Följ oss

Nyheter

Litiumpriserna har nästan fördubblats under 2022

Publicerad

den

Olje- och råvarumarknaderna har tagit nya toppar efter att ukrainska hamnar stängdes, sanktionerna mot Ryssland och störningar i den libyska oljeproduktionen fick köpare av energi, spannmål och metaller att leta efter ersättningsmaterial. Ryssland är en av världens största exportörer av viktiga råvaror, från råolja och gas till vete och aluminium, och den eventuella uteslutningen av förnödenheter från landet på grund av sanktioner har gjort handlare och importörer till ett frenesi.

Olje- och råvarumarknaderna har tagit nya toppar efter att ukrainska hamnar stängdes, sanktionerna mot Ryssland och störningar i den libyska oljeproduktionen fick köpare av energi, spannmål och metaller att leta efter ersättningsmaterial. Ryssland är en av världens största exportörer av viktiga råvaror, från råolja och gas till vete och aluminium, och den eventuella uteslutningen av förnödenheter från landet på grund av sanktioner har gjort handlare och importörer till ett frenesi. En råvara som gynnats av detta är litium vilket syns på litiumpriserna.

Basmetallpriserna har kommit från de senaste höjdpunkterna (och i fallet med aluminium, koppar och tenn, rekordnivåer) som sattes tidigare i månaden, som sporrades av rädsla för risken för störningar i Rysslands metallexport efter dess invasion av Ukraina. Bred baserade utbudsproblem kvarstår, allt från potentialen för sanktioner riktade mot export, till faktiska produktionsstörningar och logistiska störningar.

Men Ukrainakrisen lägger bara på en annan mer kraftfull trend: den globala övergången till energi med låga koldioxidutsläpp.

Energiomställningen driver nästa råvaru-supercykel, med enorma möjligheter för tekniktillverkare, energihandlare och investerare. Ren energiteknik kräver fler metaller än deras fossilbränslebaserade motsvarigheter, med priserna på gröna metaller som förväntas nå historiska toppar under en aldrig tidigare skådad, långvarig period i ett scenario med nettonollutsläpp.

Men få, om några, gröna metaller har bevittnat en prisexplosion så episk som den för litium.

Efter mer än fyrdubbling i värde förra året fortsätter litiumkarbonat att skjuta i höjden 2022, enligt Benchmark Mineral Intelligence. Utvärderingen i mitten av mars av forskarutrustningen för batteriförsörjningskedjan visar att litiumkarbonat av batterikvalitet (EXW Kina, ≥99,5 % Li2CO3) ligger på i genomsnitt 76 700 USD per ton, en ökning med 10 % på bara två veckor och 95 % sedan början av året . För ett år sedan handlades råvaran för 13 400 dollar per ton.

Uppgången för litiumhydroxid, som används vid katodtillverkning med hög nickelhalt, accelererar, upp 120 % hittills i år, vilket minskar rabatten till litiumkarbonat, som historiskt sett är prissatt under hydroxid.

Benchmark säger att kinesiska lagernivåer för hydroxid-, karbonat- och spodumenråvaror förblir mycket låga, vilket upprätthåller den höga prismiljön:

”Den robusta efterfrågan på material, och därmed höga priser, kommer att bibehållas på kort sikt, med förväntningar om att den säsongsmässiga återupptagandet av utbudet från inhemska Qinghai-saltlösningar under de kommande månaderna kommer att ge liten lättnad för det växande marknadsunderskottet.”

Många investerare som blev brända av den senaste litiumprisstoppen 2018 har förmodligen tittat på frånsidlinjen, inte säker på vad de ska göra av det nuvarande megarallyt.

För att vara rättvis kan Kinas spotmarknad, där små tonnage kan ha stor prispåverkan, accentuera omfattningen av detta mega-rally, men gör inga misstag om det: det här är ingen falsk flagg, med allt från utvunnet spodumen till hög renhet hydroxid, och varje komponent i litiumbearbetningskedjan upplever en vild prisuppgång.

Prisexplosionen säger att utbudet av litium helt enkelt inte är i närheten av tillräckligt för att mata denna efterfrågeökning vilket visat sig på utvecklingen för litiumpriserna.

Efterfrågeexplosion

Den senaste litiumboomen för fem år sedan tillskrevs tillverkarnas misslyckande med att förutse efterfrågevågen som härrörde från Kinas subventionsdrivna utbyggnad av elbilar.

Det efterföljande utbudssvaret, särskilt från producenter i Australien, visade sig vara överdrivet vilket ledde till prisstoppet 2018-2020 för litiumpriserna.

Följaktligen lades nya gruvor i malpåse, expansionsprojekt sköts upp och många prospekteringsbolag lade ned sina operationer och lämnade för att pröva lyckan någon annanstans.

Sedan plötsligt, i en klassisk boom-bust-boom råvarucykel, hände det: litiumproducenter har återigen fångats dåligt förberedda för att möta den nuvarande ännu starkare efterfrågeökningen som drivs av den globala energiomställningen och EV-revolutionen vilket i sin tur drev upp litiumpriserna.

Litiumbommen har gott om ånga

Försäljningen av elbilar och nya energifordon (NEV) på den centrala kinesiska marknaden ökade med 157,5 % till 3,52 miljoner enheter 2021, vilket markerar en robust tillväxt på en annars matt inhemsk bilmarknad.

Många elbussar i Kina har gått över till litiumjärnfosfatbatterier (LFP). För två år sedan introducerade Tesla Inc. (NASDAQ:TSLA) LFP-batterier i sitt standardsortiment Model 3s i Kina och sänkte utgångspriset från 309 900 yuan ($48 080) till 249 900 yuan ($38 773). Förra året meddelade EV-kungen Tesla att den byter batterikemi för alla standardmodeller 3 och Y från nickelkoboltaluminium (NCA) kemi till en alternativ, äldre teknik som använder en LFP-kemi. VD Elon Musk har avslöjat att den förbättrade energitätheten för LFP-batterier nu gör det möjligt att använda de billigare, koboltfria batterierna i sina lägre fordon för att frigöra mer batteritillförsel av litiumjon-kemiceller för Teslas andra modeller .

Men kinesiska batteritillverkare upptäcker nu att du kan leka med den metalliska katodblandningen så mycket du vill, men litium regerar fortfarande vilket syns på litiumpriserna.

I en nyligen publicerad rapport säger Benchmark Intelligence att rekordhöga kinesiska litiumpriserna och framförallt litiumkarbonatpriser har pressat kostnaderna för litiumjärnfosfat – eller LFP-celler – högre än högnickelceller på en dollar per kilowattimme, jämfört med en stor rabatt historiskt. .Analytikerna har faktiskt varnat för att kaoset på nickelmetallmarknaderna kan spridas över på metallens användning i batteriförsörjningskedjan, vilket potentiellt kan vända LFP-trenden.

Den enda börshandlade fonden som vi känner till som ger exponering mot litiumsektorn är Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF USD Accumulating (LI7U). Denna ETF köper emellertid inte råvaran i sig, utan investerar i företag som arbetar inom litiumsektorn.

Handla LI7U ETF

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF USD Accumulating (LI7U) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

HANetf lanserar Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF

Publicerad

den

Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.

Den nya ETFen, med fokus på att vara en Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, riktar sig mot exponering mot regionala försvars- och säkerhetsföretag. Med denna lansering kompletterar HANetf sitt utbud av försvarsstrategier.

HANetf har meddelat den planerade lanseringen av en ny Indo-Stillahavs-ex-Kina försvars-ETF, som utökar sitt utbud av tematiska investeringsprodukter som svar på ökande geopolitiska spänningar och regionala militära uppbyggnader. Den nya ETFen, som förväntas noteras i juli 2025, kommer att följa Indo-Stillahavs-noterade företag som är verksamma inom försvar, flyg- och rymdfart och säkerhet.

Denna lansering kommer att utöka HANetfs befintliga försvarsfokuserade utbud, vilket inkluderar Future of Defence UCITS ETF (ASWC) med mer än 2,6 miljarder dollar i förvaltat kapital, och Future of European Defence UCITS ETF (8RMY), som för närvarande förvaltar över 130 miljoner euro. Med detta drag strävar HANetf efter att ge investerare den bredaste tillgången till försvarsinvesteringsverktyg i Europa.

Regionala försvarsutgifter accelererar i Indo-Stillahavsområdet

Indo-Stillahavsområdet bevittnar en betydande förändring i försvarsställningen, vilket speglar utvecklingen i Europa. I ett tal vid Shangri-La-dialogen i Singapore uppmuntrade USA:s försvarsminister Pete Hegseth sina allierade i Asien att efterlikna Natos försvarsutgiftsstrategi. ”Nato-medlemmar lovar att spendera fem procent av sin BNP på försvar – till och med Tyskland”, sa han och underströk omfattningen av Europas upprustningstrend.

Mot bakgrund av ökande geopolitiska spänningar ökar länder som Indien, Japan, Sydkorea och Taiwan snabbt sina försvarsbudgetar och driver på för större självförsörjning inom vapentillverkning. Viktiga händelser inkluderar:

• Indien fördelar 75 procent av sin försvarskapitalbudget till inhemska företag.

• Japan planerar sin största militära uppbyggnad sedan 1950-talet, med målet att spendera 2 procent av BNP på försvar senast 2027.

• Sydkorea siktar på att erövra 5 procent av den globala vapenmarknaden senast 2027 genom utökad export.

• Taiwan ökar försvarsutgifterna med nästan 50 procent sedan 2015, inklusive investeringar i inhemska drönar- och motdrönarsystem.

Den kommande ETFen kommer att följa ett transparent, regelbaserat index och investera i företag med säte i Indo-Stillahavsområdet som genererar betydande intäkter från försvarsrelaterad verksamhet.

Indo-Stillahavsområdet håller snabbt på att bli det geopolitiska tyngdpunkten för 2000-talet. Från Taiwan till Indiska oceanen driver ökande spänningar och en förskjutning mot försvarssjälvförsörjning en historisk upprustningscykel. Precis som våra NATO- och europeiska försvars-ETFer har hjälpt investerare att få tillgång till den nya realiteterna inom global säkerhet, erbjuder denna strategi riktad exponering mot företag inom Indo-Stillahavsområdet” sade Hector McNeil, medgrundare och VD för HANetf.

Fortsätt läsa

Nyheter

EUEE ETF en aktivt förvaltad ETF för Europas aktiemarknader

Publicerad

den

iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) (EUEE ETF) med ISIN IE00000EF730, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) (EUEE ETF) med ISIN IE00000EF730, är en aktivt förvaltad börshandlad fond.

Den börshandlade fonden investerar minst 70 procent i aktier från Europa. Upp till 30 procent av tillgångarna kan placeras i private equity-instrument, värdepapper med fast ränta med investment grade-rating och penningmarknadsinstrument. Värdepapper väljs utifrån hållbarhetskriterier och en kvantitativ investeringsmodell.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,25 % p.a. iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) är den enda ETF som följer iShares Europe Equity Enhanced Active-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 10 miljoner euro under förvaltning. Denna lanserades den 31 juli 2024 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden förvaltas aktivt och syftar till att uppnå långsiktig kapitaltillväxt på din investering, med hänvisning till MSCI Europe Index (”Riktmärket”) för avkastning.

Handla EUEE ETF

iShares Europe Equity Enhanced Active UCITS ETF EUR (Acc) (EUEE ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDEUEE
XETRAEUREUEE
London Stock ExchangeGBPEUEE

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care4.29DK0062498333DKK
ASMLASML HOLDING NVInformationsteknologi3.73NL0010273215EUR
NESNNESTLE SADagligvaror2.94CH0038863350CHF
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.57GB0009895292GBP
NOVNNOVARTIS AGHealth Care2.54CH0012005267CHF
SHELSHELL PLCEnergi2.49GB00BP6MXD84GBP
MCLVMHSällanköpsvaror2.11FR0000121014EUR
SAPSAPInformationsteknologi2.10DE0007164600EUR
ROGROCHE HOLDING PAR AGHealth Care2.04CH0012032048CHF
SIESIEMENS N AGIndustri1.64DE0007236101EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

UBS noterar sin första aktiva ETF på Xetra

Publicerad

den

BNP Paribas Easy € Overnight UCITS ETF följer resultatet för Solactive €STR Overnight Total Return Index. €STR återspeglar kostnaden för osäkrade eurolån över natten från banker med säte i euroområdet. Det är den genomsnittliga räntan för lån som tas ut under en dag.

BNP Paribas Easy € Overnight UCITS ETF följer resultatet för Solactive €STR Overnight Total Return Index. €STR återspeglar kostnaden för osäkrade eurolån över natten från banker med säte i euroområdet. Det är den genomsnittliga räntan för lån som tas ut under en dag.

UBS EUR AAA CLO UCITS ETF förvaltas aktivt och investerar huvudsakligen i europeiska CLOer (Collateralized Loan Obligations) med AAA-rating. Dessa är buntar av företagslån med rörlig ränta.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
BNP Paribas Easy € Overnight UCITS ETF CapLU3025345516
EDEG (EUR)
0,05%Ackumulerande
UBS EUR AAA CLO UCITS ETF EUR accLU3028243122
CHSJ (EUR)
0,35%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 483 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Populära