Nyheter

Majspriset kan återhämta sig när jordbrukarna lämnar fälten tomma

Publicerad

den

En stor del av de amerikanska jordbrukarna har avstått från att plantera grödor den här säsongen. I slutändan kan de avskräckta försörjningsvillkoren driva upp spannmålspriserna. Det betyder att majspriset kan återhämta sig. Under året har spannmål som till exempel majs noterar stora prisnedgångar. Teucrium Corn Fund (CORN), den enda ETF som följer majsmarknaderna, har rasat med 21,7% hittills.

Med en kontraherande ekonomi i kombination med att efterfrågan på majsbaserat biobränsle fallit lämnade jordbrukarna tusentals tunnland fält i träda, rapporterar Reuters. ”Det kostar pengar att odla en skörd” sade Jim Gerlach, ordförande för U.S. broker A/C Trading, till Reuters. ”Det är bättre att göra ingenting än att förlora pengar.”

Jordbrukare har historiskt bytt grödor på grund av marknadsförhållanden och säsongs- eller vädertrender, men att lämna marken i träda är ett nytt alternativ för amerikanska jordbrukare som vanligtvis försöker pressa ut så mycket ur deras mark som möjligt.

Det största fallet på 37 år

Enligt de senaste regeringens siffror låg framför allt majs- och bomullsplanteringar långt under de ursprungliga förväntningarna. Majsådden i juni minskade kraftigt, och i år rapporterad USDA att minskningen är den största som denna myndighet har sett på 37 år.

Den plötsliga förändringen har varit en skarp kontrast från förra året då många förväntade sig att majs skulle vara bland de bästa grödorna. Detta på grund av att majs lett till spänningar mellan Kina och USA samt ökad export genom den första fas 1-handeln i januari. En rapport från det amerikanska jordbruksdepartementet som publicerades i mars avslöjade att jordbrukare förväntade sig att odla 96.999 miljoner tunnland majs, vilket skulle ha varit det näst högsta arealen sedan det stora depressionen.

I USDA: s senaste arealrapport för juni hade majsplanteringarna minskat 5,1% från förväntningarna i mars, vilket bidrog till ett prisfall på 10,3 procent på majspriset på råvarumarknaden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version