Följ oss

Nyheter

Hur man handlar palladium online

Publicerad

den

Palladium är en sällsynt ädelmetall som handlas til högre priser än mer kända råvaror som guld och silver. Den här guiden förklarar hur man handlar med palladium online och de olika sätten att göra det.

Palladium är en sällsynt ädelmetall som handlas til högre priser än mer kända råvaror som guld och silver. Den här guiden förklarar hur man handlar med palladium online och de olika sätten att göra det.

Denna nybörjarvänliga guide dyker in i handel med ädelmetaller med fokus på palladium. Lär dig mer om hur du handlar med CFDer, terminer och optioner, eller genom ETFer, och ta reda på de viktigaste faktorerna som påverkar priset.

Jämför de bästa plattformarna för handel med palladium

Om du är redo att handla palladium, läs recensionerna i tabellen nedan, som listar några av de bästa palladiummäklarna online.

Hur man handlar palladium online – en enkel guide i sex steg

Här är sex steg att följa när du förbereder att handla palladium online:

 1. Känn din handelsstrategi. Om du aldrig har handlat palladium tidigare, håll din handelsstrategi enkel. Om du är en erfaren palladiumhandlare kan du använda mer intrikata handelsstrategier.
 2. Bestäm din budget. Handelsstrategier bör bero på hur mycket pengar du vill våga. Budgetar för 5 000 SEK och 50 000 SEK kräver olika tillvägagångssätt. Räkna ut din budget innan du gör din första palladiumaffär.
 3. Välj din palladiumtyp. Palladiumtackor finns i storlek från ett troy ounce eller högre valörer. Palladiummynt finns i många olika utföranden. Palladiumtackor kostar mindre per ounce, eftersom du inte betalar en premie för de intrikata mönster som syns på palladiummynt.
 4. Välj din mäklare och registrera dig. En bra palladiummäklare kommer att ha ett gott rykte, en lättanvänd handelsplattform och överkomliga handelsavgifter.
 5. Bedöm och hantera din risk. En stop-loss-order låter dig begränsa storleken på din förlust, eftersom den kommer att utlösas när din palladiumhandel faller till ett visst pris. Ta reda på priset du vill ställa in din stop-loss-order på och var sedan redo att ange den ordern så snart du gör din första palladiumaffär.
 6. Placera din första palladiumaffär. Du har gjort din due diligence, listat ut din palladiumtyp och dina handelsstrategier. Nu är det dags att göra din första palladiumaffär.

Typer av palladiumhandel

Här är några av metoderna du kan använda för att handla palladium:

Contracts for difference

En CFD, eller ett kontrakt för skillnad (CFD) låter dig spekulera i priset på palladium utan att någonsin behöva äga någon metall själv. En CFD är bara ett avtal mellan en köpare och en säljare där köparen betalar säljaren skillnaden mellan det nuvarande palladiumpriset och palladiums värde när kontraktet löper ut.

Fördelar med CFD-handel: Du kan göra en affär medan du satsar på att värdet av palladium går upp eller ner. CFD-mäklare tar sällan ut transaktionsavgifter. CFD-handel låter dig handla med hävstång, vilket gör att du kan göra större affärer med en mindre mängd kapital.

Nackdelar med CFD-handel: När du handlar med hävstång riskerar du att förlora mer än om du bara handlat med dina egna pengar. Om priset på tillgången sjunker under en viss punkt och du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto för att stödja positionen, kan du bli utplånad. Lämna en CFD-position öppen över natten och du måste betala en avgift. Stora prisspreadar kostar ibland mer än transaktionsavgifter.

Palladiumcertifikat

Palladiumcertifikat är ägandecertifikat för palladiumtackor och palladiummynt. Tilldelade certifikat innebär att du äger specifika partier av fysisk palladium. Ej tilldelade certifikat är inte kopplade till några specifika palladiumstänger eller mynt, utan snarare dollarvärdet på det palladium du äger.

Fördelar med palladiumcertifikat: Du behöver inte oroa dig för att lagra och försäkra dina fysiska palladiumtackor. Transaktionsavgifter för palladiumcertifikat är ofta lägre än avgifterna för andra palladiumhandelsmetoder.

• Nackdelar med palladiumcertifikat: Om du köper ett palladiumcertifikat och utfärdaren av palladiumcertifikatet går i konkurs, finns det en god chans att du inte får tillbaka hela din investering.

Palladium-terminer

Ett palladiumterminskontrakt är en skyldighet att köpa eller sälja palladium till ett fast pris och en bestämd tidpunkt i framtiden. Det låter dig spekulera i prisförändringar under de närmaste månaderna och är ofta den bästa vägen om du har någon anledning att tro att det kommer att bli en stor värdesvängning, baserat på saker som utbud eller geopolitiska faktorer.

• Fördelar med palladiumterminer: Terminskontrakt låter dig säkra dig mot prisfluktuationer. Prissättningsmodellen för terminskontrakt är relativt enkel jämfört med andra palladiumhandelsmetoder.

• Nackdelar med palladiumterminer: Terminskontrakt har ett utgångsdatum, så priset för ett palladiumkontrakt blir mindre attraktivt när slutdatumet närmar sig. Oväntade händelser kan orsaka stora prisfluktuationer som kan resultera i att du förlorar på din handel.

Palladiumoptioner

Palladiumoptioner låter dig köpa eller sälja palladiumtackor till ett fast pris på ett framtida datum. Observera att palladiumoptioner inte är detsamma som palladiumterminer, eftersom du med ett alternativ har valet att inte köpa eller sälja om du vill.

• Fördelar med palladiumoptioner: Du kan välja att handla med hävstång, en teknik som kan ge dig större vinster med mindre mängder kapital. Du kan satsa på att priset på palladium går ner såväl som upp.

• Nackdelar med palladiumoptioner: Handel med hävstång ökar din risk att drabbas av en stor förlust. Optioner sjunker i värde när optionens utgångsdatum närmar sig. Transaktionsavgifter tenderar att vara relativt höga vid handel med palladiumoptioner.

Palladium ETFer

En ETF (börshandlad fond) är en investering som innehåller flera tillgångar och som handlas på vanliga börser. En ETC, eller en börshandlad råvara, avser vanligtvis bara en enda underliggande tillgång, till exempel palladium.

• Fördelar med palladium ETFer: Du behöver inte lagra eller försäkra fysiska palladiumtackor, men du kan fortfarande tjäna pengar när palladiumpriserna går upp. Låga förvaltningsavgifter håller nere kostnaderna.

• Nackdelar med palladium ETFer: Om priset på palladium stiger är det mer sannolikt att du tjänar mer pengar på att äga fysiskt palladium.

Vad påverkar palladiumpriset?

Det finns många faktorer som kan påverka priset på palladium:

• Utbud och efterfrågan. Samspelet mellan utbud och efterfrågan är vanligtvis den största påverkan på en varas prisrörelse. Arbetsstopp och gruvfyndigheter är bara två av de faktorer som kan påverka den globala tillgången på palladium. När det gäller efterfrågan på palladium ökar den ofta när investerare känner behov av att skydda sig mot konjunkturnedgångar.

• Marknadsentiment. En ojämn marknad kan orsaka förödelse på råvarupriserna. Det är bäst att hoppa in i palladium när investerarsentimentet är positivt, annars riskerar du att dras ner.

• Marknadsvolatilitet. Volatilitet kan slå ut investerare ur en handel, även under en bredare marknadstrend. Det är bäst att undvika att överreagera på plötsliga svängningar i palladiumpriserna.

• Världsomspännande smycken och industriell efterfrågan. Palladium kan formas till smycken och användas för industriella ändamål. Håll ett öga på smycken och industriell efterfrågan, vilket kan påverka priset på palladium.

• Värdet på den amerikanska dollarn. Priset på palladium och värdet på den amerikanska dollarn rör sig i motsatta riktningar. Om värdet på dollarn faller tenderar palladiumpriserna att gå upp.

Hur du stänger din palladiumaffär

Här är fem steg att ta när stänger din palladiumaffär:

 1. Logga in på din palladiummäklares webbplats.
 2. Öppna vilken befintlig palladiumaffär du än har.
 3. Kontrollera priset på palladiuminvesteringen du äger.
 4. Kontrollera spreaden som erbjuds av mäklaren för att se till att du kan sälja till (eller nära) ett pris du gillar. Spreadar som är för breda kan resultera i att du lämnar mycket pengar bakom dig.
 5. Sälj din position antingen för vinst eller för att minska dina förluster.

Palladiumhandelstips för nybörjare

Här är fem tips för nybörjare att följa när de handlar med palladium:

 1. Fastställ dina handelsmål. Känn dina handelsmål, så att du inte kommer att påverkas av känslor. Till exempel kan du köpa palladium för en köp-och-håll-strategi bör leda dig mot andra handelsbeslut än en snabbvinststrategi.
 2. Ta reda på din risktolerans. Du kan vara djärv, eller så kan du vara konservativ. Oavsett vilket måste du utvärdera din risktolerans, så att du kan bestämma om du vill göra mer riskfyllda handelsrörelser eller spela det (relativt) säkert.
 3. Känn din budget. Om du har en liten budget för palladiumhandel kan en handelsstrategi som låter dig köpa och hålla palladium vara mer vettig än en som kräver frekventa affärer och snabbt bränner igenom ditt kapital. Om du har en större budget har du fler handelsmetoder till ditt förfogande.
 4. Bedöm marknadsförhållandena. Trendar palladiumpriserna upp eller ner? Du bör lära känna marknaden innan du gör din första handel.
 5. Välj den palladiumhandelsmetod som fungerar bäst för dig. Se till att du till fullo förstår den handelsstrategi du vill följa innan du gör ditt drag.

Handla palladium

Handla palladium hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla palladium hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla palladium hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med palladium. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

XGDE ETC spårar guldpriset och valutasäkrar det till euro

Publicerad

den

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld. Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) investerar i guld.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,28 % p.a. ETC replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av ädelmetallen. Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities är en stor ETC med tillgångar på 603 miljoner euro under förvaltning. XGDE ETC är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Investeringsstrategi

Guldspotpriset är priset på guld i amerikanska dollar. Valutasäkrad till euro (EUR).

Handla XGDE ETC

Xtrackers IE Physical Gold EUR Hedged ETC Securities (XGDE ETC) är en europeisk börshandlad produkt. Denna ETC handlas på Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETC genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXGDE
gettexEURXGDE

Fortsätt läsa

Nyheter

CBUH ETF är en faktor-ETF som investerar i aktier från hela världen

Publicerad

den

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, World. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,30 % p.a.. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en liten ETF med tillgångar på 54 miljoner GBP under förvaltning. CBUH ETF är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför CBUH?

 1. Exponering för en portfölj av företag från MSCI World Index som uppvisar momentumfaktorn samt integrerar miljö-, social- och styrningsinformation (ESG) för att uppnå ett högre ESG-betyg
 2. Spårar ett index som uttryckligen utesluter emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.
 3. Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI World Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar aktier från utvecklade länder över hela världen som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och företagsstyrning). Moderindexet är MSCI World-indexet.

Handla CBUH ETF

iShares MSCI World Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (CBUH ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIWME
gettexEURCBUH
XETRAEURCBUH

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology5.75US5949181045USD
LLYELI LILLYHealth Care2.65US5324571083USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples2.65US7427181091USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.62US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.62US1912161007USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology2.60US0378331005USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.40US1101221083USD
AZNASTRAZENECA PLCHealth Care2.40GB0009895292GBP
NOVO BNOVO NORDISK CLASS BHealth Care2.35DK0060534915DKK
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.34US67066G1040USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

SPDR sänker avgifterna på global fond

Publicerad

den

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

Från och med måndagen den 3 april sänker SPDR avgifterna på sin SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF).

TER kommer att sänkas från 0,40 % till 0,17 %, vilket är den mest kostnadseffektiva ETFen för kombinationen av globala Developed & Emerging och Large, Mid och SmallCaps.

Handla SPYI ETF

SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF (SPYI ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Populära