Nyheter

Hur man investerar i platina?

Publicerad

den

Har du någonsin tänkt på att investera i platina? Det är verkligen mindre vanligt att göra det jämfört med silver och guld. I den här artikeln ger vi bakgrundsinformation om platina och diskuterar dess senaste resultat och analytikers syn

Vad är platina och vad används det till?

Platina är en silvervit metall som bryts främst i Sydafrika och Ryssland. Jämfört med vissa andra ädla metaller, som guld, är det svårare att bryta, och det är sällsynt på grund av dess knappa tillgång. Det är en av de fyra viktigaste ädla metallerna, men det har också många industriella ändamål.

Enligt World Platinum Investment Councils senaste rapport för CME Group var källorna till platinaefterfrågan 2019 följande:

Fordonsapplikationer (36%): Den största efterfrågan på platina kommer från bilsektorn. Platina används främst i bilkatalysatorer i bilar, vilket begränsar skadliga utsläpp.

Smycken (26%): På grund av platinas sällsynthet, hållbarhet och renhet är det en populär metall som används i smycken. Det mesta av smyckesefterfrågan kommer från Kina och svarar för 41%.

Industri (24%): Platina har ett brett spektrum av industriella användningsområden, nämligen inom kemi, medicin, glas, petroleum och el.

Investeringar (14%): Investeringar i finansiella produkter med platina tillsammans med platinatackor och mynt är det minsta segmentet av platinas efterfrågan.

Faktorer som påverkar platinapriserna

Platinamarknaden är relativt liten jämfört med silver och guld, och därför kan priserna variera mer dramatiskt. Eftersom platina är en mycket mer industriell metall, är den mer lyhörd för utbud och efterfrågan, medan guld till exempel kan vara känsligt för investerarnas känslor. Under perioder av ekonomisk stabilitet och tillväxt tenderar platinapriserna att öka när efterfrågan ökar under dessa tider.

Politisk stabilitet kan också påverka platinapriserna. Då Sydafrika och Ryssland bryter majoriteten av platina, kan det finnas politisk oro i dessa länder, vilket kan påverka utbudet och därmed påverka priserna.

Som den största efterfrågekällan spelar bilindustrin också en roll i platinapriserna. Bortsett från att de används i autokatalysatorer för att minska utsläppen i diesel- och bensinbilar, har platina också en roll i ”vätgasekonomin”, övergången till att ersätta fossila bränslen med väte som primär energikälla. Metallen används i elektrolysörer för att tillverka väte och bränsleceller, som driver bilar, tåg och fartyg. Enligt Barron’s förutspår vissa analytiker att bränsleceller skulle kunna stå för 6% av efterfrågan på platina i slutet av decenniet. Således kan efterfrågan inom bilindustrin påverka platinapriserna på olika sätt.

Platina prisförväntningar

Platinapriserna steg nyligen, och spotpriset på platina nådde den högsta noterungen på sex år den 16 februari och översteg 1 300 dollar per uns. Av de fyra stora ädla metallerna har platina presterat bäst hittills i år. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg beror prisökningen på att industriell efterfrågan kommer att öka och strängare utsläppsregler kommer att strama ut utbudet.

Analytiker vid flera toppbanker och institutioner är positivt inställda till platina. Till exempel sa en senior strateg för ädla metaller vid ABN Amro att platinapriserna nyligen har drivits högre på optimism för efterfrågan på industri och bil och strängare utsläppsregler och anser att det finns en långsiktig potential för att priserna ska stiga. VD för Sibanye Stillwater, världens främsta platinagruva, förutspår att platinapriserna kan öka med mer än 80% under de kommande fyra till fem åren. Slutligen sa analyschefen vid World Platinum Investment Council att även om platina historiskt har handlat till en premie jämfört med guld handlas det för närvarande med rabatt, vilket tyder på att platina är undervärderat. Han tror att platinapriserna kommer att gå mot guldpriser, mestadels drivna av att platina ersätter platina.

Investera i platina

Platina är en mångsidig metall och erbjuder många investeringsmöjligheter. Det finns många sätt att investera i platina, som båda har risker. Det är viktigt att bara investera i finansiella produkter som matchar din kunskap och erfarenhet och som passar din investeringsplan. Nedan följer några vanliga sätt att investera i platina:

Bullion: Ett sätt att investera i platina är att köpa det fysiskt. Du kan till exempel köpa platina i form av guld, mynt eller smycken.

Aktier: Ett annat sätt att investera i platina är via platina gruvaktier. Exempel är Sibanye-Stillwater, Anglo American Platinum och Impala Platinum.

ETF:er finns också många platina-börshandlade fonder (ETF) tillgängliga. Att investera platina-ETF: er ger dig bred exponering mot branschen i en enda produkt. Exempel är WisdomTree Physical Platinum, Xtrackers Physical Platinum och ZKB Platinum.

Futures: Dessutom kan du investera i platina futures. Futures är komplexa instrument och kan ha en hög risk att förlora din investering, eller till och med mer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version