Följ oss

Nyheter

Kommer Robo-rådgivare att ersätta traditionella rådgivare?

Publicerad

den

Kommer Robo-rådgivare att ersätta traditionella rådgivare?

Tillväxten av Robo-rådgivare får många att undra om mänskliga rådgivare står inför utrotning. Det senaste decenniet har ökat många automatiserade plattformar för investeringshantering .”Robo-rådgivare” – som sägs hota själva existensen av den mänskliga rådgivningsindustrin. Medan dessa tjänster erbjuder kärnerbjudanden som kan och fungerar som portföljcentrum. Automatiserade investeringsförvaltare har ett antal nackdelar som kan ha en betydande inverkan på deras förmåga att växa in i framtiden. En holistisk utforskning av fördelarna och nackdelarna med roborådgivare, särskilt i jämförelse med råd från människor, är motiverad.

Låt oss titta på två fördelar först:

Billigt, innovativt och effektivt

Roborådgivare är eleganta verktyg som gör sitt bästa för att minimera investeringskostnader och effektivisera sina kunders ekonomiska liv. FinTech-företag som Betterment och Wealthfront har utvecklat lättanvända gränssnitt som gör att kunder kan bli helt investerade. Detta efter att ha besvarat ett enkelt frågeformulär. När de en gång investerat – vanligtvis i en lågportfölj av ETF:er – kan kunder gå tillbaka till sin vardag utan att tänka på sina investeringar igen. Enda gången de behöver återkomma är för att lägga till mer pengar i sin portfölj eller öppna ett nytt konto.

Skattemedvetenhet och effektivitet

Många roborådgivare erbjuder automatisk skattekontroller, vilket hänvisar till förverkligandet av investeringsförluster för att kompensera investeringsvinsterna. Detta minskar en investerares skatt. En traditionell ekonomisk planerare kan utföra dessa beräkningar manuellt, men uppgiften kan vara tidskrävande och komplicerad om klienten har flera skattepliktiga konton.

Vidare, genom att automatisera tillgångsplats eller placera skatteeffektiva investeringar i skattefördelade konton, maximerar roborådgivare verkligen portföljavkastningen efter skatt. Nackdelarna med att använda dessa investeringsförvaltare är få, men viktigt att nämna.

Förlust av kontroll och begränsade möjligheter

Roborådgivare tenderar att erbjuda ETF- eller lågprisindexportföljer – men många vill kunna handla enskilda aktier efter eget val eller investera i optioner. Specifikt kan individer med hög nettovärde ha en del av sin portfölj allokerad till bredbaserade indexfonder, men söker också okorrelerade avkastningar genom hedgefonder, private equity-fonder eller andra privata placeringar.

Medan roborådgivning är väldigt tilltalande för medelmarknaden och för dem som just börjat investera, har erbjudandet sina nackdelar för dem som söker mer kontroll över den dagliga förvaltningen av sina investeringar och de som behöver mer esoteriska produkter . Uppsidan till begränsad kontroll, från andra änden, är att känslor är mindre framträdande i portföljbeslut. Som analys har upprepade gånger visat kommer en portfölj som ofta handlas, liksom en alltför komplex, mer än troligtvis att leda till lägre avkastning.

Android link iOS link

Robotar är inte människor

Det finns en anledning att vi alla trycker kraftigt på ”0” när vi ringer ett kundservicenummer. Vi anser att der finns något lugnande med att ta emot råd från människor. Det kan vara tröstande att ringa en mänsklig rådgivare med frågor som är specifika för din ekonomiska situation. Det finns många kvalificerade och godkända experter som står redo att svara på frågor när de uppmanas – och efterfrågan på dem är obestridlig.

Som ett resultat har flera roborådgivningsföretag (Vanguards Personal Advisor Service, för att nämna en) börjat erbjuda en hybridprodukt som kombinerar expertis från en mänsklig Certified Financial Planner (CFP) med strömlinjeformade robotinvesteringar. Detta begränsar den manuella handel som görs i portföljen, men tillåter en kund eller potentiell kund att diskutera sina frågor eller problem med en mycket kompetent person. Helst kommer människan i detta scenario att kunna hantera relationen och bryta ner komplexa ekonomiska begrepp för klienten.

Denna debatt kommer att fortsätta att vara en kontaktpunkt inom förmögenhetsförvaltningsindustrin under det kommande decenniet. Det blir dock allt tydligare att automatiserad investering är här för att stanna och förmodligen är mest effektiv när den kombineras med mänsklig tillsyn. För dem med en enkel ekonomisk bild är dock robotar exceptionellt formidabla förvaltare. För den som är intresserad erbjuder Opti nedan en app.

Android link iOS link Android link