Upptäck hur du handlar olja med vår steg-för-steg-guide – inklusive vad spotpriser och oljeterminer är, vad som driver oljepriset och hur man handlar olja.
Redo att börja handla olja? Följ dessa tre steg
Bestäm vilken oljemarknad du ska fokusera på.
Handla populära oljemarknader – som USA och Brent-råolja – och oljerelaterade ETFer.
Välj den produkt som passar dig.
Handla olja via odaterade ”spot”-marknader eller terminskontrakt.
Oljehandel är köp och försäljning av olika typer av olja och oljerelaterade tillgångar i syfte att göra vinst. Eftersom olja är en ändlig resurs kan dess pris se massiva fluktuationer på grund av förändringar i utbud och efterfrågan. Denna volatilitet gör den extremt populär bland handlare.
Du kan använda CFDer för att handla på oljans spotpris, eller priserna på oljeterminer eller optionskontrakt, utan att behöva äga någon faktisk olja.
Vad är oljespotpriset?
Oljespotpriser representerar kostnaden för att köpa eller sälja olja omedelbart, eller ”på plats” – istället för vid ett fastställt datum i framtiden. Medan terminspriserna återspeglar hur mycket marknaderna tror att olja kommer att vara värd när framtiden löper ut, visar spotpriserna hur mycket den är värd just nu.
Vad är oljeterminer?
Oljeterminer är kontrakt där du går med på att byta ut en mängd olja till ett fastställt pris på ett visst datum. De handlas på börser och speglar efterfrågan på olika typer av olja. Oljeterminer är en vanlig metod för att köpa och sälja olja, och de gör att du kan handla med stigande och fallande priser.
Futures används av företag för att låsa in ett fördelaktigt pris på olja och säkra sig mot ogynnsamma prisrörelser. Men de är populära bland spekulativa handlare också eftersom det inte finns något behov av att ta emot fat olja – även om du måste uppfylla avtalet kan detta ske via en kontantavräkning.
De två mest populära typerna är Brent Crude och West Texas Intermediate (WTI), som handlas på Intercontinental Exchange (ICE) respektive New York Mercantile Exchange (NYMEX). De används som riktmärken för globala oljepriser, såväl som ekonomisk hälsa
Vad är oljeoptioner?
En oljeoption liknar ett terminskontrakt men det finns ingen skyldighet att handla om du inte vill. De ger dig rätten att köpa eller sälja en mängd olja till ett fast pris på ett visst utgångsdatum, men du skulle inte vara skyldig att utnyttja din option.
Det finns två typer av optioner: köpoptioner och säljoptioner. Om du trodde att marknadspriset på olja skulle stiga, kan du köpa en köpoption. Om du trodde att det skulle falla, skulle du köpa en put. Du kan också sälja köp- och säljoptioner om du vill ta de motsatta positionerna. Att utfärda optioner kan generera intäkter på tysta marknader, eftersom du får deras värde utanför din handel. Men var försiktig – det här är din maximala vinst, och du kan förlora mycket mer om marknaden går emot dig.
Oljepriset påverkas främst av förhållandet mellan utbud och efterfrågan. När det finns en efterfrågan på olja som överstiger utbudet kommer oljepriset att stiga. Men om efterfrågan sjunker och utbudet översvämmar marknaden kommer oljepriset att falla.
Det finns ett stort antal faktorer som kan påverka utbudet och efterfrågan på olja, vi har tagit en titt på fyra av de vanligaste nedan.
Faktorer som påverkar tillgång och efterfrågan på olja
Länder inom Organisation of Petroleum Exporting Countries (OPEC) producerar en stor del av den globala oljeförsörjningen. Gruppen sätter produktionsnivåer för att möta den globala efterfrågan och kan påverka oljepriset genom att öka och minska produktionen.
Under Covid-19-pandemin 2020 kom OPEC och dess allierade överens om att sänka produktionstakten för att stabilisera priserna. Men en oenighet med Ryssland – ett land utanför OPEC men stor exportör – orsakade ett rent oljeprisfall.
Ja, om terminerna mäklaren använder för att prissätta den underliggande marknaden är negativa
Ja, om terminerna mäklaren använder för att prissätta den underliggande marknaden är negativa
Ja, om terminerna mäklaren använder för att prissätta den underliggande marknaden är negativa
Kommer min position att upphöra?
Nej, det finns inga fasta utgångsdatum
Ja, vid utgångsdatumet
Ja, vid utgångsdatumet
Handel kontra att investera i olja
Du kan handla oljespotpriser, terminer och optioner med de flesta mäklare som erbjuder CFDer. Alternativt kan du spekulera i priset på oljerelaterade ETFeer och företagsaktier för att få en indirekt exponering.
Oljespotpriser baseras på de två närmaste terminerna på den aktuella marknaden. Detta innebär att du kommer att dra nytta av kontinuerlig prissättning – vilket gör att du kan se diagram över hela marknadens historia, snarare än bara varaktigheten av ett enskilt kontrakt– och inga fasta utgångsdatum.
Odaterade kontrakt är användbara för att ta kortare positioner och utföra teknisk analys över en längre tidsram.
När du har skapat ditt konto och loggat in kan du handla oljespotpriser genom att:
Söka efter oljemarknaden du vill handla med – dvs ”Brent Crude”
Välj ”spot”
Välj din handelsstorlek och öppna din första position
Det bästa sättet att identifiera en möjlighet är att hålla ett öga på de senaste nyheterna och viktiga prisnivåer med hjälp av din mäklares utbud av verktyg och resurser:
Håll fingret på pulsen med unika pris- och ekonomiska datavarningar
Handelssignaler
Få handlingsbara ”köp” och ”sälj” förslag baserat på analys
Tekniska indikatorer
Upptäck pristrender med hjälp av populära indikatorer som MACD- och Bollinger-band
Gör din första oljeaffär
Nu när du vet hur du kommer att handla och vad du vill fokusera på, är det dags att öppna din första position.
Du måste välja om du vill köpa eller sälja marknaden – beroende på om du tror att oljan kommer att stiga eller falla i pris – och bestämma din positionsstorlek, vilket kommer att avgöra vilken marginal du betalar.
Det här är också ett bra tillfälle att tänka på hur du ska minska riskerna. En bra mäklare erbjuder en rad lösningar för riskhantering, inklusive stop-losses och limit-close-order – dessa används för att stänga affärer på förutbestämda nivåer av förlust respektive vinst.
Övervaka och stäng din oljeposition
När du har öppnat din position kan du övervaka vinsten eller förlusten av din oljehandel på mäklarens plattform.
Medan din handel är öppen bör du fortsätta att utföra teknisk analys och identifiera viktiga vändpunkter på marknaden. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad med alla nyheter eller data som kan flytta oljepriset.
När det är dags att stänga din position kan du antingen klicka på ”stäng” eller vända din initiala handel.
Handla olja hos CMC Markets
CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.
Handla olja hos AvaTrade
AvaTradeär en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationer. Till AvaTrade.
Handla olja hos IG
Även IG erbjuder emellertid handel med olja. Till IGs hemsida.
iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) (CEB3 ETF) med ISIN IE0002SCQ8X0, försöker följa MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index följer de största företagen från Japan. Indexet är utformat för att maximera exponeringen för positiva miljö-, sociala och styrningsfaktorer (ESG) och samtidigt minska koldioxidekvivalentexponeringen för koldioxid (CO2) och andra växthusgaser (GHG) samt minimera deras exponering för potentiella utsläppsrisker från fossila bränslen reserver. Valutasäkrad till euro (EUR).
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI Japan ESG Enhanced UCITSETF EUR Hedged (Acc) är den enda ETF som följer MSCI Japan ESG Enhanced Focus (EUR Hedged)-index. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fondens lanserades den 5 augusti 2024 och har sin hemvist i Irland.
Varför CEB3?
Syftar till att ge exponering mot en portfölj av japanska aktiepapper som är en del av MSCI Japan Index och syftar till att överträffa dekarbonisering och andra minimistandarder för ett EU Climate Transition Benchmark (CTB) och maximera exponeringen mot emittenter med högre ESG-betyg.
Utesluter företag som är inblandade i kontroversiella, konventionella och kärnvapen, civila skjutvapen, termiskt kol, tobak eller okonventionell olja och gas. Företag som klassificeras som att bryta mot FN:s Global Compact-principer, har en ”Röd” MSCI ESG Controversies-poäng eller inte har bedömts av indexleverantören för en ESG-kontroverspoäng eller ett ESG-betyg.
Antar en bindande och betydande ESG-optimeringsmetod för hållbara investeringar. Detta innebär att fonden kommer att integrera ESG-information i sin investeringsprocess för att optimera exponeringen mot emittenter för att uppnå ett högre ESG-betyg och minska exponeringen mot koldioxidutsläpp jämfört med moderindexet samtidigt som optimeringsbegränsningar uppfylls.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att uppnå avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI Japan ESG Enhanced Focus CTB Index, fondens jämförelseindex.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Sortimentet omfattar åtta omdöpta ränte-ETFer (Core ETF); sex av de åtta fonderna kommer att få en avgiftsreducering
Core-sortimentet med räntebärande fonder erbjuder tillgång till ett brett utbud av räntebärande segment, inklusive amerikanska och Eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
UBS Asset Management (UBS AM) har meddelat att de har inkluderat åtta räntebärande fonder i sitt Core ETF-sortiment UBS Core-ETFerna med räntebärande fonder kommer att ligga bredvid Core-aktie-ETFerna och tillsammans förse kunderna med konkurrenskraftigt prissatta, högkvalitativa byggstenar för deras investeringsportföljer Core-sortimentet med räntebärande fonder inkluderar amerikanska och eurozonens stats- och företagsobligationer, samt inflationslänkade och inflationsskyddade produkter
André Mueller, chef för kundtäckning på UBS Asset Management: ”Vi har sett ett starkt gensvar från kunderna på våra Core-aktie-ETFer med inflöden på över 2,1 miljarder pund sedan lanseringen* Vi tror att kombinationen av våra Core-aktie- och ränte-ETFer kommer att vara ett attraktivt alternativ för storskaliga förmögenhetsförvaltare, institutionella och privata investerare Dessa kostnadseffektiva fonder utgör byggstenarna för portföljer och kompletteras av våra mer specialiserade, hållbara och valutasäkrade ETFer för att möta våra kunders föränderliga behov”
Det nya utbudet av UBS Core-ETFer med räntebärande tillgångar är**:
*Över 2,1 miljarder pund i inflöden till Core equity ETFer mellan 12 maj och 30 juni 2025
**Fonderna är registrerade för försäljning i Österrike, Tyskland, Schweiz, Danmark, Spanien, Finland, Frankrike, Storbritannien, Italien, Luxemburg, Liechtenstein, Nederländerna, Norge, Portugal och Sverige
***ETFen var tidigare endast tillgänglig som en säkrad andelsklass
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist (WEXF ETF) med ISIN IE0009BI8Z04, syftar till att följa MSCI World ex USA-indexet. MSCI World ex USA-indexet följer stora och medelstora aktier från utvecklade marknader världen över (exklusive USA).
Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,15 % per år. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling genom fullständig replikering (genom att köpa alla indexkomponenter). Utdelningen i ETFen delas ut till investerarna (årligen).
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDistär en liten ETF med 55 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Denna ETF lanserades den 12 februari 2025 och har sitt säte i Irland.
Investeringsmål
Amundi MSCI World Ex USA UCITSETFDist syftar till att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera utvecklingen för MSCI World ex USA-indexet (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets utveckling. Delfonden strävar efter att uppnå en nivå av spårningsfel för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.