Följ oss

Nyheter

Islamiska fonders tillväxttakt överträffar den bredare marknaden

Publicerad

den

Tillväxttakten i tillgångar i islamiska fonder har överträffat den för den bredare fondbranschen, enligt uppskattningar från Fitch Ratings.

Tillväxttakten i tillgångar i islamiska fonder har överträffat den för den bredare fondbranschen, enligt uppskattningar från Fitch Ratings.

Företaget noterade att tillgångar under förvaltning i islamiska fonder har ökat ”avsevärt”, och nådde en topp i slutet av andra kvartalet förra året på cirka 130 miljarder USD, innan de sjönk till cirka 120 miljarder USD i slutet av året.

Ändå uppskattades tillväxttakten för islamiska fonder till 84 % nominellt och 13 % årligen, vilket översteg den bredare globala fondbranschen som hade en nominell och årlig tillväxt på 68 % respektive 11 %.

Islamisk finans kan vara nyckeln till effektiva ESG-investeringar

Enligt rapporten, författad av Alastair Sewell och Bashar Al Natoor, är Saudiarabien och Malaysia fortfarande de främsta islamiska fondernas hemvist i världen, eftersom de redan har fast etablerade marknader.

Sewell och Al Natoor sa: ”Offshoremarknader, som Jersey och Luxemburg, har också begynnande islamiska fondmarknader. Jersey är ett nav för islamiska börshandlade fonder (ETF), där flera råvaru-ETFer (särskilt guld-ETFer) gör anspråk på shariastatus, samtidigt som Luxemburg har en bredare islamisk aktiefondbas”, sa kreditvärderingsbyrån.

När det gäller islamisk fondtyp dominerade penningmarknadsfonder, främst för att Saudiarabien är den största islamiska fondens hemvist och penningmarknadsfonder är den dominerande fondtypen i landet.

I slutet av fjärde kvartalet förra året var över 80 % av Saudiarabiens islamiska fond AUM investerade i penningmarknadsfonder, medan i Malaysia representerade aktiefonder det största segmentet och stod för 44 % av det totala AUM.

Rapporten noterade: ”Strukturella och juridiska egenskaper hos tillgångarna som innehas av islamiska fonder kan orsaka ytterligare komplexitet i värderingen, särskilt i fallet med fallissemang i portföljinnehav.”

Handla ASWE ETF

Saturna Al-Kawthar Global Focused Equity UCITS ETF (Ticker: ASWE) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.