Följ oss

Nyheter

Kommande rating review ett hot mot Nya Zeeland

Publicerad

den

Kommande rating review ett hot mot Nya Zeeland

Kommande rating review ett hot mot Nya Zeeland. iShares MSCI New Zeeland Capped ETF (NYSEArca: ENZL), har trotsat såväl logik som tyngdlagen under 2013. Denna ETF som har ett market cap på cirka 150 MUSD, är oss veterligen den enda som tracka börsen i Auckland. Nya Zeeland är vid sidan av att vara landet som Sagan om Ringen filmerna spelats in också en av världens största mjölkproducenter.

Under året som har gått har denna ETF visat en uppgång på 16,7 procent, vilket gör att den med råge överträffar den uppgång om 9,3 som dess australienska motsvarighet, iShares MSCI Australia ETF (NYSEArca: EWA) gett sina ägare. Få andra utvecklade marknader har kunnat uppvisa en sådan uppgång, men det finns ett moln på horisonten. Nya Zeeland förlorade nästan sin AAA-rating tidigare i år när Moodys Investors Service , den enda av tre stora kreditvärderingsinstitut som gett landet det högsta kreditbetyget funderade på att sänka detta.

Envis Kiwi

Den nyzeeländska dollarn, i vardagligt tal kallad kiwi, har förblivit envist stark till den grad att vissa internationella bankirer öppet har kallat det övervärderad. Detta till trots har Reserve Bank of New Zeeland envist vägrat att ta del av den lågräntepolitik som Federal Reserve vilket har fått flera av de största andelsägarna i ENZL att kritisera den starka kiwin.

Moodys varnade Nya Zeeland för att landets ökade bytesbalansunderskott gör det sårbart för externa chocker. Tittar vi på andra ETFer som följt ekonomierna i Indien och Indonesien så ser vi att dessa straffats hårt som en följd av dessa länders ökade underskott.

Nya Zeelands investeringsunderskott mot utlandet är nästan 27 % högre än Australiens och nästan tre gånger det för USA. Under det tredje kvartalet 2011 sänkte de båda andra kreditvärderarna Fitch Ratings och Standard & Poor’s Nya Zeelands ranking från AAA. Att Moodys valt att låta det vara kvar kan bero på olika orsaker, men enligt vad nyhetsbyrån Bloomberg rapporterar så skall Moodys åter granska Nya Zeeland under 2014, då med en ny metod som lägger en högre vikt vid olika länders externa positioner.

En förlust av AAA-ratingen kan komma att innebära att det är dags att ta hem vinsterna från ENZL. Tittar vi på hur det gick för Australien och Kanada så tog det dessa länder 10 respektive 17 år att återvinna sina AAA-ratings efter att de förlorat dem 1986 respektive 1992.