Följ oss

Nyheter

Kommer majspriset att rusa på samma sätt som kaffet?

Publicerad

den

Kommer majspriset att rusa på samma sätt som kaffet?

Kommer majspriset att rusa på samma sätt som kaffet? Det har helt klart varit ett ordentligt globalt rally på de flesta råvaror i början av 2014, där ädelmetaller som guld och silver har stigit markant från sina bottnar i slutet av 2013.

Energiråvaror som naturgas, råolja och bensin har också noterats högre på senare tid, liksom enskilda råvaror i jordbruket som till exempel kaffe och kakao. Det finns däremot en råvara som inte har fått lika mycket intresse och uppmärksamhet i denna uppgång, majs.

Majskorn

ETF-fonden CORN (Teucrium Corn Fund) är ett av de mest populära sätten att ta en lång position i majsterminer. Det finns en rad andra liknande produkter, de flesta stora banker erbjuder sin egen variant för exponering mot majs, vare sig det är ETFer, certifikat, mini futures eller någon annan sorts produkt. Oavsett vad de heter och hur de är utformade ser vi att allt mer av de ”smarta pengarna” allokeras till dessa verktyg efter uppgångar i de övriga råvarorna.

Attraherar inflöden

Låt oss gå tillbaka till CORN, för vilken vi har tillgång till data som vi inte kan få fram avseende svenska börshandlade produkter. Denna ETF har under de två första månaderna av 2014 attraherat inflöden på 31 MUSD och har nu 78 MUSD under förvaltning. Hur stor volym fonden förvaltar verkar framför allt styras av majspriset.

Visserligen har majs (CORN) inte haft samma fina utveckling som många andra jordbruksprodukter på kort sikt, men den har rört sig uppåt från de stödnivåer som registrerades i mitten av januari 2014, vilket torde vara en tillräckligt signal för att denna börshandlade fond och den underliggande råvaran skall bevakas närmare. Det finns skäl att tro på en uppgång mot 600 USD inom kort, där majspriset kommer att tvingas testa motstånden från 2011 och 2012 samt ett utplanande 200-veckors glidande medelvärde. Den senaste månaden har CORN stigit med 5,6 procent i tysthet. En så kallad hausse-divergens kan komma att driva upp majspriset högt över dagens nivåer. Frågan som många ställer sig är kommer majspriset att rusa på samma sätt som kaffet?

För närvarande verkar det som de erfarna institutionella förvaltarna med råvarufokus, till exempel Summit Capital Management och Mirae Asset Global Investments, väljer att köpa CORN för att på detta sätt få en exponering mot majsterminer.

Oroligt väder

Denna ETF handlas just nu på sin högsta nivå sedan november 2013 efter en period av oroligt väder och volymerna är betydligt större än normalt, vilket gör att det inte är osannolikt att vi får se ytterligare inflöden in till ETF-fonden CORN.

Den främsta orsaken till prisuppgången i majs är klimatchocken i Brasilien som ökar oron på utbudsidan. Detta kan också visa sig vara fördelaktigt för prisutvecklingen på sojabönor. Notabelt är att försäljningen av majs i USA har ökat kraftigt trots nyheter om att Kina har vägrat ta emot leverans av mer än 600 000 ton majs innehållande den icke godkända genetiskt modifierade MIR 162-substansen, på grund av ett förbud mot genmodifierade grödor.

Teucrium Corn Fund (CORN)

Teucrium Corn Fund ETV, en ETF-fond på majs

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära