubolag, till i tur och ordning läkemedel, energi/utiliteter, bank & finans och cykliska konsumentbolag.

Den nuvarande konjunkturcykeln är inte lik andra och är betydligt mer svåranalyserad. Detta beror på att de senaste konjunktursignalerna i vissa fall är motstridiga. Oroligheterna i de europeiska problemländerna ser också till att bilden grumlas ytterligare.

Vissa bedömare anser att vi är på väg mot ytterligare en recession i flera delar av världen medan andra bedömare anser att vi fortfarande befinner oss i en återhämtningsfas. Tiden får utvisa vem som har rätt.

Stephan Agerman, analytiker ETFSverige.se

Stephan Agerman är passionerat intresserad av börshandlade fonder. Så pass att han 2009 startade informationssajten ETFSverige. se, vid sidan av sitt ordinarie jobb på en investmentbank i Stockholm.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.