Följ oss

Nyheter

Hur man handlar palladium online

Publicerad

den

Palladium är en sällsynt ädelmetall som handlas til högre priser än mer kända råvaror som guld och silver. Den här guiden förklarar hur man handlar med palladium online och de olika sätten att göra det.

Palladium är en sällsynt ädelmetall som handlas til högre priser än mer kända råvaror som guld och silver. Den här guiden förklarar hur man handlar med palladium online och de olika sätten att göra det.

Denna nybörjarvänliga guide dyker in i handel med ädelmetaller med fokus på palladium. Lär dig mer om hur du handlar med CFDer, terminer och optioner, eller genom ETFer, och ta reda på de viktigaste faktorerna som påverkar priset.

Jämför de bästa plattformarna för handel med palladium

Om du är redo att handla palladium, läs recensionerna i tabellen nedan, som listar några av de bästa palladiummäklarna online.

Hur man handlar palladium online – en enkel guide i sex steg

Här är sex steg att följa när du förbereder att handla palladium online:

 1. Känn din handelsstrategi. Om du aldrig har handlat palladium tidigare, håll din handelsstrategi enkel. Om du är en erfaren palladiumhandlare kan du använda mer intrikata handelsstrategier.
 2. Bestäm din budget. Handelsstrategier bör bero på hur mycket pengar du vill våga. Budgetar för 5 000 SEK och 50 000 SEK kräver olika tillvägagångssätt. Räkna ut din budget innan du gör din första palladiumaffär.
 3. Välj din palladiumtyp. Palladiumtackor finns i storlek från ett troy ounce eller högre valörer. Palladiummynt finns i många olika utföranden. Palladiumtackor kostar mindre per ounce, eftersom du inte betalar en premie för de intrikata mönster som syns på palladiummynt.
 4. Välj din mäklare och registrera dig. En bra palladiummäklare kommer att ha ett gott rykte, en lättanvänd handelsplattform och överkomliga handelsavgifter.
 5. Bedöm och hantera din risk. En stop-loss-order låter dig begränsa storleken på din förlust, eftersom den kommer att utlösas när din palladiumhandel faller till ett visst pris. Ta reda på priset du vill ställa in din stop-loss-order på och var sedan redo att ange den ordern så snart du gör din första palladiumaffär.
 6. Placera din första palladiumaffär. Du har gjort din due diligence, listat ut din palladiumtyp och dina handelsstrategier. Nu är det dags att göra din första palladiumaffär.

Typer av palladiumhandel

Här är några av metoderna du kan använda för att handla palladium:

Contracts for difference

En CFD, eller ett kontrakt för skillnad (CFD) låter dig spekulera i priset på palladium utan att någonsin behöva äga någon metall själv. En CFD är bara ett avtal mellan en köpare och en säljare där köparen betalar säljaren skillnaden mellan det nuvarande palladiumpriset och palladiums värde när kontraktet löper ut.

Fördelar med CFD-handel: Du kan göra en affär medan du satsar på att värdet av palladium går upp eller ner. CFD-mäklare tar sällan ut transaktionsavgifter. CFD-handel låter dig handla med hävstång, vilket gör att du kan göra större affärer med en mindre mängd kapital.

Nackdelar med CFD-handel: När du handlar med hävstång riskerar du att förlora mer än om du bara handlat med dina egna pengar. Om priset på tillgången sjunker under en viss punkt och du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto för att stödja positionen, kan du bli utplånad. Lämna en CFD-position öppen över natten och du måste betala en avgift. Stora prisspreadar kostar ibland mer än transaktionsavgifter.

Palladiumcertifikat

Palladiumcertifikat är ägandecertifikat för palladiumtackor och palladiummynt. Tilldelade certifikat innebär att du äger specifika partier av fysisk palladium. Ej tilldelade certifikat är inte kopplade till några specifika palladiumstänger eller mynt, utan snarare dollarvärdet på det palladium du äger.

Fördelar med palladiumcertifikat: Du behöver inte oroa dig för att lagra och försäkra dina fysiska palladiumtackor. Transaktionsavgifter för palladiumcertifikat är ofta lägre än avgifterna för andra palladiumhandelsmetoder.

• Nackdelar med palladiumcertifikat: Om du köper ett palladiumcertifikat och utfärdaren av palladiumcertifikatet går i konkurs, finns det en god chans att du inte får tillbaka hela din investering.

Palladium-terminer

Ett palladiumterminskontrakt är en skyldighet att köpa eller sälja palladium till ett fast pris och en bestämd tidpunkt i framtiden. Det låter dig spekulera i prisförändringar under de närmaste månaderna och är ofta den bästa vägen om du har någon anledning att tro att det kommer att bli en stor värdesvängning, baserat på saker som utbud eller geopolitiska faktorer.

• Fördelar med palladiumterminer: Terminskontrakt låter dig säkra dig mot prisfluktuationer. Prissättningsmodellen för terminskontrakt är relativt enkel jämfört med andra palladiumhandelsmetoder.

• Nackdelar med palladiumterminer: Terminskontrakt har ett utgångsdatum, så priset för ett palladiumkontrakt blir mindre attraktivt när slutdatumet närmar sig. Oväntade händelser kan orsaka stora prisfluktuationer som kan resultera i att du förlorar på din handel.

Palladiumoptioner

Palladiumoptioner låter dig köpa eller sälja palladiumtackor till ett fast pris på ett framtida datum. Observera att palladiumoptioner inte är detsamma som palladiumterminer, eftersom du med ett alternativ har valet att inte köpa eller sälja om du vill.

• Fördelar med palladiumoptioner: Du kan välja att handla med hävstång, en teknik som kan ge dig större vinster med mindre mängder kapital. Du kan satsa på att priset på palladium går ner såväl som upp.

• Nackdelar med palladiumoptioner: Handel med hävstång ökar din risk att drabbas av en stor förlust. Optioner sjunker i värde när optionens utgångsdatum närmar sig. Transaktionsavgifter tenderar att vara relativt höga vid handel med palladiumoptioner.

Palladium ETFer

En ETF (börshandlad fond) är en investering som innehåller flera tillgångar och som handlas på vanliga börser. En ETC, eller en börshandlad råvara, avser vanligtvis bara en enda underliggande tillgång, till exempel palladium.

• Fördelar med palladium ETFer: Du behöver inte lagra eller försäkra fysiska palladiumtackor, men du kan fortfarande tjäna pengar när palladiumpriserna går upp. Låga förvaltningsavgifter håller nere kostnaderna.

• Nackdelar med palladium ETFer: Om priset på palladium stiger är det mer sannolikt att du tjänar mer pengar på att äga fysiskt palladium.

Vad påverkar palladiumpriset?

Det finns många faktorer som kan påverka priset på palladium:

• Utbud och efterfrågan. Samspelet mellan utbud och efterfrågan är vanligtvis den största påverkan på en varas prisrörelse. Arbetsstopp och gruvfyndigheter är bara två av de faktorer som kan påverka den globala tillgången på palladium. När det gäller efterfrågan på palladium ökar den ofta när investerare känner behov av att skydda sig mot konjunkturnedgångar.

• Marknadsentiment. En ojämn marknad kan orsaka förödelse på råvarupriserna. Det är bäst att hoppa in i palladium när investerarsentimentet är positivt, annars riskerar du att dras ner.

• Marknadsvolatilitet. Volatilitet kan slå ut investerare ur en handel, även under en bredare marknadstrend. Det är bäst att undvika att överreagera på plötsliga svängningar i palladiumpriserna.

• Världsomspännande smycken och industriell efterfrågan. Palladium kan formas till smycken och användas för industriella ändamål. Håll ett öga på smycken och industriell efterfrågan, vilket kan påverka priset på palladium.

• Värdet på den amerikanska dollarn. Priset på palladium och värdet på den amerikanska dollarn rör sig i motsatta riktningar. Om värdet på dollarn faller tenderar palladiumpriserna att gå upp.

Hur du stänger din palladiumaffär

Här är fem steg att ta när stänger din palladiumaffär:

 1. Logga in på din palladiummäklares webbplats.
 2. Öppna vilken befintlig palladiumaffär du än har.
 3. Kontrollera priset på palladiuminvesteringen du äger.
 4. Kontrollera spreaden som erbjuds av mäklaren för att se till att du kan sälja till (eller nära) ett pris du gillar. Spreadar som är för breda kan resultera i att du lämnar mycket pengar bakom dig.
 5. Sälj din position antingen för vinst eller för att minska dina förluster.

Palladiumhandelstips för nybörjare

Här är fem tips för nybörjare att följa när de handlar med palladium:

 1. Fastställ dina handelsmål. Känn dina handelsmål, så att du inte kommer att påverkas av känslor. Till exempel kan du köpa palladium för en köp-och-håll-strategi bör leda dig mot andra handelsbeslut än en snabbvinststrategi.
 2. Ta reda på din risktolerans. Du kan vara djärv, eller så kan du vara konservativ. Oavsett vilket måste du utvärdera din risktolerans, så att du kan bestämma om du vill göra mer riskfyllda handelsrörelser eller spela det (relativt) säkert.
 3. Känn din budget. Om du har en liten budget för palladiumhandel kan en handelsstrategi som låter dig köpa och hålla palladium vara mer vettig än en som kräver frekventa affärer och snabbt bränner igenom ditt kapital. Om du har en större budget har du fler handelsmetoder till ditt förfogande.
 4. Bedöm marknadsförhållandena. Trendar palladiumpriserna upp eller ner? Du bör lära känna marknaden innan du gör din första handel.
 5. Välj den palladiumhandelsmetod som fungerar bäst för dig. Se till att du till fullo förstår den handelsstrategi du vill följa innan du gör ditt drag.

Handla palladium

Handla palladium hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla palladium hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla palladium hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med palladium. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Bredare riskspridning för XACT Norden

Publicerad

den

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Den 14 juni 2024 ändrar Handelsbanken Fonder fondbestämmelser för XACT Norden. Samtidigt sker ett byte av indexleverantör och index Fonden byter till ett index som innefattar de 50 största och mest omsatta bolagen på de nordiska börserna, jämfört med det tidigare indexet som innefattade de 30 största och mest omsatta nordiska bolagen. Detta innebär att fonden får en något bredare riskspridning. Det nya indexet tillhandahålls av Solactive AG, vilket innebär att fonden även byter indexleverantör.

Detta medför inte någon övergripande förändring av fondens placeringsinriktning och leder inte heller till några kostnader för dess investerare.

Index före ändring: Handelsbanken Nordic ESG Index

Index efter ändring: Solactive ISS ESG Screened Nordic 50 Index

De nya fondbestämmelserna är godkända av Finansinspektionen och träder ikraft 14 juni 2024. Uppdaterade fondbestämmelser, informationsbroschyr och faktablad finns tillgängliga i kurslistan på handelsbankenfonder.se och xact.se

Fortsätt läsa

Nyheter

JGPI ETF en globalfond som utfärdar optioner för extra inkomst

Publicerad

den

JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) (JGPI ETF) med ISIN IE0003UVYC20 är en aktivt förvaltad ETF.

JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) (JGPI ETF) med ISIN IE0003UVYC20 är en aktivt förvaltad ETF.

ETFen investerar i företag från utvecklade och tillväxtmarknader över hela världen. Undervärderade företag får en högre vikt. Dessutom eftersträvas ytterligare intäkter genom användning av en överlagringsstrategi med derivatinstrument. Denna ETF strävar efter att generera en högre avkastning än MSCI World-index.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) är den billigaste och största ETF som följer JP Morgan Global Equity Premium Income-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (månadsvis).

JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) är en mycket liten ETF med 5 miljoner euro tillgångar under förvaltning. ETF lanserades den 30 november 2023 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Delfondens mål är att tillhandahålla inkomster och långsiktig kapitaltillväxt.

Riskprofil

Värdet på aktierelaterade värdepapper kan sjunka såväl som upp som svar på enskilda företags resultat och allmänna marknadsförhållanden, ibland snabbt eller oförutsägbart. Om ett företag går i konkurs eller en liknande finansiell omstrukturering förlorar dess aktier vanligtvis det mesta eller hela sitt värde.

Värdet på utländska direktinvesteringar kan vara flyktigt. Detta beror på att en liten rörelse i värdet på den underliggande tillgången kan orsaka en stor rörelse i värdet på FDI och därför kan investeringar i sådana instrument resultera i förluster som överstiger det belopp som investerats av delfonden. Även om delfonden använder en FDI-överlagringsstrategi som är avsedd att ge intäkter, finns det ingen garanti för att derivatstrategin kommer att uppnå detta. Delfonden kan avstå från viss kapitaltillväxtpotential, samtidigt som risken för förlust bibehålls om priset på den underliggande nedgången.

Att sälja köpoptioner kommer att skapa exponering för delfonden, eftersom den kan behöva leverera de underliggande värdepapperen eller deras värde och, om marknaden skulle röra sig ogynnsamt, kan detta resultera i en obegränsad förlust.

REITs och fastighetsrelaterade investeringar är föremål för riskerna som är förknippade med ägandet av fastigheter, vilket kan utsätta den relevanta delfonden för ökad likviditetsrisk, prisvolatilitet och förluster på grund av förändringar i ekonomiska förhållanden och räntor.

Eftersom de instrument som innehas av delfonden kan vara denominerade i eller ha exponering mot andra valutor än basvalutan, kan delfonden påverkas ogynnsamt av valutakontrollregler eller fluktuationer i valutakurser. Av denna anledning kan förändringar i valutakurser påverka värdet på delfondens portfölj och kan påverka värdet på andelarna.

Handla JGPI ETF

JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF USD (dist) (JGPI ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBXJEGP
London Stock ExchangeUSDJEPG
XETRAEURJGPI

Största innehav

NamnISINLandVikt %
DEUTSCHE TELEKOM AG-REG /EUR/DE0005557508Germany1.74%
UNITEDHEALTH GROUP INCUS91324P1021United States1.65%
ROPER TECHNOLOGIES INCUS7766961061United States1.46%
NIPPON TELEGRAPH & TELEP /JPY/JP3735400008Japan1.41%
PEPSICO INCUS7134481081United States1.35%
CISCO SYSTEMS INCUS17275R1023United States1.31%
MICROSOFT CORPUS5949181045United States1.28%
MOTOROLA SOLUTIONS INCUS6200763075United States1.28%
JOHNSON & JOHNSONUS4781601046United States1.24%
ABBVIE INCUS00287Y1091United States1.21%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Den nordiska ETF-marknaden maj 2024

Publicerad

den

Under maj uppgick ETF-handeln på den nordiska ETF-marknaden maj 2024 till drygt 6,6 mdkr (18 mdkr i april) varav ungefär 6,0 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACT:s marknadsandel cirka 96%. Av den totala börsomsättningen i Sverige i maj svarade ETF-handeln för 1,52%.

Under maj uppgick ETF-handeln på den nordiska ETF-marknaden maj 2024 till drygt 6,6 mdkr (18 mdkr i april) varav ungefär 6,0 mdkr omsattes i den svenska marknaden. Av den totala nordiska ETF-omsättningen var XACT:s marknadsandel cirka 96%. Av den totala börsomsättningen i Sverige i maj svarade ETF-handeln för 1,52%.

Den mest omsatta börshandlade fonden under maj 2024 var hävstångsfonden Xact Bear x 2. Xact Bear x 2 tillsammans med Xact Bull x 2 handlas frekvent, och på kort sikt, vanligt förekommande i till exempel daytrading.

På andra plats hittar vi den börshandlade fonden Xact Norden (UCITS), som alltså är en helt annan ETF än den som heter Xact Norden Högutdelande.

Den fjärde mest omsatta ETFen var den traditionella XACT OMXS30 ESG (UCITS ETF).

På femte plats finns Xact Norden Högutdelande, en ETF som oftast ingår i varenda utdelningsjägares portfölj, just för att denna börshandlade fond delar ut varje kvartal. Marknadsandelen var denna månad cirka 12 procent, ett kraftigt fall från i april då marknadsandelen vad över 43 procent.

Den nordiska ETF-marknaden maj 2024

Statistik för den nordiska ETF-marknaden för perioden: 2024-05-01 – 2024-05-31

Antal handelsdagar: 21

Som vanligt var det XACT som hade störst marknadsandel på den nordiska ETF-marknaden i april 2024, med en marknadsdel på 96,39 procent. Finska Seligson & Co hade en marknadsandel om drygt 2,95 procent, vilket gör att detta företag hade 100 procent av den finska ETF-marknaden. Resterande andel, 0,66 procent, svarade norska DNB OBX för. DNB är, sedan XACT lagt ned sina norska ETFer, den enda aktören som är verksam i Norge.

Fortsätt läsa

Populära