Följ oss

Nyheter

Likheter och skillnader mellan ETFer och indexfonder

Publicerad

den

Börshandlade fonder ETFer och indexfonder är båda bra förmögenhetsbyggande verktyg som fungerar bra i många olika investeringsscenarier. Men det är viktigt att notera att indexfonder ofta är ETFer och ETFer nästan alltid är indexfonder.

Börshandlade fonder ETFer och indexfonder är båda bra förmögenhetsbyggande verktyg som fungerar bra i många olika investeringsscenarier. Men det är viktigt att notera att indexfonder ofta är ETFer och ETFer nästan alltid är indexfonder.

Både ETFer och indexfonder är ofta billiga och passivt förvaltade, vilket innebär att de kan vara en ”köp och behåll”-lösning. Dessutom kan båda investeringsinstrumenten erbjuda inbyggd diversifiering; dessa egenskaper och mer gör dem idealiska för den genomsnittlige investeraren.

Här jämför vi dessa två typer av investeringar för att hjälpa dig avgöra om endera (eller båda) är rätt för dig.

ETF vs indexfond: Så här är de lika

ETFer och indexfonder är ganska lika, och de kan tjäna många av samma roller för investeraren. Låt oss titta på vad de har gemensamt.

Diversifiering

En av de största fördelarna med både indexfonder och ETFer är hur lätt de gör det att diversifiera din portfölj. Totala aktiemarknadsfonder, till exempel, spårar resultatet för alla börsnoterade företag i USA, vilket innebär att de för närvarande spårar nästan 4 000 amerikanska företag. Vanguard-fonderna VTSAX och VTI följer samma index, men den förra är en värdepappersfond och den senare är en ETF – men de är båda fortfarande indexfonder.

Låga avgifter

Avgifterna på både indexfonder och ETFer är låga, särskilt i jämförelse med aktivt förvaltade fonder. Många ETFer spårar ett index, och denna investeringsstil håller avgifterna låga. Eftersom fonden förändras endast baserat på förändringar i index – ett passivt synsätt – är det få arbetskostnader förknippade med indexfonder.

År 2022 var den genomsnittliga kostnadskvoten för aktieindexfonder 0,05 procent, enligt Investment Company Institutes senaste rapport. För aktie-ETFer var det 0,16 procent. Å andra sidan var den genomsnittliga avgiften 2022 för aktivt förvaltade fonder och ETFer 0,66 procent respektive 0,68 procent. ETFer och indexfonder är ganska lika, och de kan tjäna många av samma roller för investeraren. Låt oss titta på vad de har gemensamt.

Passiva investeringar

Indexfonder och de flesta ETFer försöker helt enkelt replikera ett index över aktier eller andra tillgångar. De fattar inte aktiva handelsbeslut och försöker slå marknaden. Istället försöker de härma indexet och matcha dess avkastning över tid.

Och investerare kan använda indexfonder och ETFer som en passiv investeringsstrategi. Till exempel kan du ha en arbetsgivarsponsrad pensionsplan som låter dig investera med löneavdrag. Om du investerar en viss procent av din lön varje löneperiod i indexfonder kommer din portfölj att behöva lite eller inget löpande underhåll.

Detsamma gäller om du investerar i ETFer eller indexfonder på ett mäklarkonto. När du köper S&P 500 indexfonder, till exempel, erbjuder de flesta mäklare möjligheten att investera automatiskt.

Starka långsiktiga prestationer

En annan fördel med både indexfonder och ETFer är stark långsiktighet. En aktiv fondförvaltare eller aktieväljare kan göra några vinnande affärer här och där; få kan dock göra det under en längre period och slå marknaden. På lång sikt misslyckas de flesta aktiva fondförvaltare att slå eller ens uppfylla sitt riktmärke.

Samtidigt ger indexfonder och ETFer mer konsekvent prestanda som vinner på lång sikt. S&P 500 har till exempel historiskt avkastat cirka 10 procent per år i genomsnitt. Detta gör brett diversifierade indexfonder och ETFer till solida långsiktiga investeringar.

Viktiga skillnader mellan ETFer och indexfonder

ETFer och indexfonder uppvisar några skillnader som investerare måste vara medvetna om.

I slutändan erbjuder onlinemäklare dig det största antalet alternativ för att köpa indexfonder. De stora mäklarna erbjuder alla vanliga typer av indexfonder.

Investeringsminimum

Investeringsminimum varierar beroende på typ av indexfond. Till exempel har värdepappersfonder investeringsminimum som kan vara ett hinder för vissa investerare. Vanguards VTSAX hade en minsta investering på $10 000 tidigare. Minimibeloppet har sedan sänkts till $3 000, vilket är mycket bättre, men kan fortfarande skjuta några som inte har så mycket pengar till hands.

När du har ett konto hos en nätmäklare kan du ofta köpa så lite som en aktie i en ETF. Ännu bättre, flera nätmäklare erbjuder nu handel med fraktioner av aktier. Dessa fraktioner låter dig köpa så lite som 1/100 000 av en aktie i vissa fall, vilket innebär att du kan investera exakt så mycket du vill.

Handelsavgifter

Handelsavgifter fungerar annorlunda för fonder och ETFer. Nuförtiden är handelsprovisioner för aktier och ETFer nästan obefintliga när du handlar med stora mäklare.

Men indexfonder kan komma med rejäla handelsprovisioner och kan också ha lastavgifter, som är en form av försäljningsprovision. ETFer har inga belastningsavgifter, varken på front- eller backend.

Lärdomen här är att se hela bilden i termer av avgifter, för även om en fond har en lägre kostnadskvot än en motsvarande ETF, kan det kompenseras av handelsavgifter.

Indexfonder eller ETFer: Vilka är bättre?

Att avgöra om en indexfond eller ETF är bättre är svårt eftersom svaret beror på de specifika fonder som diskuteras och dina mål som investerare. Många indexfonder är tillgängliga i ETF-form, som ger handel under hela dagen och bottenavgifter. Om du köper en indexfond kommer du sannolikt att stöta på investeringsminimum på några tusen dollar, plus att du bara kommer att kunna köpa och sälja i slutet av varje handelsdag.

Men det är viktigt att komma ihåg att fonder och ETFer inte är investeringar i sig själva, de är bara medel för att investera i värdepapper som aktier och obligationer. Om du investerar i en värdepappersfond och en ETF som båda följer samma index och därför har samma underliggande värdepapper, kommer du sannolikt att få liknande resultat under längre tidsperioder så länge som avgifterna för varje fond är lika.

Slutsats

Oavsett om du investerar i en ETF eller en indexfond så väljer du att investera i din framtid. Skillnaderna mellan de två tenderar att vara små; Faktum är att indexfonder och ETFer ofta (men inte alltid) är samma sak. Vilket du väljer är alltså mindre viktigt än valet att börja investera. Genom att göra det drar du fördel av låga avgifter och diversifiering, och en investering som kommer att växa över tid.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Att tajma marknaden är en förlorande strategi

Publicerad

den

När marknaderna blir volatila kan det verka lockande att tajma marknaden. Men att försöka det har visat sig omöjligt och kan bli ett kostsamt misstag.

När marknaderna blir volatila kan det verka lockande att tajma marknaden. Men att försöka det har visat sig omöjligt och kan bli ett kostsamt misstag.

Att titta på det långsiktiga mönstret för tjur- och björnmarknader kan vara frestande för vissa investerare. Varför inte försöka tajma marknaden och undvika dessa nedgångar? Skulle det inte vara bättre än att åka ut? Tyvärr är det inte så lätt.

Marknadscykler – Hypotetisk tillväxt på 10 000 USD investerad i S&P 500 Index (1951-2022)

Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat. Index är ohanterat och inte tillgängliga för direktinvesteringar. Endast i illustrativt syfte. Datakällor: Morningstar och Hartford Funds, 2/23. www.hartfordfunds.com

Att undvika nedgångar på marknaden kan också innebära att man går miste om uppgångar. 78 % av aktiemarknadens bästa dagar inträffar under en nedgång eller under de första två månaderna av en återhämtande marknad. Om du missade marknadens 10 bästa dagar under de senaste 30 åren, skulle din avkastning ha halverats. Och att missa de enda bästa 30 dagarna skulle ha minskat din avkastning med 83 %.

Bra dagar händer på dåliga marknader

Att missa marknadens bästa dagar har varit dyrt

Tidigare resultat garanterar inte framtida resultat. Index är ohanterat och inte tillgängliga för direktinvesteringar. Endast i illustrativt syfte. Datakällor: Ned Davis Research, Morningstar och Hartford Funds, 22/2. www.hartfordfunds.com

Fortsätt läsa

Nyheter

OLJJ ETP ger tre gånger den omvända utvecklingen för europeiska bankaktier

Publicerad

den

WisdomTree EURO STOXX Banks 3x Daily Short (OLJJ ETP) är en fullständigt säkerställd, UCITS-godkänd börshandlad produkt (ETP) utformad för att ge investerare en hävstångsexponering mot EURO STOXX-bankerna. Denna ETP följer EURO STOXX Banks Daily Short 3 EUR Bruttoavkastningsindex (SX7EGT3S), vilket ger en totalavkastning som består av -3 gånger den dagliga utvecklingen av EURO STOXX Banks EUR Bruttoavkastningsindex, justerat för att återspegla avgifter såväl som kostnader och intäkter som är inneboende i att korta aktier.

WisdomTree EURO STOXX Banks 3x Daily Short (OLJJ ETP) är en fullständigt säkerställd, UCITS-godkänd börshandlad produkt (ETP) utformad för att ge investerare en hävstångsexponering mot EURO STOXX-bankerna. Denna ETP följer EURO STOXX Banks Daily Short 3 EUR Bruttoavkastningsindex (SX7EGT3S), vilket ger en totalavkastning som består av -3 gånger den dagliga utvecklingen av EURO STOXX Banks EUR Bruttoavkastningsindex, justerat för att återspegla avgifter såväl som kostnader och intäkter som är inneboende i att korta aktier.

Till exempel, om EURO STOXX Banks EUR Bruttoavkastningsindex stiger med 1 % under en dag, kommer ETP att falla med 3 %, exklusive avgifter. Men om EURO STOXX Banks EUR Bruttoavkastningsindex faller med 1 % under en dag, kommer ETP att stiga med 3 %, exklusive avgifter.

EURO STOXX Banker Daily Short 3 EUR Bruttoavkastningsindex

EURO STOXX Banks Daily Short 3 EUR bruttoavkastningsindex syftar till att replikera den omvända dagliga utvecklingen av EURO STOXX Banks bruttoavkastningsindex multiplicerat dagligen med tre och justerat för att återspegla vissa inneboende kostnader för att upprätthålla de hävstångspositioner som krävs för att uppnå detta mål.

EURO STOXX Banks Net Return Index representerar de största företagen som tillhör banksektorn i följande länder i euroområdet: Österrike, Belgien, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal och Spanien.

Handla OLJJ ETP

WisdomTree EURO STOXX Banks 3x Daily Short (OLJJ ETP) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETP handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade produkt.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamnISIN
LSEGBx3BASXS2637076568
Borsa ItalianaEUR3BASXS2637076568
XetraEUROLJJXS2637076568

Fortsätt läsa

Nyheter

Exciting New Crypto Investment Opportunities from 21Shares

Publicerad

den

We're thrilled to announce the launch of three groundbreaking Exchange-Traded Products (ETPs). Introducing the 21Shares Immutable ETP, 21Shares Injective Staking ETP and 21Shares Sui Staking ETP. These innovative products expand our comprehensive suite of crypto ETPs, offering unique opportunities to diversify your exposure into the Digital Assets space.

We’re thrilled to announce the launch of three groundbreaking Exchange-Traded Products (ETPs). Introducing the 21Shares Immutable ETP, 21Shares Injective Staking ETP and 21Shares Sui Staking ETP. These innovative products expand our comprehensive suite of crypto ETPs, offering unique opportunities to diversify your exposure into the Digital Assets space.

Check out the factsheets on our newest ETP offerings below.

Name21Shares Immutable ETP
TickerAIMX
ISINCH1360612142
CCYUSD (Euronext Amsterdam) EUR (Euronext Paris)
Fee2,5%

Name21Shares Injective Staking ETP
TickerAINJ
ISINCH1360612134
CCYUSD (Euronext Amsterdam) EUR (Euronext Paris)
Fee2,5%
Name21Shares Sui Staking ETP
TickerASIU
ISINCH1360612159
CCYUSD (Euronext Amsterdam) EUR (Euronext Paris)
Fee2,5%

Why 21Shares ETPs?

• Staking involves locking specific cryptoassets to support the operation and security of a blockchain network, earning rewards in the process. By integrating staking rewards into the 21Shares ETPs, investors enjoy an additional income stream without having to keep their assets locked, enhancing overall returns while maintaining exposure to the respective underlying assets. This makes the 21Shares ETPs an even more attractive option for investors seeking to maximize their investment potential.

• Unprecedented Innovation: Our new ETPs represent a significant advancement in crypto investing. We continue to push the boundaries of what’s possible, providing you with cutting-edge products that leverage the latest in blockchain technology.

• Tactical Crypto Positioning: Our ETPs empower you to strategically position yourself in the rapidly evolving crypto market. Whether you aim to gain exposure to emerging blockchain protocols or diversify your portfolio with innovative assets, our products provide the necessary tools.

• Diverse Exposure: Targeted exposure to three dynamic blockchain projects:

Immutable is a Layer 2 scaling solution for Ethereum, enhancing your experience with fast, low-cost transactions. Partnered with big names like Ubisoft, Immutable offers access to over 200 blockchain-based games and NFTs, all without compromising speed or affordability. Over 100 games are currently being built on the platform, positioning Immutable as a leader in the crypto gaming industry.

Injective Protocol is a Layer 1 blockchain within the Cosmos ecosystem, specifically optimized for DeFi applications. It enables seamless cross-chain interactions with major networks like Ethereum and Solana, providing access to a unique range of financial products. With Injective, you can effortlessly trade major assets like tokenized derivatives, all while enjoying a streamlined and efficient trading experience.

Sui Network is a Layer 1 blockchain designed for high-speed, low-latency transactions, supporting a thriving ecosystem of decentralized applications (dApps). It leverages parallel processing to maintain low costs and high efficiency, while offering gas-less transactions where applications sponsor transaction fees on behalf of users. It also utilizes Meta’s programming language (MOVE) used to develop its abandoned stablecoin project (DIEM) which significantly reduces smart-contract risk. This makes Sui an ideal platform for innovative projects looking to deploy and scale seamlessly, ensuring smooth and cost-effective operations.

Fortsätt läsa

Populära