Följ oss

Nyheter

Inte alla ETFer är skapade lika

Publicerad

den

Börshandlade fonder kommer i många olika former, Inte alla ETFer är skapade lika och framförallt inte likaviktade. Likaviktning är en typ av viktning som ger samma vikt

Börshandlade fonder kommer i många olika former, Inte alla ETFer är skapade lika och framförallt inte likaviktade. Likaviktning är en typ av viktning som ger samma vikt eller betydelse för varje aktie i en portfölj eller indexfond. De minsta företagen ges lika vikt till de största företagen i en lika stor viktindexfond eller -portfölj.

Detta kan vara den enklaste formen av alternativ viktning eller smart beta indexering, och även en ganska framgångsrik när det gäller tillgångstillväxt. Idag finns det 162 likaviktade ETFer med mer än 72 miljarder dollar i tillgångar. Den största är RSP med 15 miljarder dollar i tillgångar som motsvarar 21 procent av EW-tillgångarna. Med tanke på EWS naturliga enkelhet kan vissa investerare tycka det förvånande att detta har varit en drivkraft för ETF-tillväxten.

De tio största likaviktade börshandlade fonderna

Likaviktade börshandlade fonderna, kundtillväxt

Finansiella akademiker har i många år hävdat att traditionell marknadsviktning oavsiktligt främjar momentum, tillväxt och large cap-faktorer. Under tiden är EW ett enkelt och öppet sätt att mildra dessa faktorer samtidigt som de systematiskt främjar värde- och storleksfaktorerna.

Av de 162 likaviktade börshandlade fonderna är 63 alternativa versioner av traditionella index som motsvarar 73 procent av EW-tillgångarna. Den genomsnittliga förvaltningskostnaden för dessa EW ETFs är 0,41 procent mot 0,22 procent för det övergripande ETF-ekosystemet. Detta enkla viktningssystem har stött de börshandlade fondernas och innovation under många år.

Tillväxtfaktorer

De övriga 99 EW ETFerna fokuserar på innovationer som utdelningar, teman och affärsegenskaper. Dessa börshandlade har en genomsnittlig förvaltningskostnad på 0,50 %. Vi tror att detta kommer att bli framtida värdedrivare för ETF-tillväxten. Det finns 24 EW ETFer inriktade på utdelning, och mer specifikt förbättrar EW ofta utdelningsavkastningen. Ännu mer intressanta, tematiska ETF har varit en enorm drivare för ETF-marknaden och många har tagit med sig en EW-metodik. Inte alla ETFer är skapade lika.

Antalet likaviktade börshandlade fonder

Källa: Toroso Research

Antalet likaviktade börshandlade fonder fördelat på sektorer och teman

Eftersom många av dessa globala tillväxtteman är väldigt nya, kommer marknadsöverskridande viktning att ignorera många av de viktigaste små företagen. Därför ger likaviktning en mycket bättre förmåga för att fånga bättre tematisk exponering.

Fokuserade ETFer

Slutligen finns börshandlade fonder som fokuserar på affärsegenskaper. Vi tror att ETFer som riktar sig mot en verksamhetskaraktäristik, som traditionellt endast har nåts av aktiva förvaltare, kommer att fortsätta bli en spektakulär tillväxtfaktor för framtiden.

 • VanEck Vectors Morningstar Wide Moat ETF MOAT
 • Knowledge Leaders Developed World ETF KLDW
 • VanEck Vectors Morningstar International Moat ETF MOTI
 • Goldman Sachs Hedge Industry VIP ETF GVIP
 • Guggenheim Insider Sentiment ETF NFO
 • Global X Guru Index ETF GURU
 • Cambria Foreing Shareholder Yield ETF FYLD
 • Elements Morningstar Wide Moat Focus Total Return Index ETN WMW
 • Cambria Emerging Shareholder Yield ETF EYLD
 • SPDR S&P 500 Buibackk ETF SPYB
 • VanEck Vectors Spin-Off ETF SPUN
 • Global X Founder-Run Companies ETF BOSS
 • Brand Value ETF BVAL
 • USCF SummerHaven SHPEN Index Fund BUYN
 • USCF SummerHaven SHPEI Index Fund BUY

Det verkar som att likaviktning är undervärderat eftersom den idealiska viktningen bara inte kan vara så enkelt, eller hur? Tja för många fokuserade, karaktäristiska och tematiska ETF, är likaviktning den primära metoden. För traditionella exponeringar kan likaviktning ge olika faktorexponering och avkastning. Till exempel, sedan 2003 när RSP startade, har den avkastat nästan 400% medan S & P 500 är över drygt 300%. Vilket leder oss till att avsluta med ett citat av Leonardo Da Vinci: ”Enkelhet är den ultimata sofistikationen.”

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *