Följ oss

Nyheter

iShares lanserar konkurrent till XACT

Publicerad

den

iShares lanserar konkurrent till XACT

Veckan innan jul började en helt ny ETF att handlas på Londonbörsen och på tyska Xetra när iShares lanserar konkurrent till XACT i form av den börshandlade fonden iShares OMX Stockholm Capped UCITS ETF (Ticker: OM3X samt LON:OMXS). Denna ETF replikerar utvecklingen av de största företagen på Stockholmsbörsen, så kallade Large Caps. Till skillnad från XACT OMXS30 innehåller denna börshandlade fond emellertid 80 bolag, inte 30 som OMXS30 gör.

Denna börshandlade fond spårar OMX Stockholm Benchmark Cap Index, ett referensindex som består av de 80 största och mest omsatta bolagen som är noterade på Stockholmsbörsen, vilket motsvarar cirka 85 procent av aktiemarknaden i Sverige. Beståndsdelar viktas med free float börsvärdet och ingen aktie tillåts ha en vikt i indexet som överstiger tio (10) procent.

Enligt iShares sker lanseringen av denna ETF då förvaltaren anser att de starka och långsiktiga utsikterna för den svenska ekonomin gör denna ETF till en attraktiv investering för många investerare. iShares anser att de med hjälp av denna börshandlade fond kan allokera en landsspecifik tilldelning till Sverige i sina portföljer. iShares anser att denna ETF bör tilltala svenska investerare söker inhemsk exponering, liksom internationella investerare intresserade av diversifiering som noterade svenska företag erbjuder.

Per den 16 december hade iShares OMX Stockholm Capped UCITS ETF allokerat sitt kapital enligt följande

industriföretag (29,6%)
finans (29,0%)
sällanköpsvaror (12,0%)
informationsteknik (6,9%)

De största enskilda företagen var

Nordea Bank (8,2%)
Hennes & Mauritz (5,9%)
Swedbank (5,1%)
Svenska Handelsbanken-A (4,6%)

Denna ETF handlas i brittiska pund på Londonbörsen och i svenska kronor på Xetra. TER, total expense ratio eller förvaltningskostnaden, uppgår till 0,1 procent, det vill säga samma som för XACT OMXS30. På den amerikanska aktiemarknaden erbjuder iShares sedan tidigare iShares MSCI Sweden Capped (NYSEArca: EWD) som ett alternativ för sina amerikanska kunder.

I skrivande stund förefaller den inte kunna handlas hos Avanza, men den finns med i Nordnets kurslista.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.