Följ oss

Nyheter

Marijuanaanvändning bland unga människor i USA rekordhög

Publicerad

den

Unga människors marijuanaanvändning och användandet av vissa hallucinogener hamnade på en rekordnivå förra året, enligt en ny rapport finansierad av National Institutes of Health, när cannabis för fritidsaktiviteter blev lagligt i fler stater och eftersom attityden till andra droger fortsätter att förändras.

Unga människors marijuanaanvändning och användandet av vissa hallucinogener hamnade på en rekordnivå förra året, enligt en ny rapport finansierad av National Institutes of Health, när cannabis för fritidsaktiviteter blev lagligt i fler stater och eftersom attityden till andra droger fortsätter att förändras.

Nästan 43 procent av ungdomarna sa att de hade använt marijuana under de senaste 12 månaderna, upp från 29 procent 2011 och nästan 34 procent 2016, enligt Monitoring the Future-studien från University of Michigan, som undersökte nästan 5 000 unga vuxna mellan 19 och 30 år.

Mer än 28 procent av ungdomarna sa att de hade använt marijuana under den senaste månaden, och mer än 1 av 10 var ”dagliga” konsumenter och använde marijuana 20 gånger eller mer under de senaste 30 dagarna, enligt rapporten. Även om kurserna inte var ett ”betydande” hopp från 2020, sade rapporten, var de de ”högsta nivåerna som någonsin registrerats sedan indexen först var tillgängliga 1988.”

Användningen av andra hallucinogener än LSD, ibland kallad syra, nådde rekordnivåer, där mer än 6 procent av ungdomarna sa att de hade använt dem under de senaste 12 månaderna.

Vem kommer att dra nytta av psykedelisk medicin?

MDMA, ibland kallat ecstasy eller Molly, var ”undantaget bland hallucinogener”, med 2,6 procent av unga vuxna som sa att de hade använt drogen under det senaste året. Det var en kraftig nedgång från 2020, då siffran var 4,5 procent, och från 4,8 procent 2016. MDMA förknippas ofta med festande – som fick ett slag under pandemin – men har visat lovande resultat vid behandling av tillstånd som posttraumatisk stress oordning.

Rapporten noterade att ”alkohol är fortfarande det mest använda ämnet bland vuxna i studien.” Ungefär 1 av 3 ungdomar rapporterade att de nyligen drack berusad – att ha fem eller fler drinkar i rad – vilket var en återhämtning till nivåerna före pandemi, sade rapporten.

Nivåer av ”högintensivt” drickande, som definieras av rapporten som att ha 10 eller fler drinkar i rad, har ökat under det senaste decenniet, till 13 procent 2021, från 11 procent 2011 och mer än 9 procent 2016. Men inom samma tidsram har antalet unga som sagt att de konsumerat alkohol under det senaste året minskat från nästan 84 procent 2011 till knappt 82 procent 2021.

Den årliga undersökningen, som upprätthåller en konsekvent urvalspopulation, gjorde det möjligt för forskare att ”bedöma effekterna av ”naturliga experiment” som pandemin, säger Megan Patrick, professor vid University of Michigan och studiens ledande utredare, i ett uttalande.

Minnesota legaliserar ätbara cannabis

”När droglandskapet förändras över tiden, ger dessa data ett fönster till de substanser och användningsmönster som gynnas av unga vuxna”, säger Nora Volkow, chef för NIH:s National Institute on Drug Abuse, i ett pressmeddelande. ”Vi behöver veta mer om hur unga vuxna använder droger som marijuana och hallucinogener, och de hälsoeffekter som blir resultatet av att konsumera olika styrkor och former av dessa substanser.”

Mycket av forskningen om effekterna av hallucinogener har fokuserats på deras användning i medicinska sammanhang, med olika studier som visar lovande i behandlingar för ångest, depression, PTSD och missbruk. MDMA och psilocybin skulle kunna godkännas som terapeutiska medel inom de närmaste två åren, enligt ett brev från en tjänsteman vid Department of Health and Human Services som erhölls av nyhetssajten Intercept.

Hallucinogener, ibland kallade psykedelika, är olagliga i USA, även om vissa städer har avkriminaliserat eller legaliserat magiska svampar, som innehåller psilocybin.

Fritidsmarijuana är lagligt i 19 delstater och District of Columbia, enligt MJBizDaily, en branschpublikation. Fyra delstater – New Mexico, Connecticut, New York och Virginia – flyttade för att legalisera cannabis för fritidsaktiviteter förra året. Rhode Island gjorde det i maj. (I Minnesota legaliserades ätbara varor som innehöll små mängder THC förra månaden, vilket förvånade några republikaner, inklusive åtminstone en av dem sa att han röstade för det omedvetet.)

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.