Nyheter

Kommer vi att få se en börshandlad Bitcoin fond i år?

Publicerad

den

Vi pratar om USA, för i Europa handlas Bitcoin och andra kryptovalutor som Exchange Trades Cryptocurrencies, vanligen förkortat som ETC. I förra veckan kom världens största ETF-emittent, iShares att lämna in en ansökan om en börshandla Bitcoin fond till den amerikanska finansinspektionen.

Sedan 2013, det vill säga de senaste tio åren har snart sagt vartenda företag som är verksamt inom ETF-branschen i USA ansökt om att få lansera en Bitcoin-ETF. Faktum är att iShares ansökan snabbt har följts av motsvarande från WisdomTree, världens tionde största emittent och Invesco, världens fjärde största emittent.

Den här gången är det annorlunda

Vi har alla hört uttrycket, den här gången är det annorlunda. Alla som har läst ekonomisk historia vet att det sällan stämmer. Även här ser vi att SEC har avslagit inte mindre än 33 ansökningar på tio år vilket får en att tror att SEC inte uppskattar kryptovalutor. Totalt sett har SEC avslagit 100 procent av alla ansökningar som har lämnats in under de senaste tio åren.

Den här gången är det kanske annorlunda. New York baserade iShares har en fantastisk historik med den amerikanska finansinspektionen. Denna kapitalförvaltare har ansökt om tillstånd att lansera inte mindre än 575 börshandlade fonder, och endast fått ett enda avslag. Siffrorna kommer från Bloomberg Intelligence’s Eric Balchunas som räknat ut att det är en success rate på 99,8 procent.

Att iShares som måste anses ha en hög kompetens när det gäller börshandlade fonder, och dessutom veta vad som är realistiskt att anta att SEC kommer godkänna får för sig att det just denna vecka är en bra idé att ansöka om en ETF för Bitcoins på en känsla. iShares förvaltar tillsammans med sitt moderbolag, BlackRock, 9,6 biljoner dollar, vilket är ~3x storleken på Indiens BNP? Någonstans så känns det inte som detta företag gör saker baserat på en känsla.

Den amerikanska kryptoscenen brottas med problem. Den amerikanska finansinpektionen SEC anser att kryptovalutor är att betrakta som värdepapper och har stämt Binance och Coinbase i samband med detta.

Vad händer om SEC ger iShares tillstånd att starta en Bitcoin fond, kommer denna myndighet att ge WisdomTree och Invesco samma rätt också? Hur kommer detta att tas emot av marknaden, av de amerikanska investerarna? Kommer det att innebära enorma inflöden av kapital till sådana ETFer för Bitcoins som sedan måste köpa Bitcoins på marknaden.

Det är inte orimligt att anta att detta är vad marknaden spekulerar i, med tanke på den mycket starka utveckling som priset på Bitcoin haft under de senaste dagarna.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version