Följ oss

Nyheter

Kalifornien delar ut 100 miljoner dollar för att stödja lokal affärsutveckling för marijuana

Publicerad

den

Kaliforniens tjänstemän meddelade på onsdagen att staten har tilldelat 100 miljoner dollar i finansiering för att hjälpa till att utveckla lokala marijuanamarknader, delvis genom att få cannabisföretag fullt licensierade. Denna delstat delar således ut pengar för lokal affärsutveckling för marijuana.

Kaliforniens tjänstemän meddelade på onsdagen att staten har tilldelat 100 miljoner dollar i finansiering för att hjälpa till att utveckla lokala marijuanamarknader, delvis genom att få cannabisföretag fullt licensierade. Denna delstat delar således ut pengar för lokal affärsutveckling för marijuana.

State Department of Cannabis Control (DCC) fördelade medlen till 17 städer och län där det finns ett oproportionerligt antal provisoriska marijuanalicenser, snarare än helårslicenser. Avdelningen meddelade först att ansökningar om det lokala jurisdiktionsbiståndsprogrammet hade öppnat i oktober.

Provisoriska licenser tilläts beviljas till företagssökande som ett sätt att snabbare stå upp på marknaden för vuxenbruk, och den tillfälliga licenskategorin skulle löpa ut den 1 januari men förlängdes genom att lagstiftningen antogs förra året för att ge orterna mer tid att slutföra tillståndsprocessen och uppfylla miljökraven.

Nu siktar staten på att ge dessa jurisdiktioner ett extra lyft med bidragsfinansieringen.

”De lokala jurisdiktionerna som tar emot anslag inkorporerade innovativa tillvägagångssätt för att möta de specifika behoven hos deras licensgemenskaper, vilket är precis vad vi hoppades på när vi utvecklade det här programmet,” sa DCC:s direktör Nicole Elliott. ”Betydande medel riktas till processförbättringar och miljöbedömningar, som båda kommer att hjälpa staten och lokala myndigheter att uppnå kort- och långsiktiga mål.”

Flera jurisdiktioner hade uttryckt för tillsynsmyndigheter att de upplevde betydande eftersläpningar i behandlingen av licenser, inklusive en ort som sa att det skulle ta upp till fyra år att få igenom alla sina pågående ansökningar utan extra stöd.

Ytterligare medel erbjuds också till platser med program för socialt kapital.

Så här beskrev tillsynsmyndigheter de tre huvudsakliga syftena med finansieringen:

  • Ytterligare bemanning för att hantera betydande arbetsbelastningar i samband med övergången av företag till den reglerade marknaden
  • IT-system för att skapa strömlinjeformad licenshantering
  • Slutförande av miljöbedömningar och nya satsningar för vattenskydd och förnybar energi

DCC listade flera exempel på hur orter specifikt har föreslagit att använda medlen, som officiellt kommer att göras tillgängliga efter att kommunerna skrivit på avtalet.

Long Beach, till exempel, kommer att använda en del av sina medel för att ”anställa personal och konsulter för att hjälpa till med att effektivisera lokala tillståndsprocesser och bearbeta ansökningar”, samt stödja ”webbplatsdesign, tekniska förbättringar och utbildning för att hjälpa sökande.”

Los Angeles föreslog att man skulle använda finansieringen för att ”anställa ytterligare personal för att hjälpa licenstagare med att slutföra lokalt administrerade processer för att uppnå årliga licensiering och administrera [California Environmental Quality Act] processer, inklusive dokumentgranskning och förberedelse av miljödokument.”

”Staden och länet i San Francisco föreslog att man skulle använda bidragsmedel för att skapa nya personalpositioner för att behandla cannabistillstånd snabbare och effektivare, vilket både inkluderar och kommer att underlätta ett snabbt slutförande av lokala CEQA-granskningsprocesser”, sa DCC.

Separat tillkännagav guvernörens kontor för affärs- och ekonomisk utveckling (GO-Biz) förra året att de delar ut upp till 35 miljoner dollar för ett Cannabis Equity Grants-program för lokala jurisdiktioner som är utformat för att ”hjälpa lokala aktieprograms ansträngningar för att stödja aktiesökande och aktielicenstagare ,” enligt en beskrivning av insatsen.

Offentliga myndigheter och lokala jurisdiktioner är berättigade till dessa dollar, finansierade genom inkomster från cannabisskatt enligt det väljargodkända legaliseringsinitiativet 2016. Städer och län måste visa att de har en plan för att skapa ett program för social rättvisa, eller har vidtagit åtgärder för att anta sådana program, för att kvalificera sig.

Även förra året sa GO-Biz att de delar ut cirka 29 miljoner dollar i anslag till 58 ideella organisationer, med avsikten att rätta till orätterna i kriget mot droger. Finansieringen tillhandahålls genom programmet California Community Reinvestment Grants (CalCRG).

Bidrag delas ut till kvalificerade ideella organisationer för att stödja program som syftar till att tillhandahålla arbetsförmedling, mentalvårdsbehandling, missbruksbehandling och juridiska tjänster för oproportionerligt påverkade samhällen. Programmet tillkännagavs först i april 2020, och ansökningar om dessa bidrag öppnades ursprungligen i september 2020.

Tjänstemän vid California Department of Fish and Wildlife sa också förra året att de sökte konceptförslag för ett cannabisskattefinansierat program som syftar till att hjälpa små marijuanaodlare med miljösanering och restaurering.

Utanför Kalifornien meddelade guvernören i New York på onsdagen att hennes administration skapar en offentlig-privat fond på 200 miljoner dollar för att specifikt hjälpa till att främja social rättvisa på statens växande marijuanamarknad.

Illinois-tjänstemän tillkännagav förra månaden att ansökningar öppnas för 45 miljoner dollar i nya anslag – finansierade av marijuanaskatteintäkter – som kommer att stödja program som är avsedda att återinvestera i samhällen som drabbats mest av drogkriget.

Handla CBSX ETF

HANetf The Medical Cannabis and Wellness UCITS ETF (CBSX ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Handla BLUM ETF

Rize Medical Cannabis and Life Sciences UCITS ETF (BLUM ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.