Följ oss

Nyheter

Litiumpriserna har nästan fördubblats under 2022

Publicerad

den

Olje- och råvarumarknaderna har tagit nya toppar efter att ukrainska hamnar stängdes, sanktionerna mot Ryssland och störningar i den libyska oljeproduktionen fick köpare av energi, spannmål och metaller att leta efter ersättningsmaterial. Ryssland är en av världens största exportörer av viktiga råvaror, från råolja och gas till vete och aluminium, och den eventuella uteslutningen av förnödenheter från landet på grund av sanktioner har gjort handlare och importörer till ett frenesi.

Olje- och råvarumarknaderna har tagit nya toppar efter att ukrainska hamnar stängdes, sanktionerna mot Ryssland och störningar i den libyska oljeproduktionen fick köpare av energi, spannmål och metaller att leta efter ersättningsmaterial. Ryssland är en av världens största exportörer av viktiga råvaror, från råolja och gas till vete och aluminium, och den eventuella uteslutningen av förnödenheter från landet på grund av sanktioner har gjort handlare och importörer till ett frenesi. En råvara som gynnats av detta är litium vilket syns på litiumpriserna.

Basmetallpriserna har kommit från de senaste höjdpunkterna (och i fallet med aluminium, koppar och tenn, rekordnivåer) som sattes tidigare i månaden, som sporrades av rädsla för risken för störningar i Rysslands metallexport efter dess invasion av Ukraina. Bred baserade utbudsproblem kvarstår, allt från potentialen för sanktioner riktade mot export, till faktiska produktionsstörningar och logistiska störningar.

Men Ukrainakrisen lägger bara på en annan mer kraftfull trend: den globala övergången till energi med låga koldioxidutsläpp.

Energiomställningen driver nästa råvaru-supercykel, med enorma möjligheter för tekniktillverkare, energihandlare och investerare. Ren energiteknik kräver fler metaller än deras fossilbränslebaserade motsvarigheter, med priserna på gröna metaller som förväntas nå historiska toppar under en aldrig tidigare skådad, långvarig period i ett scenario med nettonollutsläpp.

Men få, om några, gröna metaller har bevittnat en prisexplosion så episk som den för litium.

Efter mer än fyrdubbling i värde förra året fortsätter litiumkarbonat att skjuta i höjden 2022, enligt Benchmark Mineral Intelligence. Utvärderingen i mitten av mars av forskarutrustningen för batteriförsörjningskedjan visar att litiumkarbonat av batterikvalitet (EXW Kina, ≥99,5 % Li2CO3) ligger på i genomsnitt 76 700 USD per ton, en ökning med 10 % på bara två veckor och 95 % sedan början av året . För ett år sedan handlades råvaran för 13 400 dollar per ton.

Uppgången för litiumhydroxid, som används vid katodtillverkning med hög nickelhalt, accelererar, upp 120 % hittills i år, vilket minskar rabatten till litiumkarbonat, som historiskt sett är prissatt under hydroxid.

Benchmark säger att kinesiska lagernivåer för hydroxid-, karbonat- och spodumenråvaror förblir mycket låga, vilket upprätthåller den höga prismiljön:

”Den robusta efterfrågan på material, och därmed höga priser, kommer att bibehållas på kort sikt, med förväntningar om att den säsongsmässiga återupptagandet av utbudet från inhemska Qinghai-saltlösningar under de kommande månaderna kommer att ge liten lättnad för det växande marknadsunderskottet.”

Många investerare som blev brända av den senaste litiumprisstoppen 2018 har förmodligen tittat på frånsidlinjen, inte säker på vad de ska göra av det nuvarande megarallyt.

För att vara rättvis kan Kinas spotmarknad, där små tonnage kan ha stor prispåverkan, accentuera omfattningen av detta mega-rally, men gör inga misstag om det: det här är ingen falsk flagg, med allt från utvunnet spodumen till hög renhet hydroxid, och varje komponent i litiumbearbetningskedjan upplever en vild prisuppgång.

Prisexplosionen säger att utbudet av litium helt enkelt inte är i närheten av tillräckligt för att mata denna efterfrågeökning vilket visat sig på utvecklingen för litiumpriserna.

Efterfrågeexplosion

Den senaste litiumboomen för fem år sedan tillskrevs tillverkarnas misslyckande med att förutse efterfrågevågen som härrörde från Kinas subventionsdrivna utbyggnad av elbilar.

Det efterföljande utbudssvaret, särskilt från producenter i Australien, visade sig vara överdrivet vilket ledde till prisstoppet 2018-2020 för litiumpriserna.

Följaktligen lades nya gruvor i malpåse, expansionsprojekt sköts upp och många prospekteringsbolag lade ned sina operationer och lämnade för att pröva lyckan någon annanstans.

Sedan plötsligt, i en klassisk boom-bust-boom råvarucykel, hände det: litiumproducenter har återigen fångats dåligt förberedda för att möta den nuvarande ännu starkare efterfrågeökningen som drivs av den globala energiomställningen och EV-revolutionen vilket i sin tur drev upp litiumpriserna.

Litiumbommen har gott om ånga

Försäljningen av elbilar och nya energifordon (NEV) på den centrala kinesiska marknaden ökade med 157,5 % till 3,52 miljoner enheter 2021, vilket markerar en robust tillväxt på en annars matt inhemsk bilmarknad.

Många elbussar i Kina har gått över till litiumjärnfosfatbatterier (LFP). För två år sedan introducerade Tesla Inc. (NASDAQ:TSLA) LFP-batterier i sitt standardsortiment Model 3s i Kina och sänkte utgångspriset från 309 900 yuan ($48 080) till 249 900 yuan ($38 773). Förra året meddelade EV-kungen Tesla att den byter batterikemi för alla standardmodeller 3 och Y från nickelkoboltaluminium (NCA) kemi till en alternativ, äldre teknik som använder en LFP-kemi. VD Elon Musk har avslöjat att den förbättrade energitätheten för LFP-batterier nu gör det möjligt att använda de billigare, koboltfria batterierna i sina lägre fordon för att frigöra mer batteritillförsel av litiumjon-kemiceller för Teslas andra modeller .

Men kinesiska batteritillverkare upptäcker nu att du kan leka med den metalliska katodblandningen så mycket du vill, men litium regerar fortfarande vilket syns på litiumpriserna.

I en nyligen publicerad rapport säger Benchmark Intelligence att rekordhöga kinesiska litiumpriserna och framförallt litiumkarbonatpriser har pressat kostnaderna för litiumjärnfosfat – eller LFP-celler – högre än högnickelceller på en dollar per kilowattimme, jämfört med en stor rabatt historiskt. .Analytikerna har faktiskt varnat för att kaoset på nickelmetallmarknaderna kan spridas över på metallens användning i batteriförsörjningskedjan, vilket potentiellt kan vända LFP-trenden.

Den enda börshandlade fonden som vi känner till som ger exponering mot litiumsektorn är Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF USD Accumulating (LI7U). Denna ETF köper emellertid inte råvaran i sig, utan investerar i företag som arbetar inom litiumsektorn.

Handla LI7U ETF

Global X Lithium & Battery Tech UCITS ETF USD Accumulating (LI7U) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IGWD ETF en globalfond som valutasäkras i brittiska pund

Publicerad

den

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) investerar i aktier med fokus på World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,55 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna (samplingsteknik). iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 205 miljoner GBP under förvaltning. IGWD ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IGWD?

  1. Diversifierad exponering mot utvecklade företag
  2. Direktinvesteringar i ett brett spektrum av industriföretag
  3. Internationell marknadsexponering och exponering utanför GBP säkras tillbaka till GBP månadsvis

Investeringsmål

Fonden strävar efter att spåra resultatet för ett index som består av företag som också säkrar varje valutaexponering i indexet tillbaka till GBP på månadsbasis.

Investeringsstrategi

MSCI World (GBP Hedged)-index spårar aktier från 23 utvecklade länder över hela världen. Valutasäkrad till brittiska pund (GBP).

Handla IGWD ETF

iShares MSCI World GBP Hedged UCITS ETF (Acc) (IGWD ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXIGWD
gettexEUR2B73

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
AAPLAPPLE INCInformation Technology4.58US0378331005USD
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology3.73US5949181045USD
AMZNAMAZON COM INCConsumer Discretionary2.01US0231351067USD
GOOGLALPHABET INC CLASS ACommunication1.38US02079K3059USD
GOOGALPHABET INC CLASS CCommunication1.31US02079K1079USD
TSLATESLA INCConsumer Discretionary1.25US88160R1014USD
UNHUNITEDHEALTH GROUP INCHealth Care0.98US91324P1021USD
JNJJOHNSON & JOHNSONHealth Care0.95US4781601046USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology0.82US67066G1040USD
XOMEXXON MOBIL CORPEnergy0.79US30231G1022USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Förvaltare beskriver de senaste trenderna på AI-marknaden

Publicerad

den

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

Anthony Ginsberg från HAN-GINS Cloud Technology ETF ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att diskutera hur molnteknikindustrin har tagit ny fart, till stor del till den artificiella intelligensbranschens blomstring. Han pratar bland annat om de senaste trenderna på AI-marknaden.

HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE) är en UCITS-kompatibel börshandlad fond med hemvist i Irland. Fonden följer Solactive Cloud Technology Equal Weight Index och strävar efter att ge likaviktad tillgång till företag med betydande exponering mot moln datorteknik. Detta kommer att omfatta företag från tre underteman, infrastructure as a service, platform as a service och software as a service.

Handla 5XYE ETF

HANetf HAN-GINS Cloud Technology Equal Weight UCITS ETF (5XYE ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

Priset på koppar är en ekonomisk indikator, och just nu faller det

Publicerad

den

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen "Dr. Koppar" eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent - det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Råvaruhandlare tycker om att säga att när koppar hostar blir den globala ekonomin förkyld. De kallar metallen ”Dr. Koppar” eftersom priset på koppar är ett ganska bra sätt att diagnostisera hur ekonomin mår. Och under de senaste sex veckorna eller så har kopparpriset sjunkit med mer än 10 procent – det ser ut som att ekonomin är på väg mot en avmattning.

Historien med koppar, enkelt uttryckt, är för mycket utbud och inte tillräckligt med efterfrågan. Kina, som använder halva världens utbud, är en stor del av den historien, eller har i alla fall varit för nu har Kina slutat bygga infrastruktur och dra ledningar.

Stigande räntor bidrar till en svagare efterfrågan runt om i världen. Handlare ser detta återspeglas i växande lager av koppar. Nu har det varit ett inflöde av koppar i 23 dagar i rad. Så lagren håller på att byggas upp.

Samtidigt, medan Kina bromsar in, kan Indien vara på väg uppåt. Infrastruktur kommer att bli ett investeringsområde för den indiska regeringen. Kanske skulle de vara katalysatorn för global ekonomisk förbättring. Det betyder att den långsiktiga prognosen för Dr. Copper kan se uppåt.

Fortsätt läsa

Populära