Att utveckla ett ETF-sortiment som kan erbjudas tillsammans med andra strukturer som fonder, strukturerade produkter, separat förvaltade konton eller placeringsfonder är högt prioriterat för många europeiska kapitalförvaltare. I denna text går vi genom hur man startar en ETF.
Precis som ett kaffeföretag kan sälja sin produkt som bönor, malt kaffe, skida, snabbkaffepulver eller förblandat iskaffe, så kan en kapitalförvaltare lägga till sin distributionskraft genom att lägga till en ETF-kategori i sitt produktsortiment. Många kommer redan att erbjuda flera omslag inklusive fonder, hedgefonder, strukturerade produkter och så vidare. Att lägga till ETFer utökar helt enkelt detta fotavtryck. Hur startar man en ETF?
Utan ett ETF-sortiment riskerar kapitalförvaltare att bli uteslutna från de många distributionskanaler som är inriktade på ETFer och kommer att ha en betydande konkurrensnackdel för de förvaltare som tidigare kände igen ETFers allokeringspotential. Medan många investerare har ersatt dyra, klumpiga indexfonder och ”closet trackers” med ETFer, finns det för närvarande begränsade alternativ för investerare att utföra samma övning för den aktivt förvaltade delen av sina portföljer – men detta förändras snabbt. Hur startar man en ETF?
Lansering av en ETF: Tre vägar till marknaden:
För tillgångsförvaltarna som frågar sig ”Hur lanserar jag ETFer?”
Finns det tre alternativ:
1) bygga upp ett eget företag från grunden
2) förvärva ett befintligt företag eller,
3) samarbeta med en white-label-plattform.
Det finns fördelar och nackdelar med varje tillvägagångssätt
Att bygga ett europeiskt ETF-företag från början kan vara en tidskrävande och dyr övning: 24 månader eller mer krävs för att bilda ett team, bygga en fondplattform, utföra produkt-FoU, utveckla marknadsföringsstrategier och formulera säljplaner. Det finns också betydande omkostnader att tänka på när det gäller personal, kontorslokaler och advokatkostnader. Sammantaget kan en kapitalförvaltare komma att spendera mellan 5-10 miljoner pund innan ett öre tillgångar samlas in.
Kapitalförvaltare som vill bygga sitt eget företag står också inför en brant inlärningskurva när det gäller att bygga en specialiserad ETF-arkitektur och expertis som krävs på kapitalmarknader, produkthantering och distributionsstrategier – som alla fungerar på ett helt annat sätt än fonder.
Även om företag med stor skala och omfattande resurser kanske kan engagera sig för denna investeringsnivå, är denna väg kanske inte vettig för företag med färre interna resurser eller de som vill lansera ett mindre ETF-produktsortiment. Många företag har lanserat ETFer i Europa och sedan misslyckats med att skaffa tillgångar eftersom de inte fullt ut uppskattar de specifika komplexiteten i europeisk ETF-distribution eller trodde att de kunde sälja ETFer på samma sätt som fonder – dessa visade sig ofta vara dyra och pinsamma misstag. Av dessa skäl är build-your-own ett högt engagemang, hög risk och hög kostnadssätt som endast är öppet för stora företag med betydande tid och resurser att engagera sig.
Att köpa inträde till marknaden är också sannolikt ett högt engagemang och hög kostnadssätt – under antagandet att ett lämpligt mål kan hittas. I Europa finns det få övertagandemål kvar för att få denna väg till marknaden att verka tilltalande eller möjlig. Att köpa upp ett utbud av tredjepartsfonder kommer också med den potentiella svårigheten att köpa upp produkter som kan komma i konflikt med en förvaltares kärnutbud eller framtida strategi. Beroende på slumpen och möjligheterna kan detta tillvägagångssätt inte användas av de flesta kapitalförvaltare och ger inte kapacitet för många nya aktörer.
Om byggandet är för dyrt och köper för svårt kan kapitalförvaltare titta på ett tredje alternativ-full service white-label ETF-plattformar. Hur startar man en ETF?
White-Label ETF-fördelar
En white-label-plattform, som HANetf, kan göra det möjligt för alla kapitalförvaltare att starta en ETF utan att behöva bygga sin egen ETF-verksamhet från grunden. Genom att tillhandahålla den kompletta reglerings-, tekniska och distributionsinfrastruktur som är nödvändig för att föra ut medel till marknaden, gör plattformar med vit etikett det snabbare, mer kostnadseffektivt och enklare att lansera ETFer, samtidigt som den underliggande kapitalförvaltarens varumärkesidentitet och investeringsförmåga behålls. Nästan alla kapitalförvaltare-indexerade, systematiska eller aktiva-kan ta med sin investerings-IP till en white-label-plattform för att få en produkt lanserad, men det är viktigt att notera att inte alla white-label-plattformar erbjuder samma kombination av tjänster. Vissa plattformar tillhandahåller bara den regulatoriska och operativa infrastrukturen för att hantera ETFer.
Andra plattformar, som HANetf, har ett annat tillvägagångssätt och erbjuder en omfattande tjänst som går utöver lanseringen för att tillhandahålla löpande försäljnings-, distribution- och marknadsföringsprogram. Med ett fullserviceerbjudande behöver kapitalförvaltare inte etablera sin egen plattform, expertförsäljningsteam, kapitalmarknadsrelationer, tjänsteleverantörsrelationer eller marknadsföringsprogram och kan fokusera på det de gör bäst-utveckla och förfina investeringsidéer.
De främsta fördelarna för kapitalförvaltare som använder en white-label-plattform är:
• Kostnadseffektivitet-massiv minskning av kostnad till marknad
• Snabbt inträde på marknaden – genom att utnyttja en befintlig infrastruktur kan en ETF släppas ut på marknaden om ~ 8 veckor
• Stor skala-med en befintlig försäljnings-, distributions- och marknadsinfrastruktur kan white-label-plattformar erbjuda bred räckvidd och hög skalbarhet från dag ett
• Småskaliga-förvaltare som bara vill lansera 1 eller 2 ETFer kan göra det ekonomiskt via en white-label-leverantör
• Expertis – kunder utan erfarenhet av nyanser av europeiska ETFer kan få omedelbar tillgång till erfaren försäljning, distribution, kapitalmarknader och marknadsföringspersonal
• Fokus-outsourcing av den dagliga förvaltningen av en ETF gör att kapitalförvaltare kan fokusera på att utveckla och förfina nya investeringsförslag
Lanseringen av HANetf 2017 fick Europa sin första oberoende white-label ETF-plattform som öppnade portarna för en våg av innovation och nya deltagare på den europeiska marknaden. Med tanke på fragmenteringen av den europeiska marknaden och skillnaderna mellan ETF och Mutual Fund-distribution ger HANetf inte bara en UCITSETF-plattform, utan också en inbäddad försäljning, marknadsföring, distribution och PR-förmåga, vilket ger plattformsfonder den största chansen att lyckas genom att erbjuda ett erfaret paneuropeiskt säljteam och sofistikerad digital marknadsföringsinfrastruktur från dag ett.
Effekten ses redan som att hindren för inträde minskar- från och med april 2019 har HANetf lanserat en rad olika ETFer tillsammans med många olika kapitalförvaltare, var och en med mycket olika verksamheter och tillvägagångssätt.
Omfamna framtiden
Kapitalförvaltare som avfärdar ETFer för att ”vi är aktiva och inte gör passiva” missar poängen. En ETF är bara en distributionsteknik för valfri investeringsstil eller strategi. ETF-tillväxten fortsätter att drivas av starka regulatoriska, demografiska och strukturella medvindar, och den europeiska ETF-marknaden förutspås tredubblas till 3 biljoner dollar år 2029. Det finns uppenbarligen en betydande avgiftsbas för kapitalförvaltare att vinna, behålla eller förlora. Kapitalförvaltare som positionerar sig för att konkurrera om denna växande avgiftsbas erkänner att ETF: er kommer att vara en kärndel i deras framtida tillväxtstrategi, men förstår att utmaningen inte bara är att lansera en ETF utan att skapa en hållbar långsiktig och framgångsrik ETF-verksamhet. Hur startar man en ETF?
Endast de största företagen kommer att kunna närma sig komplexiteten på den europeiska ETF-marknaden med sitt eget egna ETF-erbjudande och team. Vissa företag kommer att sakna de interna resurserna för att skapa sitt eget företag medan andra kanske bara vill lansera ett mindre antal ETF: er för flaggskeppsstrategier och fonder och inte ha skalan för att motivera utvecklingen av en fristående plattform.
ETF-möjligheten är inte bara begränsad till de största företagen som kan ägna år av tid och miljontals dollar för att starta ett ETF-företag. ETFer är demokratiska investeringsprodukter och företag som HANetf gör det lättare för tillgångs- och förmögenhetsförvaltare i alla former och storlekar att delta i marknadens tillväxt och bättre betjäna sina kunder genom att ta bort de strukturella, kommersiella och operativa inträdeshinder som de har påträffade.
När biljoner dollar tillgångar migrerar mot ETFer tror HANetf att varje kapitalförvaltare behöver en ETF-strategi – nu.
Detta white paper är producerat av HANetf och publiceras i samarbete och med tillstånd på ETFmarknaden.se
Det är välkänt att företag med mindre börsvärden, Small Cap-aktier, genererar högre avkastning på lång sikt. Men de kommer också med högre risker som investerare bör hantera effektivt. Diversifiering av investeringar med ETFer är det säkraste alternativet för en oberoende investerare att närma sig småbolagsaktier. I denna artikel tittar vi på ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier. Vi har hittat 9 index som spårar europeiska småbolag som spåras av 13 olika börshandlade fonder. Den årliga förvaltningskostnaden på dessa ETFer ligger mellan 0,20 och 0,58 procent.
Det finns i huvudsak fyra index tillgängliga för att investera med ETFer i europeiska Small Cap-aktier. Denna investeringsguide för europeiska småbolagsaktier hjälper dig att navigera mellan särdragen hos EURO STOXX® Small, MSCI EMU Small Cap, MSCI Europe Small Cap, STOXX® Europe Small 200 och ETFerna som spårar dem. Det gör att du kan hitta de mest lämpliga europeiska småbolags-ETFerna för dig genom att rangordna dem enligt dina preferenser.
Den största europeiska Small Cap ETFerna mätt efter fondstorlek i EUR
EURO STOXX® Small-indexet består av små företag från det underliggande EURO STOXX®-indexet. EURO STOXX®-indexet är en delmängd av STOXX® Europe 600-indexet som endast omfattar företag från länder i euroområdet. Small caps bestäms som de 33 procent lägre företagen i det underliggande indexet rankat efter deras börsvärde. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för EURO STOXX® Small Factsheet-metodik
88 småbolagsaktier från euroområdet
Indexomräkning sker kvartalsvis
Aktieurvalet baseras på företagens storlek
Urvalskriterier: den nedre tredjedelen av EURO STOXX®-index är vald
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
MSCI EMU Small Cap-index
MSCI EMU Small Cap-index fångar småbolagsaktier i 10 utvecklade länder i euroområdet. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria börsvärdet justerat) i MSCI EMU Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI EMU Small Cap Factsheet Metodik
399 småbolagsaktier från utvecklade länder i euroområdet
MSCI Europe Small Cap-index inkluderar småbolagsaktier från 15 utvecklade länder i Europa. Indexet representerar de minsta företagen (cirka 14 procent av det fria floatjusterade börsvärdet) i MSCI Europe Investable Market Index. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Metodik för MSCI Europe Small Cap Factsheet Methodology
903 småbolagsaktier från utvecklade europeiska länder
Aktieurvalet baseras på börsvärde med fritt flytande värde
Urvalskriterier: minsta företag i MSCI Europe Investable Market Index
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
STOXX® Europe Small 200 index
STOXX® Europe Small 200-indexet spårar de 200 minsta företagen (mätt med fritt flytande marknadsvärde) från det underliggande STOXX® Europe 600-indexet, som består av 600 europeiska företag. Aktierna som passerar urvalsskärmen viktas av deras fria marknadsvärde.
Urvalskriterier: De 200 minsta aktierna (rankade från 401 till 600) från STOXX® Europe 600-indexet väljs ut
Indexviktat med fritt flytande marknadsvärde
En jämförelse av olika ETFer som investerar i europeiska Small Cap-aktier
När man väljer en Europa Small CapETF bör man överväga flera andra faktorer utöver metodiken för det underliggande indexet och prestanda för en ETF. För bättre jämförelse hittar du en lista över alla amerikanska small cap-ETFer med information om namn, kortnamn, förvaltningskostnad, utdelningspolicy, hemvist och replikeringsmetod. För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) (TLCO ETF) med ISIN IE000E9W0ID3, strävar efter att spåra MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index spårar kommunikationstjänstesektorn på utvecklade och framväxande marknader över hela världen (GICS-sektorklassificering). Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) är den enda ETF som följer MSCI ACWI Telecommunication Services Screened 35/20 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
iShares MSCI Global Telecommunication Services UCITSETF USD (Acc) är en mycket liten ETF med tillgångar på 5 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 3 april 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför TLCO?
Exponering för industrigruppen GICS telekommunikationstjänster som inkluderar företag vars huvudsakliga verksamhet innefattar tillhandahållande av fasta, mobila och/eller trådlösa telekommunikationstjänster; leverantörer av kommunikation och/eller högdensitetsdataöverföring; producenter av interaktiva spelprodukter och företag som ägnar sig åt innehåll och informationsskapande eller distribution.
”The Index” (MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index) exkluderar företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer och de som identifierats av indexleverantören som inblandade i kontroverser som har en negativ ESG-inverkan på deras verksamhet och/eller produkter och tjänster baserade på MSCI ESG-kontroverspoäng.
Exponering mot stora och medelstora aktier i utvecklade och tillväxtmarknadsländer.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI ACWI Select Telecommunication Services Screened 35/20 Capped Index (”Indexet”).
WisdomTree, en global finansiell innovatör, har utökat sitt utbud av råvaru-ETPer med lanseringen av en marknadsneutral strategi. WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC (CRRY), noteras idag på Börse Xetra och Borsa Italiana med en förvaltningsavgift (MER) på 0,40. ETCen kommer att noteras på Londonbörsen den 1 maj 2025.
WisdomTree Enhanced Commodity Carry ETC syftar till att följa pris- och avkastningsutvecklingen, före avgifter och kostnader, för BNP Paribas Enhanced Commodity Carry ER Index. Indexet är utformat för att fånga skillnaden i carry-kostnader mellan olika punkter på terminskurvan genom att ge 3x hävstångsexponering mot skillnaden mellan det långa benet och det korta benet. Det korta benet replikerar BCOM[1] ex-precious metals-indexet, och det långa benet är en korg av enskilda råvaruindex för rullande terminer vars vikt speglar BCOM ex-precious metals-indexet, med kontrakt med upp till 12 månader till utgång.
På råvaruterminsmarknader är cost-of-carry skillnaden mellan terminspriset och spotpriset. Den återspeglar vanligtvis kostnaderna (lagring, finansiering etcetera) och fördelarna, tillsammans med förväntad marknadssentiment och riskpremie, som är förknippade med att hålla råvaran tills kontraktet löper ut.
Råvarustrategier för carry erbjuder ett systematiskt sätt att fånga avkastning från strukturen i råvaruterminskurvor, snarare än att förlita sig på prisrörelserna för själva de underliggande råvarorna. De erbjuder diversifierad exponering över ett spektrum av råvaror, vilket hjälper till att jämna ut avkastningen och hantera volatilitet. På störda marknader är det en metod som kan generera icke-korrelerad avkastning och stärka portföljens motståndskraft.
Nitesh Shah, chef för råvaru- och makroekonomisk analys i Europa på WisdomTree, sa: ”I en miljö som formas av ihållande inflation, politisk osäkerhet och fragmenterade leveranskedjor erbjuder carrystrategier en differentierad och skalbar avkastningskälla. Genom att fokusera på formen på terminskurvan, snarare än spotprisprognoser, ger de okorrelerad exponering som kan förbättra diversifieringen och komplettera både kärnräntebärande och alternativa allokeringar.”
Alexis Marinof, VD för WisdomTree i Europa, tillade: ”Vi fortsätter att utöka vårt marknadsledande utbud av råvaru-ETPer med innovativa strategier. Investerare letar efter okorrelerade avkastningskällor och denna lansering återspeglar deras utvecklande behov. WisdomTrees långvariga ledarskap inom råvaruområdet gör det möjligt för oss att förutse marknadsförändringar och leverera framåttänkande, forskningsdrivna lösningar. Varje produkt vi lanserar är utformad för att erbjuda precision, transparens och meningsfull exponering för att hjälpa kunder att bygga väldiversifierade portföljer.”
WisdomTree är den ledande leverantören av råvaru-ETPer i Europa och erbjuder över 120 råvaru-ETPer och förvaltar över 25 miljarder dollar inom sitt råvarusortiment.