Nyheter

Indiska aktier stiger på hopp om lättnader

Publicerad

den

Indiens landsspecifika börshandlade fonder fick fart på måndagen, med index som klättrade för fjärde dagen i rad, efter att New Dehli började underlätta de landsomfattande nedstängningsåtgärderna för att kontrollera Coronaviruspandemin.

Bland de bäst presterande icke-hävstångsfonderna på måndag var iShares MSCI India ETF (CBOE: INDA) med 2,3% och WisdomTree India Earnings ETF (NYSE: EPI) avancerade med 3,1%. Index som S&P BSE Sensex och NSE Nifty 50 Index stängde båda högre på måndagen och markerade deras längsta seger sedan 30 april, rapporterar Bloomberg.

Indiska aktier gynnades också tillsammans med andra asiatiska marknader efter att president Donald Trump höll tillbaka på en allvarlig reaktion på Kinas nya nationella säkerhetslag i Hong Kong. Många fruktade att USA skulle delta i ytterligare ett långvarigt handelskrig med Kina och skicka globala marknader till en annan nedåtgående spiral.

New Dehli har skisserat en stegvis återställning av nedstängningsåtgärder. Den indiska regeringen kommer först att tillåta köpcentra, restauranger och platser för tillbedjan att öppnas från 8 juni. De strängare reglerna kommer att tillämpas på områden som fortfarande ser ett stort antal aktiva fall fram till minst 30 juni.

”Att öppna upp ekonomin är obligatoriskt för att hantera den kommande tillväxten i tillväxt även när virusfall fortsätter att stiga”, säger Chokkalingam G, chef för Investment Advisory på Equinomics Research & Advisory Pvt., Till Bloomberg. ”Att inte öppna ekonomin kommer att leda till en ohanterlig kris. ”

Men många varnar fortfarande för pågående svaghet i Indiens ekonomi. Ekonomer förväntar sig en minskning av Indiens bruttonationalprodukt under räkenskapsåret fram till mars 2021, vilket kan markera den första nedgången på över fyra decennier.

Dessutom sänkte Moody’s Investor Service Indiens kreditvärdering till strax över skräp på måndag, vilket framhöll den långvariga perioden med svag tillväxt i Asiens tredje största ekonomi, ökande skuld och pågående problem i delar av landets finansiella system, rapporterar Reuters. Ratingbyrån hävdade att pandemin inte direkt orsakade nedgraderingen utan bara förstärkte underliggande sårbarheter i den framväxande ekonomins kreditprofil.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version