Följ oss

Nyheter

Kopparprisets fall leder till det största fallet för ETFer sedan 2011

Publicerad

den

Kopparprisets fall leder till det största fallet för ETFer sedan 2011

Läget för kopparuppbackade börshandlade fonder ser just nu mindre bra ut eftersom kopparprisets fall leder till det största fallet för ETFer sedan 2011. Det är kopparterminerna på COMEX som har backat sedan marknaden börjat oroa sig för att Kina, världens största konsument av basmetaller skall börja minska sin efterfrågan.

iPath Dow Jones-UBS Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JJC) sjönk med 4,3 procent i fredags, medan United States Copper Index ETF (NYSEArca: CPER) backade med 4,1 procent.

Terminerna backar

Samtidigt backade kopparterminerna på COMEX med 4,2 procent till 3,08 USD per pound under eftermiddagshandeln, vilket är det största fallet sedan december 2011.

Det finns en hel del rädsla i marknaden och många gör sig redo för ett fallade kopparpris. Råvaruhandlarna dumpade koppar då de spår en stigande skuldsättning och en avtagande tillväxt efter det att kinesiska Shanghai Chaori Solenergi Science & Technology Co meddelade att bolaget inte kunde återbetala sina obligationslån, vilket är den första defaulten någonsin i fastlandskina.

Oron har lett till en bredare oro för en efterfrågeminskning av industrimetaller från Kina, som utgör 40 procent av marknaden i koppar sedan den kinesiska tillverkningsindustrin i februari 2014 visat upp sin lägsta siffra på sju månader. Samtidigt rapporterades det att de kinesiska kopparlagren steg med 4,6 till 207 320 under veckan, den högsta siffran som rapporterats på tio veckor.

Innan den kinesiska ekonomin åter sätter fart och företagen börjar använda sig av det utbud som finns på marknaden är det svårt att se hur kopparpriset kommer att handlas högre, tyvärr finns det i skrivande stund inga tecken på att detta kommer att ske inom en snar framtid.

JJC följer Dow Jones-UBS Copper Subindex Total Return medan CPER replikerar SummerHaven Copper Index Total Return. Båda dessa index avser kopparterminer, men JJC följer endast frontkontraktet medan CPER följer ytterligare ett eller två terminskontrakt längre fram.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.