Följ oss

Nyheter

Kakaopriset fortsätter rusa

Publicerad

den

Kakaopriset fortsätter rusa

Kakaopriset fortsätter rusa. Vi har skrivit om det tidigare, den växande medelklassen i tillväxtekonomierna har lärt sig uppskatta kakaoprodukter och nu slukar de chokladkonfekt vilket gr att kakaopriset fortsätter rusa uppåt. En effekt är att både terminspriset och de börshandlade produkterna, så kallade ETPer, som är kopplade till kakaopriset nu handlas kring treårshögsta priser.

iPath DJ-UBS Cocoa TR Sub-Index ETN (NYSEArca: NIB) är upp 14,1 procent, year-to-date medan iPath Pure Beta Cocoa ETN (NYSEArca: CHOC) har stigit med 13,4 procent hittills i år. Båda dessa ETNer handlas nära den högsta nivån sedan september 2011.

Under torsdagen kunde vi se en relativ flack handel, där kakaon handlades kring 3 111 USD per ton, men på sikt kan kakaopriset komma att fortsätta att stiga. Lägg till en ökad efterfrågan på kakaobönor och att det öppnas allt fler bearbetningsanläggningar för att tillgodose mot den ökande chokladkonsumtionen i tillväxtländer som Indien och Kina så ser vi att efterfrågan kommer att kunna öka ytterligare. I Asien har efterfrågan på kakaoprodukter kommit att stiga med 29 procent de senaste fem åren, medan vi i Europa ser en nästan oförändrad efterfrågan på samma råvara.

Utbudet skapar oro

Fler och fler analytiker visar emellertid på den svaghet som råder på utbudssidan. Den globala konfektyrindustrin använder bönor från åldrande träd och små gårdar i västra Afrika, vilka i dag står för 90 procent av det globala kakaoutbudet. De små bönderna har inte tillräckligt med pengar för att expandera verksamheten vilket medför att den yngre generationen lämnar gårdarna.

Trots detta har det utbudet från världens två största kakaoproducenter, Ghana och Elfenbenskusten, varit högre än väntat i år. Det finns en förhoppning om att detta kan komma att fortsätta efter en riklig nedbörd i Elfenbenskusten under de senaste veckorna vilket har skapat ökade förväntningar om en stor mellanskörd av kakao.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.