Nyheter

Introduktion till handel med spannmål

Publicerad

den

Spannmålsmarknader kan vara notoriskt volatila och erbjuda hög risk/belöningsmöjligheter för handlare, med betydande vinster och förluster som vanligt. Denna introduktion till handel med spannmål berättar mer.

Vad är spannmålsmarknaden?

Spannmålshandeln är den äldsta marknaden som finns, troligen före den registrerade civilisationen i flera årtusenden. Nästan lika länge som vi har odlat spannmål har vi handlat dem och medan aktier, valuta och hårda råvaror som guld och olja får den största uppmärksamheten nuförtiden, är spannmålsmarknaderna fortfarande av stor betydelse.

Spannmål framtida marknad

Om de inte arbetar för ett företag som bearbetar betydande mängder spannmål, verkar de flesta handlare på terminsmarknader snarare än fysiska. Som all terminshandel innebär detta i praktiken att man spekulerar i vad priset på varan kommer att vara vid den tidpunkt då kontraktet levereras.

Detta kan göras via ett antal börser över hela världen, inklusive Sydney Futures Market, Chicago Board of Trade och London Commodity Exchange. De flesta av handeln handlar om en handfull mycket konsumerade spannmål, inklusive: vete, majs, sojabönor, ris och havre.

Det finns också mindre marknader för andra typer av spannmål, inklusive korn och raps.

Kapitalbehov

För många handlare är en av fördelarna med handel med råvaror som spannmål att det kan göras för ett relativt litet kapitalutlägg. Eftersom dessa är konkreta kontrakt som representerar faktiska fysiska råvaror, är mäklarföretag villiga att låna ut till en lägre marginal, vilket möjliggör större finansiell hävstång.

Handel med hävstång innebär att öppna ett mäklarkonto och öppna ett marginallån. Inom råvaruhandel tillåter detta dig att låna det mesta av kontraktets värde, vilket begränsar ditt kapitaltillskott i förskott. Detta kommer att förstärka eventuella vinster avsevärt och förvärra eventuella förluster.

Varför är spannmålsmarknaderna så instabila?

Som nämnts tidigare kan spannmålsmarknaderna röra sig kraftigt och priserna kan svänga avsevärt från en dag till en annan, vilket naturligtvis skapar möjligheter såväl som faror för handlare. Så vad orsakar dessa prissvängningar?

Utbud och efterfrågan: Råvarupriserna styrs naturligtvis av utbudet i efterfrågan, och spannmål är en global produkt. En stor veteskörd i vissa delar av världen kan pressa ned priserna avsevärt medan stark ekonomisk tillväxt i en stor ekonomi som euroområdet kan pressa priserna högre. Eller, för att gå tillbaka till vårt ölexempel, en nedgång i ölkonsumtionen skulle pressa ner efterfrågan på mältat korn. Men om producenterna reagerade genom att dra ut sina korngrödor och ersätta dem med en alternativ gröda skulle utbudet sjunka och priserna kan återhämta sig.

Moder natur: Kommer du ihåg när cyklonen Yasi decimerade norra Queenslands bananskörd 2011 och skickade priserna på frukten i höjden över 15 dollar per kilo? Det är ett bra exempel på den förödelse moder natur kan orsaka på råvarumarknaderna. Medan grödor som vete och majs odlas över ett större område, kan naturkatastrofer som torka eller översvämningar ha en stor inverkan på råvarumarknaderna.

Likviditet: Till skillnad från aktier eller valuta, eller andra råvaror som guld och olja, handlas spannmålsterminer mer tunt. Med färre slutanvändare på marknaden och lägre volymer är det mycket lättare för priserna att svänga snabbt i en eller annan riktning.

Andra sätt att handla och investera i spannmål

Om terminshandel inte är något för dig finns det andra sätt att investera eller handla i spannmålssektorn, inklusive:

Grains ETF:er: Grains ETF:er (börshandlade fonder) är ett relativt enkelt sätt att få exponering utan att vada direkt in på råvaru-/terminsmarknader. Investerare i utrymmet kan välja att investera i ETF:er för allmänt jordbruk eller kan välja sådana som fokuserar på specifika spannmål. För närvarande finns det ingen börsnoterad ETF på ASX, men CMC Markets har skapat sitt eget jordbruksindex.

Spannmålsaktier: Ett annat alternativ är att köpa aktier i företag som producerar eller bearbetar spannmål, såsom Graincorp (GNC) i Australien eller Archer Daniels Midland (ADM) i USA.

Grains CFDs: Contracts for Difference, eller CFD:er, liknar terminskontrakt genom att båda möjliggör betydande finansiell hävstång, vilket innebär att investerare lånar det mesta av pengarna som är involverade i handeln. Till skillnad från Futures har dock en CFD inget fastställt framtida pris eller datum. Istället är de ett kontrakt för att betala eller ta emot skillnaden i pris mellan när näringsidkaren påbörjar kontraktet och när de bestämmer sig för att avsluta det. CMC Markets erbjuder CFD:er över en rad tillgångsklasser, inklusive Forex, aktier och råvaror.

Lär dig hur du handlar med råvaror.

Spannmålshandel är en potentiellt lukrativ, men riskabel verksamhet, med många variabler som spelar in. Handlare som är intresserade av att fördjupa sig i utrymmet bör göra sin forskning och noggrant överväga nedåtriskerna. Med tanke på komplexiteten i spelet väljer många handlare att fokusera på endast en eller två råvaror, snarare än att diversifiera över marknaden.

Men spannmål är bara ett av ett antal alternativ som är öppna för råvaruhandlare, inklusive olja, ädelmetaller eller kaffe, bland andra. För att ta reda på mer besök CMC Markets råvaruplattform. Samtidigt föredrar andra investerare att fokusera på aktiemarknader, vilket kan göras via CMC Markets-sidan.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version