Bomull har varit en stapelvara i textilindustrin i många århundraden. Faktum är att det finns bevis för att bomull odlades och vävdes till tyg för över 5 000 år sedan. Även om användningen i kläder har minskat de senaste åren på grund av framväxten av substitut, är bomull fortfarande en mångmiljardindustri och är en av de mest omsatta råvarorna i världen.
I den här artikeln kommer vi att ta en titt på denna vara, diskutera vilka faktorer som kan ändra priset och förklara hur du kan börja handla bomullsterminer!
Vad är terminskontrakt?
Innan du tar en djupare titt på råvaran bomull är det värt att snabbt sammanfatta vad terminskontrakt är.
Ett terminskontrakt är ett avtal mellan två parter att byta en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris på ett fast datum i framtiden.
Futures kan användas av både konsumenter och producenter av bomull, i syfte att säkra sin risk mot framtida prisrörelser. Men de används också flitigt av spekulanter, som köper och säljer terminskontrakt för att försöka dra fördel av rörelser i priset på den underliggande tillgången utan att någonsin ta eller leverera äganderätten till tillgången i fråga.
Futures köps och säljs på terminsbörser. De är reglerade och alla kontrakt är standardiserade för både kvantitet och kvalitet.
Cotton Futures förklarade
Bomullsterminer köps och säljs på olika börser, inklusive Intercontinental Exchange.
Kontraktsstorleken är satt till 50 000 lbs och priserna visas i amerikanska cent (USX) per lb.
Vad påverkar priset på bomull?
Priset på bomull bestäms av de globala nivåerna på dess utbud och efterfrågan, som i sin tur kan påverkas av olika faktorer, av vilka vi kommer att titta på några i det här avsnittet.
När man handlar med en jordbruksvara, eller mjukvara, som bomull, hjälper det att vara medveten om de länder där huvuddelen av produktionen äger rum.
Under säsongen 2019/2020 stod Indien, Kina och USA för cirka 65 % av den totala globala produktionen. Dessa siffror säger oss att alla händelser som stör leveranskedjan i dessa tre länder kommer att ha en betydande inverkan på det globala utbudet och därmed priset på bomull.
I de kommande avsnitten kommer vi att titta på några exempel på händelser som kan påverka global efterfrågan och utbud, innan vi riktar vår uppmärksamhet mot aktuella händelser i Kina som kan ha en betydande inverkan på bomullsindustrin inom en snar framtid.
Väder
Som med alla softs spelar vädret den viktigaste rollen i produktionen. En säsong med ogynnsamt väder kan förstöra skördar, hindra produktionen och leda till ett minskat globalt utbud och en efterföljande prishöjning.
Å andra sidan kan idealiska väderförhållanden leda till en rejäl skörd, öka det globala utbudet och sedan få priserna att falla.
Till exempel har det hittills under 2021 funnits en brist på nederbörd i det så kallade ”bomullsbältet” i USA, de sydliga staterna som är ansvariga för majoriteten av landets bomullsproduktion.
Detta har lett till oro för ett fall i det globala utbudet 2021, vilket bidrog till att bomullspriserna nådde sin högsta nivå på över två år.
Å andra sidan, om vi går tillbaka till 2014, kan vi observera en kollaps i bomullspriserna, som följde på en säsong av riklig nederbörd i Texas. Dessa idealiska förhållanden bidrog till en rejäl amerikansk skörd och ett ökat globalt utbud.
Kinesiska lager
2011 satte Kina ett golv för bomullspriser för att hjälpa till att förbättra den inhemska industrin och inledde därmed en politik för att köpa in varan, som man började lagra på grund av ett fall i globala priser.
Under 2013, mitt i enorma lager, ändrade Kina denna politik och började istället subventionera bomullsbönder. Denna omsvängning orsakade rädsla för att Kina skulle sälja sina enorma bomullsreserver och ledde därefter till ett prisfall.
Trots att de avslutat sin politik för lagerlagring har Kina kämpat för att sälja sin bomull och 2019 uppskattades det att de fortfarande hade över 9 miljoner ton bomull. För att sätta denna siffra i perspektiv var den totala globala produktionen samma år uppskattningsvis 26,1 miljoner ton.
Även om det inte är bekräftat, finns det misstankar om att kvaliteten på reservbomullen är dålig. Men medan Kina fortsätter att ha så stora reserver, kommer eventuella farhågor om att de dumpas på marknaden sannolikt att leda till ett prisfall.
På samma sätt, om Kina i framtiden beslutar sig för att återuppta en politik för att lagra bomull, förvänta sig att den globala efterfrågan och därefter priset kommer att öka.
Oljepriser
Processen att odla bomull är dyr och en stor del av produktionskostnaderna kommer från kostnaderna för att driva maskiner och motorfordon som är viktiga för odlingsprocessen.
Maskiner, utrustning och fordon drivs alla av bränsle, vilket innebär att priset på råolja kan ha en direkt inverkan på produktionskostnaderna och därmed priset på bomull.
På grund av detta kan man observera en positiv korrelation mellan priset på råolja och priset på bomull.
Internationella relationer
Som med all handel kan internationella relationer spela en roll för att bestämma det globala priset på bomull. Av särskild betydelse är förhållandet mellan Kina och USA, världens näst och tredje största tillverkare av bomull.
Detta beror på det faktum att Kina, förutom att vara en stor producent av bomull, också är världens största konsument och importör av bomull. USA, å andra sidan, är världens största exportör av bomull och Kina importerar mycket av sin bomull från USA.
Förhållandet mellan Kina och USA såg betydande spänningar under Donald Trumps mandatperiod i Vita huset, även om relationerna förväntas förbättras under Joe Bidens presidentskap.
Detta är dock definitivt värt att hålla ett öga på. Om det blir en försämring av deras relation som påverkar deras handel, kan bomullsmarknaden påverkas.
Xinjiang: Anklagelser om tvångsarbete och globala sanktioner
Vi har redan tittat på hur internationella relationer kan spela en roll för att påverka priset på bomullsterminer. I det här avsnittet kommer vi kort att titta på situationen i Xinjiang, Kina, som har fått allt större press under det senaste året och hur detta kan påverka bomullsmarknaden framöver.
Det har kommit allt fler rapporter från Kina om att etniska minoritetsgrupper interneras i Xinjiang och tvingas arbeta i regionens bomullsindustri.
Xinjiang står för 85 % av Kinas totala bomullsproduktion och 20 % av den totala globala produktionen.
Den ökade exponeringen av dessa anklagelser har lett till att ett ökande antal globala återförsäljare flyttar för att säkerställa att ingen av deras produkter har tillverkats med bomull från regionen och i slutändan till att USA införde ett förbud mot import av bomullsvaror från Xinjiang i januari 2021. Det är möjligt att andra länder följer efter.
Detta har lett till en ökning av efterfrågan på bomull från andra källor, vilket bidrar till att bomullspriset stiger i början av 2021.
Det kommer att vara viktigt att hålla ett öga på situationen i Xinjiang framöver, eftersom, med tanke på andelen bomull som produceras i denna region, eventuell ytterligare utveckling kan få betydande konsekvenser på den globala bomullsmarknaden.
Handla bomull hos CMC Markets
CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.
Handla bomull hos AvaTrade
AvaTradeär en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationer. Till AvaTrade.
Handla bomull hos IG
Även IG erbjuder emellertid Trading med bomull. Till IGs hemsida.
HANetf har släppt sin rapport om börshandlade europeiska ETPer för första kvartalet 2025, som avslöjar banbrytande insikter i den snabba utvecklingen av den europeiska ETF-marknaden.
Tillgångar i europeiska ETPer nådde 2,4 biljoner dollar under första kvartalet, varav ETFer stod för 2,28 biljoner dollar. Kärnaktions-ETFer ledde flödena (45,70 miljarder dollar) medan räntebärande ETFer ökade med 15,19 miljarder dollar.
Viktiga data
Europeiska ETPer överstiger 2,4 biljoner dollar i förvaltat kapital under första kvartalet 2025
Flöden omdirigerades till Europafokuserade ETPer jämfört med USA-fokuserade mitt i tullkrisen
Kärnaktions-ETFer överstiger milstolpen på 1 biljon dollar i förvaltat kapital med 45,70 miljarder dollar i nettoflöden under första kvartalet
Aktiva ETFer i förvaltat kapital ökade med 11,65 % under första kvartalet och optionsbaserade ETFer i förvaltat kapital med 54,55 %.
Antalet europeiska ETP-varumärken fortsätter att öka och uppgår nu till totalt 131.
Europa godkänner semitransparenta ETFer, vilket potentiellt uppmuntrar fler aktiva förvaltare i USA att gå in på den europeiska ETF-marknaden.
Försvars-ETFer såg flöden på 4,16 miljarder dollar under första kvartalet, vilket motsvarar 4,5 % av de totala ETF-flödena i Europa och en 5-faldig ökning jämfört med föregående kvartal.
Läs hela rapporten för att upptäcka kvartalsdata, ETF-marknadens utveckling, tillväxten inom nya områden som optionsbaserade ETFer och mer.
Janus Henderson Tabula USD AAA CLO UCITSETF USD Acc (JAAA ETF) med ISIN LU2994520851 är en aktivt förvaltad börshandlad fond. Denna ETF ger tillgång till USD CLO:er (collateralised loan obligations) med AAA-rating.
Den börshandlade fondens TER (total expense ratio) uppgår till 0,35 % per år. Ränteintäkterna (kupongerna) i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Den börshandlade fonden lanserades den 26 mars 2025 och har sitt säte i Luxemburg.
En högkvalitativ aktiv USD CLO ETF
En börshandlad fond med collateralised loan obligations som erbjuder ett övertygande alternativ till företag med investment grade-betyg. AAA CLOer syftar till att erbjuda högre avkastning och större kreditspread* för en tillgång av bättre kvalitet med liten känslighet för räntevolatilitet.
*Skillnaden i avkastning mellan värdepapper med liknande löptid men olika kreditkvalitet, ofta använd för att beskriva skillnaden i avkastning mellan företagsobligationer och statsobligationer. Vidgade spreadar indikerar generellt en försämrad kreditvärdighet hos företagslåntagare, medan en minskning indikerar en förbättring.
Investeringsprocess
Fonden kommer att investera minst 80 % av sitt substansvärde i godtagbara CLO:er (Contract Loans) med valfri löptid som har kreditbetyget AAA (eller motsvarande av ett nationellt erkänt kreditvärderingsinstitut) vid köptillfället, med fokus på USD CLO:er. Om värdepapper i portföljen nedgraderas till under ett kreditbetyg på AAA (eller motsvarande), kommer investeringsförvaltaren att sträva efter att sälja de relevanta värdepapperen så snart som rimligen är möjligt, förutsatt att förvaltaren bedömer att det är i investerarnas bästa intresse.
Portföljförvaltningsstrategier och synpunkter utvecklas med input från diskussioner inom Janus Hendersons CLO-portföljförvaltningsteam och den bredare räntebärande gruppen. Analytiker tilldelas att undersöka specifika möjligheter (inträde, utträde eller annat) och fokusera på de vägledande principerna för att bygga en djup förståelse för säkerheter (typ, jurisdiktion, historisk utveckling), motparter (förvaltare, serviceföretag, hedgeleverantörer), kontroll (juridisk, innehavarens rättigheter, kontroll i fallissemang), kassaflöde (förväntat, stressat, allokering). Som en del av denna process beaktas specifikt EU:s värdepapperiseringsregler. Denna interna forskning kompletteras med data från kreditvärderingsinstitut, investeringsbanker, oberoende analys- och värdepapperiseringsdataleverantörer. Alla rekommendationer är föremål för en minsta granskning med fyra ögon innan de verkställs.
Investeringsmål
Fonden strävar efter att ge avkastning från en kombination av inkomst och kapitaltillväxt på lång sikt genom att investera i en aktivt förvaltad portfölj av AAA-rankade collateralised loan obligations (CLOs). Fonden förvaltas aktivt med hänvisning till J.P. Morgan Collateralized Loan Obligation Index AAA (CLOIE AAA). Delfondens portfölj kan avvika avsevärt från jämförelseindexet.
Financial markets have been roiled by President Trump’s tariff policies, leading to sharp volatility across asset classes. US equities have taken the brunt of it, with the S&P 500 down as much as 20% from its January highs. Bond markets are also unstable, reflecting shifting expectations around 2025 interest rates.
This wave of macroeconomic uncertainty has made it harder to detect underlying investment trends—especially in crypto. Despite its independence from direct government influence, digital assets haven’t been immune to the turbulence. But while volatility has hit traditional markets hard, crypto has once again shown resilience, underpinned by improving fundamentals and a strengthening regulatory backdrop.
What we’ve learned since November
In the wake of President Trump’s election in November, digital assets were hitting all-time highs. But instead of urging investors to chase returns, we warned against getting swept away by the “FOMO” mindset that often happens with investors in this asset class. Our message was simple: stick to your target allocation and avoid overexposure after sharp price increases. This approach is designed to help investors benefit from crypto’s long-term asymmetric potential without succumbing to emotional swings.
Even before the election the Nasdaq Crypto Index™ (NCI™) had already risen nearly 50% for the year (as of October 31, 2024). Trump’s win added fuel to the fire, boosting optimism that US crypto regulation could finally turn a corner. By year-end, the NCI™ had more than doubled, closing with a 105% gain.
That bullish momentum continued into early 2025, driven by post-halving optimism, improving adoption metrics, and the tailwinds of Trump’s return. However, the tariff shock has since erased much of crypto’s post-election gains, reigniting questions about the asset class’s staying power in a chaotic macro environment. While further corrections are possible, we believe this phase represents another one of those important long-term entry points—just as we’ve seen before.
Why fundamentals still matter
It’s important to keep in mind that crypto’s value and price trajectory isn’t driven solely by macro noise. Several key forces are still working in its favor:
• Bitcoin’s 2024 halving has constrained supply, historically a key catalyst for price appreciation.
• Easing US monetary policy has provided a tailwind to risk assets across the board.
• Institutional adoption continues to grow, with more asset managers, banks, and platforms embracing digital assets in portfolios.
But perhaps the most underappreciated catalyst right now is regulatory clarity in the US. The stance toward the industry has shifted significantly. After years of mixed messages and an enforcement-first approach to regulation, US policymakers are now working toward a more coherent and constructive framework for digital assets. For example:
• There’s real momentum in Congress to pass bipartisan legislation around custody, stablecoins, and crypto exchange-traded products (ETPs)—all of which could serve as gateways for broader institutional participation.
• Regulators are seeking input from the industry, recognizing the need for practical and innovation-friendly rules.
• This policy shift isn’t just eliminating noise—it’s a structural tailwind that could accelerate adoption, investment flows, and long-term utility for digital assets.
Even amid the recent pullback, the NCI™ remains up 7.0% since Trump’s election—outperforming most risk assets and second only to gold, which is up 8.7%. In contrast, the broader “Trump rally” has fizzled in traditional markets: the S&P 500 and Nasdaq-100 are both down more than 10% over the same period, weighed down by tariff fears and growth uncertainty.
That divergence highlights a key point: while crypto remains exposed to global macro risks, its relative strength continues to stand out. And as the regulatory and adoption picture improves, the case for long-term crypto allocations is only growing stronger.
Looking ahead: stay disciplined, think long term
With tariffs reshaping global trade and pushing the world toward a more fragmented economic order, crypto’s borderless, decentralized, and politically neutral nature becomes increasingly relevant. It offers a hedge not only against inflation and currency debasement but also against geopolitical dislocation and systemic risk.
The excitement of late 2024 wasn’t a one-off, and neither is the current wave of fear. Crypto’s long-term role in portfolios remains intact. The temptation to react emotionally—whether by chasing peaks or fleeing during corrections—is strong. But discipline, not emotion, is what wins over time.
With regulatory clarity gaining ground and adoption continuing to advance, we believe digital assets are on solid footing—ready not only to weather the current volatility but to emerge stronger as new regulatory clarity, institutional adoption, and use cases unfold in 2025.
This material expresses Hashdex AG and its subsidiaries and affiliates (“Hashdex”)’s opinion for informational purposes only and does not consider the investment objectives, financial situation or individual needs of one or a particular group of investors. We recommend consulting specialized professionals for investment decisions. Investors are advised to carefully read the prospectus or regulations before investing their funds. The information and conclusions contained in this material may be changed at any time, without prior notice. Nothing contained herein constitutes an offer, solicitation or recommendation regarding any investment management product or service. This information is not directed at or intended for distribution to or use by any person or entity located in any jurisdiction where such distribution, publication, availability or use would be contrary to applicable law or regulation or which would subject Hashdex to any registration or licensing requirements within such jurisdiction. No part of this material may be (i) copied, photocopied or duplicated in any form by any means or (ii) redistributed without the prior written consent of Hashdex. By receiving or reviewing this material, you agree that this material is confidential intellectual property of Hashdex and that you will not directly or indirectly copy, modify, recast, publish or redistribute this material and the information therein, in whole or in part, or otherwise make any commercial use of this material without Hashdex’s prior written consent.
Investment in any investment vehicle and cryptoassets is highly speculative and is not intended as a complete investment program. It is designed only for sophisticated persons who can bear the economic risk of the loss of their entire investment and who have limited need for liquidity in their investment. There can be no assurance that the investment vehicles will achieve its investment objective or return any capital. No guarantee or representation is made that Hashdex’s investment strategy, including, without limitation, its business and investment objectives, diversification strategies or risk monitoring goals, will be successful, and investment results may vary substantially over time. Nothing herein is intended to imply that the Hashdex s investment methodology or that investing any of the protocols or tokens listed in the Information may be considered “conservative,” “safe,” “risk free,” or “risk averse.”
Certain information contained herein (including financial information) has been obtained from published and non-published sources. Such information has not been independently verified by Hashdex, and Hashdex does not assume responsibility for the accuracy of such information. Hashdex does not provide tax, accounting or legal advice. Certain information contained herein constitutes forward-looking statements, which can be identified by the use of terms such as “may,” “will,” “should,” “expect,” “anticipate,” “project,” “estimate,” “intend,” “continue” “believe” (or the negatives thereof) or other variations thereof. Due to various risks and uncertainties, including those discussed above, actual events or results, the ultimate business or activities of Hashdex and its investment vehicles or the actual performance of Hashdex, its investment vehicles, or digital tokens may differ materially from those reflected or contemplated in such forward-looking statements. As a result, investors should not rely on such forward- looking statements in making their investment decisions. None of the information contained herein has been filed with the U.S. Securities and Exchange Commission or any other governmental or self-regulatory authority. No governmental authority has opined on the merits of Hashdex’s investment vehicles or the adequacy of the information contained herein.
This document qualifies as advertisement within the meaning of article 68 of the Swiss Financial Services Act and/or article 95 of the Swiss Financial Services Ordinance and is not a prospectus, basic information sheet (BIB) or a key information document (KID). Any prospectus (in connection with an offer to the public or admission to trading) and/or any BIB or KID (for a product which was meant to be offered to retail clients), in each case if applicable and/or available, of financial instruments described in herein, from the date of its publication (which may be before, on or after the date of this document) and subject to applicable securities laws, is available from Hashdex AG.
Nasdaq®, Nasdaq Crypto Index™, NCI™, Nasdaq Crypto Index Europe™ and NCIE™ are registered trademarks of Nasdaq, Inc. (which with its affiliates is referred to as the “Corporations”) and are licensed for use by Hashdex Asset Management Ltd. The Hashdex Nasdaq Crypto Index ETF and Hashdex Nasdaq Crypto Index Europe ETP (the “Products”) have not been passed on by the Corporations as to their legality or suitability. The Products are not issued, endorsed, sold, or promoted by the Corporations.THE CORPORATIONS MAKE NO WARRANTIES AND BEAR NO LIABILITY WITH RESPECT TO THE PRODUCTS.<