Nyheter

Läppstiftseffekten och dess påverkan på konsumtionen

Publicerad

den

Läppstiftseffekten är teorin att när konsumenterna står inför en ekonomisk kris kommer konsumenterna att vara mer villiga att köpa billigare lyxvaror. Istället för att köpa till exempel dyra plånböcker och bilar, kommer folk att köpa dyra kosmetika, till exempel läppstift av högklassiga märken. Det underliggande antagandet är att en viss del av konsumenterna fortfarande kommer att köpa lyxvaror även under en dålig ekonomi. När konsumenternas förtroende för ekonomin minskar kommer konsumenterna att köpa varor som har mindre inverkan på deras tillgängliga medel.

Utanför kosmetikamarknaden kan konsumenter frestas att köpa andra exklusiva varor som dyr öl eller mindre, billigare elektroniska prylar.

Det har ryktats att försäljningen av läppstift fördubblades efter attackerna mot USA den 11 september, men andra källor säger att detta är en överdrift. I en artikel i New York Times publicerad den 1 maj 2008 citeras Leonard Lauder som att han noterade att hans företags försäljning av läppstift ökade efter terrorattackerna, han hävdade emellertid inte att försäljningen fördubblades.

Juliet Shor pratar i sin bok The Over Spent American om konsumenternas köp av dyrare, mer prestigefyllda läppstift, särskilt Chanel, som används offentligt, jämfört med billigare, mindre prestigefyllda märken som används i avskildhet i badrummet.

The Economist testade läppstiftseffekten 2009 med statistisk analys och konstaterade att ”tillförlitliga historiska siffror om läppstiftsförsäljning är svåra att hitta, och de flesta läppstiftstroende kan bara peka på isolerade, anekdotiska exempel som bevis på det större fenomenet. Data insamlade av Kline & Company, en marknadsundersökningsgrupp, visar att läppstiftsförsäljningen ibland ökar under tider av ekonomisk nöd, men har också varit känd för att växa under perioder av välstånd. Det finns med andra ord inget tydligt samband.”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version