Följ oss

Nyheter

Hur man handlar palladium online

Publicerad

den

Palladium är en sällsynt ädelmetall som handlas til högre priser än mer kända råvaror som guld och silver. Den här guiden förklarar hur man handlar med palladium online och de olika sätten att göra det.

Palladium är en sällsynt ädelmetall som handlas til högre priser än mer kända råvaror som guld och silver. Den här guiden förklarar hur man handlar med palladium online och de olika sätten att göra det.

Denna nybörjarvänliga guide dyker in i handel med ädelmetaller med fokus på palladium. Lär dig mer om hur du handlar med CFDer, terminer och optioner, eller genom ETFer, och ta reda på de viktigaste faktorerna som påverkar priset.

Jämför de bästa plattformarna för handel med palladium

Om du är redo att handla palladium, läs recensionerna i tabellen nedan, som listar några av de bästa palladiummäklarna online.

Hur man handlar palladium online – en enkel guide i sex steg

Här är sex steg att följa när du förbereder att handla palladium online:

 1. Känn din handelsstrategi. Om du aldrig har handlat palladium tidigare, håll din handelsstrategi enkel. Om du är en erfaren palladiumhandlare kan du använda mer intrikata handelsstrategier.
 2. Bestäm din budget. Handelsstrategier bör bero på hur mycket pengar du vill våga. Budgetar för 5 000 SEK och 50 000 SEK kräver olika tillvägagångssätt. Räkna ut din budget innan du gör din första palladiumaffär.
 3. Välj din palladiumtyp. Palladiumtackor finns i storlek från ett troy ounce eller högre valörer. Palladiummynt finns i många olika utföranden. Palladiumtackor kostar mindre per ounce, eftersom du inte betalar en premie för de intrikata mönster som syns på palladiummynt.
 4. Välj din mäklare och registrera dig. En bra palladiummäklare kommer att ha ett gott rykte, en lättanvänd handelsplattform och överkomliga handelsavgifter.
 5. Bedöm och hantera din risk. En stop-loss-order låter dig begränsa storleken på din förlust, eftersom den kommer att utlösas när din palladiumhandel faller till ett visst pris. Ta reda på priset du vill ställa in din stop-loss-order på och var sedan redo att ange den ordern så snart du gör din första palladiumaffär.
 6. Placera din första palladiumaffär. Du har gjort din due diligence, listat ut din palladiumtyp och dina handelsstrategier. Nu är det dags att göra din första palladiumaffär.

Typer av palladiumhandel

Här är några av metoderna du kan använda för att handla palladium:

Contracts for difference

En CFD, eller ett kontrakt för skillnad (CFD) låter dig spekulera i priset på palladium utan att någonsin behöva äga någon metall själv. En CFD är bara ett avtal mellan en köpare och en säljare där köparen betalar säljaren skillnaden mellan det nuvarande palladiumpriset och palladiums värde när kontraktet löper ut.

Fördelar med CFD-handel: Du kan göra en affär medan du satsar på att värdet av palladium går upp eller ner. CFD-mäklare tar sällan ut transaktionsavgifter. CFD-handel låter dig handla med hävstång, vilket gör att du kan göra större affärer med en mindre mängd kapital.

Nackdelar med CFD-handel: När du handlar med hävstång riskerar du att förlora mer än om du bara handlat med dina egna pengar. Om priset på tillgången sjunker under en viss punkt och du inte har tillräckligt med pengar på ditt konto för att stödja positionen, kan du bli utplånad. Lämna en CFD-position öppen över natten och du måste betala en avgift. Stora prisspreadar kostar ibland mer än transaktionsavgifter.

Palladiumcertifikat

Palladiumcertifikat är ägandecertifikat för palladiumtackor och palladiummynt. Tilldelade certifikat innebär att du äger specifika partier av fysisk palladium. Ej tilldelade certifikat är inte kopplade till några specifika palladiumstänger eller mynt, utan snarare dollarvärdet på det palladium du äger.

Fördelar med palladiumcertifikat: Du behöver inte oroa dig för att lagra och försäkra dina fysiska palladiumtackor. Transaktionsavgifter för palladiumcertifikat är ofta lägre än avgifterna för andra palladiumhandelsmetoder.

• Nackdelar med palladiumcertifikat: Om du köper ett palladiumcertifikat och utfärdaren av palladiumcertifikatet går i konkurs, finns det en god chans att du inte får tillbaka hela din investering.

Palladium-terminer

Ett palladiumterminskontrakt är en skyldighet att köpa eller sälja palladium till ett fast pris och en bestämd tidpunkt i framtiden. Det låter dig spekulera i prisförändringar under de närmaste månaderna och är ofta den bästa vägen om du har någon anledning att tro att det kommer att bli en stor värdesvängning, baserat på saker som utbud eller geopolitiska faktorer.

• Fördelar med palladiumterminer: Terminskontrakt låter dig säkra dig mot prisfluktuationer. Prissättningsmodellen för terminskontrakt är relativt enkel jämfört med andra palladiumhandelsmetoder.

• Nackdelar med palladiumterminer: Terminskontrakt har ett utgångsdatum, så priset för ett palladiumkontrakt blir mindre attraktivt när slutdatumet närmar sig. Oväntade händelser kan orsaka stora prisfluktuationer som kan resultera i att du förlorar på din handel.

Palladiumoptioner

Palladiumoptioner låter dig köpa eller sälja palladiumtackor till ett fast pris på ett framtida datum. Observera att palladiumoptioner inte är detsamma som palladiumterminer, eftersom du med ett alternativ har valet att inte köpa eller sälja om du vill.

• Fördelar med palladiumoptioner: Du kan välja att handla med hävstång, en teknik som kan ge dig större vinster med mindre mängder kapital. Du kan satsa på att priset på palladium går ner såväl som upp.

• Nackdelar med palladiumoptioner: Handel med hävstång ökar din risk att drabbas av en stor förlust. Optioner sjunker i värde när optionens utgångsdatum närmar sig. Transaktionsavgifter tenderar att vara relativt höga vid handel med palladiumoptioner.

Palladium ETFer

En ETF (börshandlad fond) är en investering som innehåller flera tillgångar och som handlas på vanliga börser. En ETC, eller en börshandlad råvara, avser vanligtvis bara en enda underliggande tillgång, till exempel palladium.

• Fördelar med palladium ETFer: Du behöver inte lagra eller försäkra fysiska palladiumtackor, men du kan fortfarande tjäna pengar när palladiumpriserna går upp. Låga förvaltningsavgifter håller nere kostnaderna.

• Nackdelar med palladium ETFer: Om priset på palladium stiger är det mer sannolikt att du tjänar mer pengar på att äga fysiskt palladium.

Vad påverkar palladiumpriset?

Det finns många faktorer som kan påverka priset på palladium:

• Utbud och efterfrågan. Samspelet mellan utbud och efterfrågan är vanligtvis den största påverkan på en varas prisrörelse. Arbetsstopp och gruvfyndigheter är bara två av de faktorer som kan påverka den globala tillgången på palladium. När det gäller efterfrågan på palladium ökar den ofta när investerare känner behov av att skydda sig mot konjunkturnedgångar.

• Marknadsentiment. En ojämn marknad kan orsaka förödelse på råvarupriserna. Det är bäst att hoppa in i palladium när investerarsentimentet är positivt, annars riskerar du att dras ner.

• Marknadsvolatilitet. Volatilitet kan slå ut investerare ur en handel, även under en bredare marknadstrend. Det är bäst att undvika att överreagera på plötsliga svängningar i palladiumpriserna.

• Världsomspännande smycken och industriell efterfrågan. Palladium kan formas till smycken och användas för industriella ändamål. Håll ett öga på smycken och industriell efterfrågan, vilket kan påverka priset på palladium.

• Värdet på den amerikanska dollarn. Priset på palladium och värdet på den amerikanska dollarn rör sig i motsatta riktningar. Om värdet på dollarn faller tenderar palladiumpriserna att gå upp.

Hur du stänger din palladiumaffär

Här är fem steg att ta när stänger din palladiumaffär:

 1. Logga in på din palladiummäklares webbplats.
 2. Öppna vilken befintlig palladiumaffär du än har.
 3. Kontrollera priset på palladiuminvesteringen du äger.
 4. Kontrollera spreaden som erbjuds av mäklaren för att se till att du kan sälja till (eller nära) ett pris du gillar. Spreadar som är för breda kan resultera i att du lämnar mycket pengar bakom dig.
 5. Sälj din position antingen för vinst eller för att minska dina förluster.

Palladiumhandelstips för nybörjare

Här är fem tips för nybörjare att följa när de handlar med palladium:

 1. Fastställ dina handelsmål. Känn dina handelsmål, så att du inte kommer att påverkas av känslor. Till exempel kan du köpa palladium för en köp-och-håll-strategi bör leda dig mot andra handelsbeslut än en snabbvinststrategi.
 2. Ta reda på din risktolerans. Du kan vara djärv, eller så kan du vara konservativ. Oavsett vilket måste du utvärdera din risktolerans, så att du kan bestämma om du vill göra mer riskfyllda handelsrörelser eller spela det (relativt) säkert.
 3. Känn din budget. Om du har en liten budget för palladiumhandel kan en handelsstrategi som låter dig köpa och hålla palladium vara mer vettig än en som kräver frekventa affärer och snabbt bränner igenom ditt kapital. Om du har en större budget har du fler handelsmetoder till ditt förfogande.
 4. Bedöm marknadsförhållandena. Trendar palladiumpriserna upp eller ner? Du bör lära känna marknaden innan du gör din första handel.
 5. Välj den palladiumhandelsmetod som fungerar bäst för dig. Se till att du till fullo förstår den handelsstrategi du vill följa innan du gör ditt drag.

Handla palladium

Handla palladium hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla palladium hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla palladium hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med palladium. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Hur viktig är en Bitcoin ETF för priset på Bitcoin?

Publicerad

den

En Bitcoin ETF är en typ av investering som spårar priset på Bitcoin. Det fungerar som en börshandlad fond, precis som aktier eller obligationer. Skillnaden är att denna fond bara har bitcoins. Således kan du tjäna eller förlora pengar med Bitcoin utan att behöva äga dem.

En Bitcoin ETF är en typ av investering som spårar priset på Bitcoin. Det fungerar som en börshandlad fond, precis som aktier eller obligationer. Skillnaden är att denna fond bara har bitcoins. Således kan du tjäna eller förlora pengar med Bitcoin utan att behöva äga dem.

Låter bra, eller hur? Tja, alla håller inte med. Vissa analytiker tror att en Bitcoin ETF kan skjuta i höjden och locka fler institutionella investerare, som banker eller pensionsfonder. Andra anser dock att en Bitcoin ETF är onödig och kan skada den decentraliserade och rebelliska essensen av Bitcoin. Som Adam Black, VD för Blockstream, ett företag som utvecklar teknologi för Bitcoin, som sa att Bitcoin ETF:er är ”en våt dröm på Wall Street” och att han inte behöver dem.

Vem är Adam Black?

Tja, han är en av Bitcoins fäder, skaparen av Blockstream och ett kryptogeni. Utan tvekan vet han mycket om teknik och Bitcoin. Men kan du också om ekonomi och finans? Det är mer diskutabelt.

Nyligen gjorde Adam Black en mycket djärv förutsägelse. Han sa att Bitcoin skulle nå $150 000 innan nästa halvering. Halveringen är händelsen som halverar belöningen för att bryta Bitcoin. Enligt honom skulle detta orsaka en brist på Bitcoin och en ökning av dess pris.

Har Adam Black rätt eller drömmer han bara? Tja, vi vet inte. Vad vi vet är att Adam Black har blivit rik på Bitcoin. För han var en av de första som köpte den när den var värd slantar. Så vem som helst är optimistisk.

Nu är Bitcoin-gemenskapen väldigt mångsidig och kan inte reduceras till en enda ideologi. Det finns allt, som på ett apotek.

Å ena sidan finns det de som tror på Bitcoin som ett sätt att frigöra sig från det traditionella finansiella systemet, som de anser är korrupt och förtryckande. De är libertarianer och anarkokapitalister, som försvarar individuell suveränitet och den fria marknaden. För dem är Bitcoin mer än en valuta, det är en livsfilosofi. Och av denna anledning avvisar de alla typer av mellanhänder eller reglering som inkräktar på deras frihet.

Å andra sidan finns det de som ser Bitcoin som en möjlighet att tjäna pengar, utan att bry sig särskilt mycket om dess ursprung eller syfte. De är pragmatikerna, som bara försöker öka sin rikedom och dra fördel av marknadsfluktuationer. För dem är Bitcoin bara en annan tillgång, som guld eller aktier. Och av denna anledning accepterar de ankomsten av institutionella investerare, såsom banker eller investeringsfonder, vilket kan öka efterfrågan och priset på Bitcoin.

Vem har rätt?

Det beror väl på hur man ser på det. Sanningen är att båda grupperna bidrar till utvecklingen och spridningen av Bitcoin, om än med olika motiv och förväntningar. Det viktiga är att de respekterar mångfalden och mångfalden av åsikter, och att de inte låter sig ryckas med av fanatism eller själviskhet.

En Bitcoin ETF är inte nödvändig. Det är vad vissa Bitcoin-purister säger, som föredrar att stanna utanför det traditionella finansiella systemet. Och de har delvis rätt. Bitcoin har kommit så här långt utan behov av en ETF. Och den kommer att fortsätta växa med eller utan den.

Men vad händer om vi vill att Bitcoin ska nå fler människor? Vad händer om vi vill göra Bitcoin mer tillgängligt, säkrare och mer flytande? Då kan en Bitcoin ETF vara en bra idé. Eller åtminstone ingen dålig idé.

En Bitcoin ETF skulle tillåta många investerare att delta i Bitcoin-marknaden utan att behöva köpa den direkt. På så sätt kunde de diversifiera sin portfölj, minska sina risker och dra nytta av möjligheter. Vad är fel med det? Vi kan inte försvara den fria marknaden och samtidigt begränsa den med dogmer. För då är du inte längre ledig. Och Bitcoin är frihet.

Om du vill investera i Bitcoin behöver du inte bara välja en färg. Man kan vara lite röd, lite grön, lite blå eller lite gul. Eller ännu bättre, du kan vara en komplett regnbåge.

Vad har mellanhänder med Bitcoin att göra? Det beror väl på hur du ser dem. Du kan se dem som inkräktare som vill dra fördel av dina pengar och din frihet. Eller så kan du se dem som allierade som gör det lättare för dig att komma åt och använda Bitcoin.

Bitcoin är en medborgarrörelse, det är klart. Det beror inte på någon regering eller någon central myndighet. Men det betyder inte att du måste vara ensam i Bitcoins värld. Du kan umgås med andra människor som delar dina intressen och mål. Du kan vara en del av en fond, ett företag eller en gemenskap. På så sätt kan ni samarbeta, lära och växa tillsammans.

Bitcoin är inte bara för individualister. Det är också för mer sällskapliga varelser. Det viktiga är att du respekterar var och ens mångfald och autonomi.

Nu är en Bitcoin ETF en börshandlad investeringsfond som replikerar värdet på Bitcoin. På så sätt behöver du inte komplicera ditt liv med digitala plånböcker, privata nycklar eller QR-koder. Du behöver bara öppna ditt mäklarkonto och köpa din Bitcoin ETF som vilken annan tillgång som helst.

Vilka fördelar har detta?

Tja, enligt vissa analytiker, många. Å ena sidan skulle det göra Bitcoin enklare och säkrare för traditionella investerare, såsom banker, fonder eller privatpersoner, att köpa. Å andra sidan skulle efterfrågan och priset på Bitcoin öka, eftersom det skulle finnas fler intresserade av det.

Och vilka nackdelar har det? Tja, enligt andra analytiker, många också. Å ena sidan skulle det få Bitcoin att förlora sin decentraliserade och rebelliska essens, genom att underkasta sig reglerna och mellanhänderna i det traditionella finansiella systemet. Å andra sidan kan det leda till mer volatilitet och spekulation i priset på Bitcoin eftersom det skulle bero på utbud och efterfrågan på marknaden.

Vem har anledningen? Säkert båda och ingetdera. Det enda vi vet är att en Bitcoin ETF inte existerar ännu, även om det är flera projekt på gång. Och om det någonsin godkänns kan det ha en betydande inverkan på priset på Bitcoin, både på kort och lång sikt. Men det kommer också att bero på andra faktorer, som användaradoption av Bitcoin, tekniska innovationer och juridiska bestämmelser.

Skulle det vara bra att ha en Bitcoin ETF? Självklart. Varför inte? Om det gynnar priset, desto bättre.

Fortsätt läsa

Nyheter

TGCC ETF satsar på statsobligationer från sex gulfstater denominerade i dollar

Publicerad

den

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) investerar i statsobligationer med fokus på tillväxtmarknader. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har både investment grade och sub investment grade rating. ETF:en har en valutaexponering i USD. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) investerar i statsobligationer med fokus på tillväxtmarknader. ETF:n innehar hela utbudet av obligationsförfall. De underliggande obligationerna har både investment grade och sub investment grade rating. ETFen har en valutaexponering i USD. Ränteintäkterna (kupongerna) i fonden återinvesteras (ackumuleras).

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,45 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). ETFen är yngre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Om indexet

Utvecklat av Tabula, ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a Index (”Indexet”) består av ~100 AA till B-rankade obligationer denominerade i USD. För att inkluderas kräver obligationer en löptid på minst ett år och ett minsta utestående belopp på 500 miljoner USD. Indexet ger för närvarande exponering mot 6 GCC-länder och tillämpar ett landtak på 25 %.

Investeringsprocess

ETFen investerar i en portfölj av statsobligationer som återspeglar indexets sammansättning så långt det är praktiskt möjligt, minus avgifter och utgifter.

Registrerade länder

Fonden är för närvarande registrerad för försäljning i Österrike, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Spanien, Portugal, Sverige, Schweiz och Storbritannien.

Effektiv och likvid tillgång till några av de snabbast växande tillväxtekonomierna

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) – Accumulating syftar till att spåra ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a Index (EGCC Index), minus avgifter och utgifter.

Investeringsstrategi

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc försöker följa ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a-index. ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a-index följer amerikanska dollardenominerade statsobligationer utgivna av sex Gulf Cooperation Council (GCC) länder: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar, Oman, Bahrain och Kuwait. Alla löptider ingår.

Handla TGCC ETF

Tabula GCC Sovereign USD Bonds UCITS ETF (USD) Acc (TGCC ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortna
London Stock ExchangeUSDTGCC

Fortsätt läsa

Nyheter

Hur handlar man koppar?

Publicerad

den

Koppar är en global råvara som har flera viktiga användningsområden inom industrin och är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Kopparhandel används ofta av hedgare och spekulanter som skydd eller exploatering av framtida prisrörelser. Både individer och institutioner kan få exponering mot koppar- och kopparhandel, vilket gör denna metall till ett populärt val inom råvaruhandelsspektrumet. Hur handlar man koppar?

Koppar är en global råvara som har flera viktiga användningsområden inom industrin och är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Kopparhandel används ofta av hedgare och spekulanter som skydd eller exploatering av framtida prisrörelser. Både individer och institutioner kan få exponering mot koppar- och kopparhandel, vilket gör denna metall till ett populärt val inom råvaruhandelsspektrumet. Hur handlar man koppar?

Varför handla med koppar?

En fördel med kopparhandel är tillgänglighet. Koppar handlas genom en mängd olika vägar som terminer, optioner, aktier och CFD:er. Du kan också få exponering mot koppar via koppar-ETFer (börshandlade fonder) som CPER (United States Copper Index Fund) eller JJCB (iPath Series B Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN).

Koppar är en mjuk formbar metall med egenskaper som guld och silver. Det härrör det mesta av sin efterfrågan från byggnadskonstruktion, transportutrustning och elektroniska produkter. Det är en stark ledare av elektricitet och värme, och har därför ett brett utbud av industriella användningsområden som också leder till att den handlas i höga volymer – en bra sak för handlare eftersom det kan leda till minskade spridningar och potentiellt renare diagrammönster.

Förändringar i kopparpriset är starkt beroende av efterfrågan från tillväxtmarknadsekonomier som Kina och Indien. Under tider av ekonomisk tillväxt kräver dessa nationer stora mängder koppar, vars efterfrågan bidrar till att höja metallens pris. Alternativt, under konjunkturnedgångar, tenderar efterfrågan på koppar att droppa också att sjunka. Handlare bör vara medvetna om denna dynamik när de handlar med koppar.

Många kopparhandlare använder teknisk och/eller fundamental analys för att informera sin handelsstrategi som hjälper en handlare att förutsäga om priset på koppar kommer att stiga eller falla. När en handlare är säker på sin prognos kan han/hon köpa eller sälja koppar i ett försök att dra nytta av prisrörelser. På detta sätt kan en handelsstrategi också hjälpa en handlare att hantera sin risk, identifiera köp- och säljsignaler på marknaden och sätta rimliga take-profit- och stop-loss-nivåer med syftet att ha positiva risk-till-belöningskvoter.

Se aktuella prisrörelser på koppar.

Handelstider för koppar

Koppar handlas på CME Globex och CME ClearPort:

Söndag – fredag 18.00. – 17:00 (17:00 – 16:00 Chicago Time/CT) med 60 minuters paus varje dag med början kl 17:00. (16:00 CT)

Vilka faktorer påverkar kopparpriset?

Amerikanska dollar

Liksom många andra metaller är koppar omvänt korrelerad (se diagrammet nedan) till den amerikanska dollarn vilket innebär att när den amerikanska dollarn deprecierar stiger kopparpriserna generellt och vice versa. Det är viktigt att notera att detta förhållande inte är en-till-en (delta 1) utan har en hög grad av korrelation.

Anledningen till att den amerikanska dollarn är en påverkande faktor på denna basmetall är att koppar är prissatt i USD. Till exempel, när dollarn faller, kommer en köpare att behöva betala färre av sin inhemska valuta för att köpa en viss mängd koppar. Därför blir varan (koppar) billigare att köpa. Detta tenderar att orsaka en ökning av efterfrågan och i slutändan en ökning av priset på koppar.

Koppar- och USD-diagram omvänd korrelationsrepresentation

Olja

Raffinering av koppar innebär smältning av metallen för att avlägsna föroreningar. Denna process är extremt energikrävande och står för en stor del av den totala kostnaden. Oljepriserna tenderar att följa en liknande bana som koppar (se diagram nedan).

Med detta sagt påverkas oljepriserna av många av samma faktorer som koppar, vilket skulle kunna stödja det traditionella positiva förhållandet. Oavsett detaljer är det tydligt märkbart att det finns ett samband mellan både koppar och olja, vilket skulle kunna ge värdefull inblick i kopparmarknaden. Förnybara energikällor växer i popularitet, vilket kan avbryta den historiska prisdynamiken mellan koppar och olja.

Koppar som en barometer för global tillväxt

Koppar är ofta kopplat till industriell tillväxt och därmed övergripande ekonomisk tillväxt. Infrastruktur, tillverkning och konstruktion spelar nu en stor roll i ekonomisk expansion som är starkt beroende av koppar. Konsumtion (efterfrågan) på koppar tenderar att återspeglas i kopparpriset eftersom en ökning av efterfrågan i allmänhet följs av en ökning av kopparpriset och vice versa. Koppar anses allmänt vara kungen bland basmetaller eftersom det är den mest använda metallen i växande både tillväxtmarknader och etablerade ekonomier.

Den allmänna ekonomin för utbud och efterfrågan observeras som kan användas som en tumregel vid handel med koppar:

• Ökat utbud ↔ Mindre efterfrågan

• Minskad utbud ↔ Högre efterfrågan

Ett stort inflytande på efterfrågan/utbudet av koppar kommer via Kina. Kina är den enskilt största köparen av koppar i världen. Även om Kina har egna gruvor, kräver den kinesiska efterfrågan ytterligare utbud som kommer från andra stora kopparproducerande länder. Det är därför den kinesiska ekonomin är en så viktig faktor att tänka på när man handlar med koppar. Om Kina fortsätter på sin tillväxtbana kan man förvänta sig en fortsatt efterfrågan på koppar (se diagram nedan). Det är viktigt att notera att Kina är fast beslutet att vara självförsörjande på lång sikt, vilket kan störa framtida utbud/efterfrågan.

Koppar och FTSE China A50 har en positiv korrelation

Kopparförsörjning och produktionskostnader

Kopparbrytningen är främst inriktad på Sydamerika vilket kan ha stor betydelse för kopparpriset. Brist på utbud, kvalitet på koppar och variationer i produktionskostnader kan alla få följdeffekter på priset. Detta leder till landsspecifika risker som kan påverka utbudet på grund av politisk instabilitet eller arbetsrelaterade frågor.

I mitten av 2018 förklarade chilenska (världens största kopparproducent) koppararbetare att de skulle strejka om inte deras ökade lönekrav uppfylldes. Detta manipulerade avsevärt kopparpriserna eftersom hotet om brist på tillgång kan uppstå, vilket orsakade en ökning till fleråriga toppar vid den tiden (se diagrammet nedan).

Kopparprisreaktion på chilensk kopparstrejk

Koppar som investering

Koppar har historiskt sett betraktats som en råvara utan många investeringsfördelar. Majoriteten av kopparhandeln genomfördes som en säkring mot framtida prisfluktuationer för att låsa ett specifikt pris. Detta har förändrats under de senaste decennierna eftersom spekulativa handlare har ökat sin inverkan på kopparpriserna.

Stora institutioner och hedgefonder har ökat sin andel i koppar som en investering som är starkt korrelerad till ekonomisk tillväxt. Till exempel kan en fondförvaltare som är hausse på ekonomisk tillväxt också vara hausse på koppar. Det kan finnas en viss cyklik i detta, och kan vara ett bra diversifieringsverktyg bort från traditionella alternativ.

Strategier för att handla med koppar

Koppars mångsidighet och beroende av olika grundläggande faktorer skapar en mångsidig kombination när det gäller handelsstrategier. Handelsstrategier kan vara rent tekniska, fundamentala eller en kombination av båda. Att förstå hur de tekniska och grundläggande komponenterna fungerar både individuellt och unisont med varandra kan leda till en omfattande kopparhandelsstrategi.

Exempel på teknisk strategi

Exemplet nedan innehåller flera tekniska analystekniker för att härleda ett handelsbeslut. Det är viktigt att notera att detta bara är ett av olika tillvägagångssätt som kan implementeras i en teknisk strategi.

Det veckovisa koppardiagrammet ovan använder prisåtgärder, stöd och motstånd och en teknisk indikator för att bestämma en möjlig uppsättning i koppar. Fibonacci retracement-ritningen är hämtad från den lägsta januari 2016 till den högsta i juni 2018. Denna ritning har resulterat i flera stöd- och motståndszoner. Det är tydligt att flera av dessa zoner är sammanflödesområden som priset följer/respekterar.

Lägsta $1,93 per pound (svart) var en betydande nivå av stöd när priset närmade sig i mars 2020. Ur ett tekniskt perspektiv, när priset rörde sig mot 2016 års låga, skulle benägenheten vara att köpa om priset inte bröt igenom stödzonen för $1,93.

Relative Strength Index (RSI) stödde detta skäl med en översåld signal under 30-nivån (blå). Att kombinera dessa två enkla tekniker gav en starkare motivation för en lång position. I det här fallet skulle en lång handel ha varit framgångsrik när priset vände till den nuvarande uppåtgående trenden på medellång sikt.

Exempel på fundamental strategi

Att bli bekant med de grundläggande spakarna som är involverade i kopparhandel kommer att tillåta lämpliga handelsstrategier att följa. Det dagliga diagrammet ovan visar effekten av den globala Covid-19-pandemin och dess inverkan på koppar.

För att återgå till de faktorer som påverkar koppar, är det välkänt att koppar är starkt korrelerat (positivt) med ekonomisk tillväxt. Därför bör en störning i den ekonomiska tillväxten i teorin störa utbud och efterfrågan. Med den globala pandemin som följer i början av 2020 är det förnuftigt att förutse en nedgång i ekonomisk tillväxt när viruset sprider sig över hela världen.

Som väntat realiserades en nedgång i ekonomisk tillväxt med koppar som följde efter. Från januari 2020 till mitten av mars 2020 sjönk kopparpriserna med cirka 30 % på grund av covid-19-pandemin. Detta är ett sådant scenario där förståelse av dynamiken i fundamentala faktorer i kopparhandel kan resultera i försiktigt beslutsfattande.

Exempel på fundamental och teknisk strategi:

Att använda både fundamental och teknisk analys i en handelsstrategi kräver mer tid men denna extra ansträngning kan ge en överlägsen modell eftersom den kommer att innehålla mer indata. I början av 2019 handlades kopparpriserna på ett och ett halvt års lägsta nivå på grund av handelsspänningar mellan USA och Kina tillsammans med en minskning av importvolymen från kineserna. Men när handelsspänningarna försvann med stöd från en svagare US-dollar apprecierade kopparpriserna under de närmaste månaderna.

Att hantera dessa komplexiteter ur ett handelsperspektiv kan börja med en grundläggande teknisk uppsättning som börjar med ett enkelt Fibonacci-retracement. Fibonacci-ritningen ovan togs från den lägsta januari 2016 till den högsta i juni 2018 som användes i det tidigare tekniska exemplet. Att använda Fibonacci enbart avslöjar att zonen med 50 % $2,62 per pund är ett viktigt stödområde i början av januari. Vid denna tidpunkt finns det ingen riktningsförspänning eftersom fluktuationer runt denna stödzon.

Det är här fundamentala faktorer spelar en integrerad roll vid handel med koppar. Marknadsdeltagare som följer makroekonomiska händelser som handelssamtalen mellan USA och Kina skulle vara medvetna om minskad volatilitet och intensitet kring ämnet när det långsamt upplöstes. Med denna kunskap kompletterad med en krympande USD, skulle sannolikheten för att kopparpriserna stiger på kort sikt få mer dragkraft. Med priser motsvarande 50% $2,62 per pund Fibonacci-nivån och den hausseartade makroekonomiska miljön, kan en kopparhandlare se till att gå in i en lång position från denna stödzon i väntan på en uppåtgående prisrörelse.

Stop loss kunde ha placerats vid den senaste låga svängningen runt $2,54 – $2,56 supportzonen (svart) för mer risksökande handlare eller 50% $2,62-nivån för mer riskvilliga handlare. Riskhantering är nyckeln till alla strategier och bör praktiseras konsekvent och på lämpligt sätt för att säkerställa en förnuftig handel.

Nästa nivå av motstånd skulle ha varit Fibonacci-nivån på 38,2% $2,79 per pund, där handlare kan se till att lämna långa positioner och leta efter möjliga vändningar eller en förlängning av det redan starka hausseartade draget. I det här fallet var indikatorn för rörligt medelvärde (MA) användbar eftersom 50-dagars MA (röd) korsade över 100-dagars MA (svart) vilket tyder på en hausseartad prisrörelse. Denna crossover dök upp i mitten av januari 2019 och med ihållande stödjande makroekonomiska förhållanden sträckte kopparpriserna sig ytterligare. Ytterligare datainmatningar som den hausseartade MA-korsningen kan ge handlare den information som krävs för att välja en fokuserad handel.

Sammanfattning

Koppar har utvecklats till en väldiversifierad metall och kan nu ses som en investeringsmöjlighet. Uppfattande tolkning av kopparteknik och fundamentala faktorer kan placera marknadsaktörer i gynnsamma positioner för att utnyttja prisrörelser. Dessa omfattande influenser på koppar kan visa sig vara svåra att navigera igenom, men större exponering och medvetenhet bör möjliggöra mer klarhet.

Handla koppar hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla koppar hos AvaTrade

Även AvaTrade erbjuder handel med koppar i form av CFDer. Till AvaTrade.

Fortsätt läsa

Populära