Följ oss

Nyheter

Intresset för börshandlade fonder visar inget tecken på avmattning

Publicerad

den

Intresset för börshandlade fonder visar inget tecken på avmattning

ETF:er är på väg att redovisa ytterligare en årlig tillväxttakt på över 20 procent eftersom intresset för börshandlade fonder inte visar något tecken på avmattning. Enligt data från Morningstar såg de europeiska börsnoterade ETFerna inflöden på 34 miljarder dollar under tredje kvartalet 2020, vilket ökade de positiva nettoflödena på 40 miljarder dollar under föregående kvartal och tog de totala tillgångarna under förvaltning (AUM) till 1,1 miljoner dollar.

PwC-uppgifter visar att börshandlade fonder i Europa har vuxit med en sammansatt årlig tillväxttakt (CAGR) på 20,5 procent mellan 2008 och juni 2020, vilket nästan tredubblar tillväxttakten för bredare fondföretagstillgångar. Detta tyder på att intresset för börshandlade fonder är stort.

Fler och fler investerare inser fördelarna med ETFer

Det är tydligt att ETF-tillgångar kommer att fortsätta växa i takt med att fler och fler investerare inser fördelarna med ETF i en portfölj med flera tillgångar, men det kommer att finnas vissa vinnare och förlorare under de närmaste fem åren.

Förra året förutspådde Morningstar att de europeiska ETFerna skulle nå 2 miljoner euro i förvaltad volym fram till 2024 bland reglerande medvind, ytterligare innovation och ökad förståelse för fördelarna med ETF: er.

Som Salim Ramji, global chef för iShares på BlackRock, sa: ”Börshandlade fonder har stört kapitalförvaltningen i över två decennier men vi är fortfarande i de tidiga stadierna av omvandlingen. Nästa accelerationsfas drivs främst av omkalibrering av vad det innebär att vara en aktiv investerare.”

ETF:s resultat genom det senaste stresstestet på marknaden belyste det förtroende som investerare placerar i ETF: er för att hantera risker, söka prisupptäckt och säkra portföljer och risker – och de trender som vi historiskt sett har sett på den amerikanska marknaden spelar nu ut i Europa när vi når kritisk massa. ”

ETFer kommer att expandera på framförallt två områden

Det finns särskilt två områden där ETF:er kommer att explodera under de kommande fem åren, ränta och ESG. BlackRock har förutspått att cirka 40 procent av de nya ETF-tillgångarna kommer att vara i ränteintäkter de närmaste fem åren medan en fjärdedel kommer att vara i ESG-strategier.

Det enorma inflödet till båda dessa områden har dokumenterats väl och som ett resultat har ETF-emittenter lanserat strategier i snabb takt under de senaste 18 månaderna för att fånga dessa trender. Emellertid kombinerar ett område som ännu inte tar fart i Europa ESG och ränteintäkter både ur tillgångs- och produktutvecklingssynpunkt.

Även om det finns tecken på att detta segment av marknaden sakta börjar ta fart, till exempel den största ETF, iShares € Corp Bond ESG UCITS ETF (SUOE), som nästan når $ 2 miljarder AUM-märket, ETF-emittenter som kan lansera innovativa lösningar kommer att skörda frukterna, särskilt när man tänker på bristen på suveräna ETF: er med en ESG-exponering.

Som Jose-Garcia Zarate, biträdande direktör, forskning om passiva strategier, på Morningstar, sa: ”Villkoren är därför mogna för en utvidgning av ESG: s passiva obligationsfonder i Europa – särskilt med tanke på att ränteintäkter har identifierats som en av de nyckelområden för tillväxt under det kommande decenniet av ETF-leverantörer. ”

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

SXRY ETF följer de 40 största aktierna i Italien

Publicerad

den

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) investerar i aktier med fokus på Italien. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,33 % p.a. Fonden replikerar resultatet för det underliggande indexet genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) har tillgångar på 144 miljoner euro under förvaltning. SXRY ETF är äldre än 5 år och har sin hemvist i Irland.

Varför SXRY?

Exponering mot brett diversifierade italienska företag

Direktinvestering i 40 italienska företag

Exponering för enskilda länder och stora företag med börsvärde

Investeringsmål

Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index som består av 40 av de största och mest likvida italienska företagen

Investeringsstrategi

FTSE MIB-index följer de 40 största italienska företagen.

Handla SXRY ETF

iShares FTSE MIB UCITS ETF (Acc) (SXRY ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Amsterdam och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXCMB1
gettexEURSXRY
Stuttgart Stock ExchangeEURSXRY
Borsa ItalianaEURCSMIB
Euronext AmsterdamEURCMIB
London Stock ExchangeEURCMIB
SIX Swiss ExchangeEURCSMIB
XETRAEURSXRY

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
ENELENELUtilities11.24IT0003128367EUR
ISPINTESA SANPAOLOFinancials7.98IT0000072618EUR
ENIENIEnergy7.86IT0003132476EUR
STLASTELLANTIS NVConsumer Discretionary7.09NL00150001Q9EUR
RACEFERRARI NVConsumer Discretionary6.78NL0011585146EUR
STMSTMICROELECTRONICS NVInformation Technology6.10NL0000226223EUR
GASSICURAZIONI GENERALIFinancials5.64IT0000062072EUR
UCGUNICREDITFinancials5.29IT0005239360EUR
ATLATLANTIAIndustrials3.36IT0003506190EUR
CNHICNH INDUSTRIAL NVIndustrials3.16NL0010545661EUR

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

HANetf om AIs inverkan på råvaror

Publicerad

den

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

HANetfs analyschef Tom Bailey diskuterar effekten av AIs inverkan på råvaror med Proactives Stephen Gunnion. Han noterade att sedan 2023 har AI avsevärt påverkat marknadsinvesteringar, särskilt genom stora teknikföretag som Microsoft.

Bailey betonade att AIs ökande energibehov, särskilt för AI-datacenter, nödvändiggör en övergång till mer robusta kraftgenereringsmetoder, inklusive kärnenergi. Han påpekade att kärnenergi ses som en hållbar lösning på grund av dess låga koldioxidutsläpp.

Bailey diskuterade den växande efterfrågan på råvaror som uran och koppar. Han förklarade att AI-datacenter och den bredare energiomställningen, inklusive elfordon och förnybar energi, driver denna efterfrågan.

HANetf har utvecklat ETFer fokuserade på uran- och koppargruvarbetare, genom vilka investerare kan utnyttja dessa trender. Den bredare Sprott Uranium Miners UCITS ETF, som lanserades för två år sedan, inkluderar stora och mindre aktörer, medan en nyare Sprott Junior Uranium Miners UCITS ETF fokuserar på mindre företag.

Dessutom har Copper Miners ESG ETF, som betonar ren kopparbrytning och inkluderar ett ESG-screeningselement, presterat bra.

Bailey avslutade med att notera de starka resultaten för dessa ETFer, med Copper Miners ESG ETF upp 35 % hittills i år och den breda Uranium Miners ETF upp 15 %. Han uttryckte optimism om den pågående råvarans supercykel som drivs av olika faktorer, inklusive energiomställningen och industripolitiska förändringar.

Fortsätt läsa

Nyheter

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP spårar priset på ICP

Publicerad

den

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en börshandlad produkt som spårar priset på ICP, den inhemska token som används för att driva Internet Computers ekosystem.

Internet Computer är ett blockchain-projekt som syftar till att skapa en decentraliserad och skalbar internetinfrastruktur genom att låta smarta kontrakt köras direkt på dess nätverk, vilket eliminerar behovet av traditionella serverbaserade arkitekturer. Det strävar efter att möjliggöra ett nytt paradigm för webbutveckling, där applikationer lagras på blockkedjan, vilket ger större säkerhet, effektivitet och tillgänglighet.

Produktdetaljer

EmittentValour Inc.
NamnValour Internet Computer (ICP) SEK
ISINCH1213604510
Valoren121360451
BasvalutaSEK
Underliggande tillgångINTERNET COMPUTER (ICP/USD)
FörfallodagOpen-ended
Förvaltningsavgift1,9 %

Handla Valour Internet Computer (ICP) SEK

Valour Internet Computer (ICP) SEK ETP är en europeisk börshandlad produkt som handlas på bland annat Nordic Growth Market.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnValuta
Nordic Growth MarketVALOUR INTERNET COMPUTER (ICP) SEKSEK

Fortsätt läsa

Populära