Följ oss

Nyheter

Jordbruksprodukterna rusar – så kan du investera i jordbruks-ETP:er

Publicerad

den

Jordbruksprodukterna rusar - så kan du investera i jordbruks-ETP:er

Råvarusektorn jordbruksprodukter består av till exempel: sojabönor, vete, majs, havre, socker och boskap. Vilken enskild jordbruksprodukt har utvecklats bäst i år? Det är en stor spridning mellan de enskilda jordbruksprodukterna som är tillgängliga att investera i.

Den sämsta har sjunkit med nästan 30 procent och den bästa har stigit med över 40 procent. Bäst utveckling har sojabönor haft med en uppgång om 41 procent i år. Strax därefter kommer vete som stigit med 35 procent under samma period.

Tabell samtliga jordbruksprodukter

[table id=453 /]

Källa: Factset, all avkastning i SEK, 29 augusti 2012

Den stora spridningen i avkastning talar för bredare jordbrukskorgar/jordbruksinstrument. I dagsläget finns det ett flertal tillgängliga jordbrukskorgar. I Europa är dessa framförallt strukturerade som Exchange Traded Commodities (ETC:er) och i USA i form av Exchange Traded Funds (ETF:er). Bäst i år har det gått för ETFSecurities ETC ETFS Grain (ticker 0D7Y). Deras ETC har stigit med med 37 procent. 0D7Y har följande vikter: sojabönor (39,2%), majs (35,5%) och vete (25.4%). Vill man ha en bredare exponering finns till exempel ETFS Agriculture DJ-UBSCI (ticker 0D7U). Denna ETC har följande vikter: Sojabönor (27,7%), majs (25,1%), vete (18%), socker (10,6%), Sojaolja (9,1%), kaffe (5,3%) och bomull (4,3%). För mitt selekterade urval, se tabell nedan.

[table id=454 /]

Källa: Factset, all avkastning i SEK, 29 augusti 2012. 0 – information saknas

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.