Följ oss

Nyheter

Kan du vara en grön investerare och fortfarande äga en guldfond?

Publicerad

den

Kan du vara en grön investerare och fortfarande äga en guldfond?

Det finns en guld-ETF som påstår sig vara mer hållbar än övriga. Två av de mest populära börshandlade fondtrenderna (ETF) de senaste åren inkluderar ESG (miljö, social och styrning) och guld. Går dessa att kombinera att vara en grön investerare och fortfarande äga en guldfond?

Under de senaste tre åren har mängden kapital som investerats i ESG-trackerfonder fördubblats. Efterfrågan på guld-ETFer har ökat och priset på ädelmetaller har ökat under de senaste två åren och nått nya toppar i sommar. Under tiden har flera nya ESG-fokuserade ETF:er med flera tillgångar nyligen lanserats av BlackRock.

Dessa två trender är dock motstridiga på vissa sätt. Av de tre komponenterna i ESG registreras troligen miljöpåverkan som de viktigaste för privata investerare. Men processen för guldbrytning har utan tvekan en dålig miljörekord. Som Jordan Sriharan, chef för portföljförvaltning och passiva tjänster på Canaccord Genuity, konstaterar. ”Guld och ESG är inte naturliga sängkamrater.” Han säger att i allmänhet, enligt hans uppfattning, inte att investera i guld verkar spegla en ESG-filosofi.

Att köpa guld behöver inte betyda att investera i gruvföretag

Medan guldköp inte nödvändigtvis investerar i guldbrytningsföretag, håller utan tvekan att köpa guld priset högt och ger därför en prissignal till gruvföretag att fortsätta sin verksamhet.

Detta utgör potentiellt ett problem för ESG-sinnade investerare. Många investerare ser guld som en måste-ha tillgångsklass i vilken portfölj som helst, även om inte alla håller med. Som en safe haven anses guld av många erbjuda ett skydd när de finansiella marknaderna är volatila och faller.

Medan andra relativa tillflyktsortstillgångar som statsobligationer som erbjuder ingen eller till och med en negativ avkastning, har guldets relativa attraktivitet ökat. Ett litet antal investerare ser också guld som en försäkring mot den förmodade risken för framtida högre inflation. En inflation som skapas på grund av en ökning av statens utgifter och centralbankernas kvantitativa lättnader.

Så vad är en investerare övertygad om i investeringsfallet för guld, men vill behålla sin portfölj något så när miljövänlig? En sådan investerare kan överväga hur strikt de vill följa en ESG-strategi.

ESG-screenade aktier och obligationer

Vissa investerare kan acceptera ett litet innehav i guld som sitter bredvid sin korg med ESG-screenade aktier och obligationer. Men för dem som försöker se till att deras exponering för guld är lite mer på den miljövänliga sidan är det inte en lätt uppgift att välja en specifik ETF. Till skillnad från ETF:er som spårar aktier eller obligationer finns det inte mycket lätt tillgänglig information om ESG-överensstämmelse för guldfonder.

Det finns dock ett potentiellt ETF-alternativ för den ESG-sinnade guldinvesteraren: Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU). Kenneth Lamont, senioranalytiker passiva strategier på Morningstar, konstaterar att det är den ”enda ETF i Europa som erbjuder fysiskt uppbackat” grönt guld ””. Det så kallade gröna guldet utvinns ansvarsfullt genom en granskningsprocess.

Denna ETF skapades av Royal Mint i samarbete med HANetf. Denna börshandlade fonds hållbarhet betonas i faktabladet, som säger: ”RMAU backas upp av LBMA good delivery tackor som kommer från bästa LBMA-program från LBMAs Responsible Sourcing-program.” I teorin betyder detta att ETF bara köper nyare ”grönstämplade” guldtackor.

Lamont varnar dock för att RMAUs miljövänliga natur inte bör vara för överdriven. Han säger: ”Att trumpetera detta för högt kan av vissa ses som greenwashing. På vissa sätt är det tekniskt. ” Greenwashing är när kapitalförvaltare trycker på sig själva eller sina fonder som ”gröna” genom marknadsföring, snarare än att helt integrera ESG och hållbarhet i sina investeringsprocesser.

Det tekniska är här att andra äldre guldfonder för närvarande inte kan hävda sig vara lika miljövänliga på grund av att de har äldre guld från en mindre miljövänlig era. Med tiden kan dessa äldre ETF:er komma ikapp med RMAU:s miljöbevis.

Lamont förklarar: ”Den här fonden är ny, så den köper bara” gröna ”guldtackor, som nyligen har utfärdats, medan äldre ETF har valv fulla av ”icke-grönt” guld, som kan bytas ut över tiden för nyare” gröna gummistämplade alternativ. Vi förväntar oss att andra guld-ETC:er blir mer ”gröna” eftersom de också köper nyare guldtackor.”

Var och hur kan RMAU handlas?

RMAU handlas i dag på tre olika börser, London Stock Exchange, Deutsche Boerse (Xetra) och Borsa Italiana och kan handlas i GBP, USD och EUR. Det betyder att det går att handla andelar i The Royal Mint Physical Gold ETC (RMAU) i genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.