Följ oss

Nyheter

Hur man börjar handla med bomull

Publicerad

den

Bomull har varit en stapelvara i textilindustrin i många århundraden. Faktum är att det finns bevis för att bomull odlades och vävdes till tyg för över 5 000 år sedan. Även om användningen i kläder har minskat de senaste åren på grund av framväxten av substitut, är bomull fortfarande en mångmiljardindustri och är en av de mest omsatta varorna i världen.

Bomull har varit en stapelvara i textilindustrin i många århundraden. Faktum är att det finns bevis för att bomull odlades och vävdes till tyg för över 5 000 år sedan. Även om användningen i kläder har minskat de senaste åren på grund av framväxten av substitut, är bomull fortfarande en mångmiljardindustri och är en av de mest omsatta råvarorna i världen.

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på denna vara, diskutera vilka faktorer som kan ändra priset och förklara hur du kan börja handla bomullsterminer!

Vad är terminskontrakt?

Innan du tar en djupare titt på råvaran bomull är det värt att snabbt sammanfatta vad terminskontrakt är.

Ett terminskontrakt är ett avtal mellan två parter att byta en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris på ett fast datum i framtiden.

Futures kan användas av både konsumenter och producenter av bomull, i syfte att säkra sin risk mot framtida prisrörelser. Men de används också flitigt av spekulanter, som köper och säljer terminskontrakt för att försöka dra fördel av rörelser i priset på den underliggande tillgången utan att någonsin ta eller leverera äganderätten till tillgången i fråga.

Futures köps och säljs på terminsbörser. De är reglerade och alla kontrakt är standardiserade för både kvantitet och kvalitet.

Cotton Futures förklarade

Bomullsterminer köps och säljs på olika börser, inklusive Intercontinental Exchange.

Kontraktsstorleken är satt till 50 000 lbs och priserna visas i amerikanska cent (USX) per lb.

Vad påverkar priset på bomull?

Priset på bomull bestäms av de globala nivåerna på dess utbud och efterfrågan, som i sin tur kan påverkas av olika faktorer, av vilka vi kommer att titta på några i det här avsnittet.

När man handlar med en jordbruksvara, eller mjukvara, som bomull, hjälper det att vara medveten om de länder där huvuddelen av produktionen äger rum.

Under säsongen 2019/2020 stod Indien, Kina och USA för cirka 65 % av den totala globala produktionen. Dessa siffror säger oss att alla händelser som stör leveranskedjan i dessa tre länder kommer att ha en betydande inverkan på det globala utbudet och därmed priset på bomull.

I de kommande avsnitten kommer vi att titta på några exempel på händelser som kan påverka global efterfrågan och utbud, innan vi riktar vår uppmärksamhet mot aktuella händelser i Kina som kan ha en betydande inverkan på bomullsindustrin inom en snar framtid.

Väder

Som med alla softs spelar vädret den viktigaste rollen i produktionen. En säsong med ogynnsamt väder kan förstöra skördar, hindra produktionen och leda till ett minskat globalt utbud och en efterföljande prishöjning.

Å andra sidan kan idealiska väderförhållanden leda till en rejäl skörd, öka det globala utbudet och sedan få priserna att falla.

Till exempel har det hittills under 2021 funnits en brist på nederbörd i det så kallade ”bomullsbältet” i USA, de sydliga staterna som är ansvariga för majoriteten av landets bomullsproduktion.

Detta har lett till oro för ett fall i det globala utbudet 2021, vilket bidrog till att bomullspriserna nådde sin högsta nivå på över två år.

Å andra sidan, om vi går tillbaka till 2014, kan vi observera en kollaps i bomullspriserna, som följde på en säsong av riklig nederbörd i Texas. Dessa idealiska förhållanden bidrog till en rejäl amerikansk skörd och ett ökat globalt utbud.

Kinesiska lager

2011 satte Kina ett golv för bomullspriser för att hjälpa till att förbättra den inhemska industrin och inledde därmed en politik för att köpa in varan, som man började lagra på grund av ett fall i globala priser.

Under 2013, mitt i enorma lager, ändrade Kina denna politik och började istället subventionera bomullsbönder. Denna omsvängning orsakade rädsla för att Kina skulle sälja sina enorma bomullsreserver och ledde därefter till ett prisfall.

Trots att de avslutat sin politik för lagerlagring har Kina kämpat för att sälja sin bomull och 2019 uppskattades det att de fortfarande hade över 9 miljoner ton bomull. För att sätta denna siffra i perspektiv var den totala globala produktionen samma år uppskattningsvis 26,1 miljoner ton.

Även om det inte är bekräftat, finns det misstankar om att kvaliteten på reservbomullen är dålig. Men medan Kina fortsätter att ha så stora reserver, kommer eventuella farhågor om att de dumpas på marknaden sannolikt att leda till ett prisfall.

På samma sätt, om Kina i framtiden beslutar sig för att återuppta en politik för att lagra bomull, förvänta sig att den globala efterfrågan och därefter priset kommer att öka.

Oljepriser

Processen att odla bomull är dyr och en stor del av produktionskostnaderna kommer från kostnaderna för att driva maskiner och motorfordon som är viktiga för odlingsprocessen.

Maskiner, utrustning och fordon drivs alla av bränsle, vilket innebär att priset på råolja kan ha en direkt inverkan på produktionskostnaderna och därmed priset på bomull.

På grund av detta kan man observera en positiv korrelation mellan priset på råolja och priset på bomull.

Internationella relationer

Som med all handel kan internationella relationer spela en roll för att bestämma det globala priset på bomull. Av särskild betydelse är förhållandet mellan Kina och USA, världens näst och tredje största tillverkare av bomull.

Detta beror på det faktum att Kina, förutom att vara en stor producent av bomull, också är världens största konsument och importör av bomull. USA, å andra sidan, är världens största exportör av bomull och Kina importerar mycket av sin bomull från USA.

Förhållandet mellan Kina och USA såg betydande spänningar under Donald Trumps mandatperiod i Vita huset, även om relationerna förväntas förbättras under Joe Bidens presidentskap.

Detta är dock definitivt värt att hålla ett öga på. Om det blir en försämring av deras relation som påverkar deras handel, kan bomullsmarknaden påverkas.

Xinjiang: Anklagelser om tvångsarbete och globala sanktioner

Vi har redan tittat på hur internationella relationer kan spela en roll för att påverka priset på bomullsterminer. I det här avsnittet kommer vi kort att titta på situationen i Xinjiang, Kina, som har fått allt större press under det senaste året och hur detta kan påverka bomullsmarknaden framöver.

Det har kommit allt fler rapporter från Kina om att etniska minoritetsgrupper interneras i Xinjiang och tvingas arbeta i regionens bomullsindustri.

Xinjiang står för 85 % av Kinas totala bomullsproduktion och 20 % av den totala globala produktionen.

Den ökade exponeringen av dessa anklagelser har lett till att ett ökande antal globala återförsäljare flyttar för att säkerställa att ingen av deras produkter har tillverkats med bomull från regionen och i slutändan till att USA införde ett förbud mot import av bomullsvaror från Xinjiang i januari 2021. Det är möjligt att andra länder följer efter.

Detta har lett till en ökning av efterfrågan på bomull från andra källor, vilket bidrar till att bomullspriset stiger i början av 2021.

Det kommer att vara viktigt att hålla ett öga på situationen i Xinjiang framöver, eftersom, med tanke på andelen bomull som produceras i denna region, eventuell ytterligare utveckling kan få betydande konsekvenser på den globala bomullsmarknaden.

Handla bomull hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla bomull hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla bomull hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med bomull. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Ethereum ETFs in the US, record flows for investment products, and crypto’s technical resilience

Publicerad

den

Crypto markets had a strong week, led by bitcoin (BTC) increasing 12.4% and ether (ETH) rising 9.4%, pushing the Nasdaq Crypto IndexTM (NCITM) up 11.9%. BTC rebounded strongly into its consolidation range between $60,000 and $70,000 and market participants prepared for the launch of spot Ethereum ETFs in the US this week.

Crypto markets had a strong week, led by bitcoin (BTC) increasing 12.4% and ether (ETH) rising 9.4%, pushing the Nasdaq Crypto IndexTM (NCITM) up 11.9%. BTC rebounded strongly into its consolidation range between $60,000 and $70,000 and market participants prepared for the launch of spot Ethereum ETFs in the US this week.

Spot ETH ETFs to launch on July 23

The launch of several spot ETH ETFs is expected on Tuesday, representing a significant institutional endorsement of ETH as an investable asset and helping boost demand for crypto assets beyond BTC into mainstream portfolios.

Crypto proves resilient during global IT outage

Bitcoin and other crypto networks functioned smoothly during last week’s major IT outage that disrupted centralized services worldwide. Prominent community figures such as former Bitcoin Core developer Jeff Garzik and Bitcoin wallet co-founder Jameson Lopp noted the stability of decentralized networks in contrast to the failures of centralized systems. US Senator Cynthia Lummis also highlighted Bitcoin’s durability, with its 99.99% uptime since inception.

Bitcoin and Ether lead $17.8B crypto inflows

Record inflows of over $17.8 billion into digital asset investment products have been recorded so far this year, significantly exceeding the previous record of $10.6 billion set in 2021. BTC product inflows helped it surpass the $60,000 mark again, while ETH products also saw substantial inflows driven by anticipation surrounding spot ETFs in the US.


Fortsätt läsa

Nyheter

Crypto Market Compass | 22. July 2024

Publicerad

den

Last week, cryptoassets decoupled from traditional financial assets such as equities on account of the global IT infrastructure outage caused by the faulty CrowdStrike software update.

• Last week, cryptoassets decoupled from traditional financial assets such as equities on account of the global IT infrastructure outage caused by the faulty CrowdStrike software update.

• Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has continued to climb and signals a slightly bullish sentiment.

• The global IT outage buoyed crypto market sentiment on account of the fact that major cryptoasset networks like Bitcoin continued to operate completely unaffected. This resulted in a decoupling of Cryptoasset Sentiment from Cross Asset Risk Appetite.

Chart of the Week

Performance

Last week, cryptoassets decoupled from traditional financial assets such as equities on account of the global IT infrastructure outage caused by the faulty CrowdStrike software update.

An estimated 8.5 million Microsoft Windows systems crashed and were unable to restart after an incorrect security software update was released by American cybersecurity company CrowdStrike on July 19. The biggest outage in the history of information technology was brought on by this, according to some reports.

This led to widespread global disruptions in transportation and financial sector operations that weighed on traditional financial markets. In contrast, the global IT outage buoyed crypto market sentiment on account of the fact that major cryptoasset networks like Bitcoin continued to operate completely unaffected. This resulted in a decoupling of Cryptoasset Sentiment from Cross Asset Risk Appetite (Chart-of-the-Week).

We think that this outage has made more investors aware of the meaning of a single-point-of-failure and the benefits of decentralized blockchain technology that underpin cryptoassets.

Moreover, although it has to be emphasized that this latest outage was not the result of a cyber attack, the IMF has just recently reiterated warnings that both the frequency and costs of cyber attacks has been rising globally which poses a threat to financial stability.

We think that Bitcoin and other cryptoassets may offer a pristine hedge against these kind of risks which is also supported by the latest outperformance.

Meanwhile, we saw a major announcement by incumbent president Biden to not pursue re-election in November which has led to a spike in election odds of current vice-president Kamala Harris relative to Trump. At the time of writing, betting markets price an election probability of 60% for Trump and 40% for Harris, according to PredictIt.

The market is awaiting further impulses from the speeches by both Trump and Kennedy Jr. at the upcoming Bitcoin Conference on the 27th of July.

Besides, a major focus this week will be the official trading launch of Ethereum spot ETFs in the US. Bloomberg analysts expect a launch to happen tomorrow (23rd of July) barring any unforeseeable last-minute issues. We expect a significant impact of these ETF flows on Ethereum’s performance post trading launch as outlined here.

In general, among the top 10 crypto assets, Solana, Avalanche, and Dogecoin were the relative outperformers.

Overall, altcoin outperformance vis-à-vis Bitcoin has decreased again compared to the prior week, with only 10% of our tracked altcoins managing to outperform Bitcoin on a weekly basis. Ethereum also underperformed Bitcoin on a weekly basis.

Sentiment

Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has continued to climb and signals a slightly bullish sentiment.

At the moment, 9 out of 15 indicators are above their short-term trend.

Last week, there were significant declines in the BTC 25-delta option skew and BTC relative put-call volume ratios which tend to be bullish signals.

The Crypto Fear & Greed Index has also reversed sharply and currently signals a “Greed” level of sentiment again as of this morning.

Performance dispersion among cryptoassets has increased slightly again but remains at low levels. This means that altcoins are still very much correlated with the performance of Bitcoin.

Altcoin outperformance vis-à-vis Bitcoin has declined again compared to the week prior, with only 10% of our tracked altcoins outperforming Bitcoin on a weekly basis, which is consistent with the fact that Ethereum also underperformed Bitcoin last week.

In general, increasing (decreasing) altcoin outperformance tends to be a sign of increasing (decreasing) risk appetite within cryptoasset markets and the latest altcoin underperformance is a signal of decreasing appetite for risk at the moment.

Meanwhile, sentiment in traditional financial markets as measured by our in-house measure of Cross Asset Risk Appetite (CARA) worsened and decoupled from the improving Cryptoasset Sentiment as shown in our latest Chart-of-the-Week.

Fund Flows

Fund flows into global crypto ETPs continued to be very positive but decelerated slightly compared to the prior week.

Global crypto ETPs saw around +1,393.1 mn USD in net inflows across all types of cryptoassets which is still very positive but somewhat lower than the +1,852.5 mn mn USD in net inflows recorded the prior week.

Global Bitcoin ETPs saw net inflows of +1,304.9 mn USD last week, of which +1,197.8 mn USD in net inflows were related to US spot Bitcoin ETFs alone. US spot Bitcoin ETF net inflows accelerated a bit compared to the prior week.

Last week saw a significant deceleration in net inflows into Hong Kong Bitcoin ETFs to only +18.4 mn USD after +451.9 mn USD in net inflows in the prior week.

Outflows from the ETC Group Physical Bitcoin ETP (BTCE) continued to decelerate last week with net outflows equivalent to -14.3 mn USD while the ETC Group Core Bitcoin ETP (BTC1) once again saw positive net inflows of +1.0 mn USD.

The Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) continued to see some net outflows, with around -56.1 mn USD last week.

Meanwhile, global Ethereum ETPs also saw a slight deceleration in net inflows last week compared to the week prior with positive net inflows totalling +65.6 mn USD. Hong Kong Ethereum ETFs also attracted some capital last week (+14.5 mn USD).

The ETC Group Physical Ethereum ETP (ZETH) saw minor outflows last week (-0.5 mn USD) while the ETC Group Ethereum Staking ETP (ET32) showed a very significant increase in net inflows last week (+5.1 mn USD).

Altcoin ETPs ex Ethereum also an increase in net inflows of around +21.4 mn USD which was higher than last week.

Thematic & basket crypto ETPs continued to see only minor flows with only +1.2 mn USD, based on our calculations. The ETC Group MSCI Digital Assets Select 20 ETP (DA20) saw neither in- nor outflows last week (+/- 0 mn USD).

Meanwhile, global crypto hedge funds continued to increase their market exposure even further. The 20-days rolling beta of global crypto hedge funds’ performance increased to around 0.80 (up from 0.72) per yesterday’s close.

On-Chain Data

Bitcoin on-chain data have continued to improve at the margin over the past week.
Whale net exchange transfers have declined significantly to only ~4k BTC over the past week, down from a peak of 30.8k BTC reached on the 10th of July. This has significantly decreased selling pressure on Bitcoin exchanges. Whales are defined as network entities that control at least 1,000 BTC.

In fact, net buying volumes on bitcoin spot exchanges continued to be positive although they have decelerated again more recently. However, overall net transfers to bitcoin exchanges still remained relatively high over the past week implying significant transfers to exchanges by smaller investors.

This is one of the reasons why BTC exchange balances have continued to stay elevated near year-to-date highs according to data provided by Glassnode. In contrast, ETH exchange balances have moved mostly sideways over the past week.

That being said, both realized profits and losses have significantly declined since the beginning of July.

Besides, the transfers by the Mt Gox trustee wallets to Kraken did not affect selling pressure on exchanges meaningfully, yet. We also don’t expect the distribution of these bitcoins to be a significant drag on performance over the coming weeks since we only expect a small percentage of those coins to be liquidated.

The Mt Gox trustee balance has fallen to 89.8k BTC more recently, down from approximately 139k BTC in a sign of imminent redistribution of those coins to former holders.

Other large holders such as the US government have not distributed more bitcoins recently. However, a potential distribution still remains a risk over the short- to medium term since they had already distributed some bitcoins on the 25th of June. At the time of writing, the US government still controls around 207k BTC.

The overall hash rate in the Bitcoin network continued to recover in a sign of decreasing economic pressure on Bitcoin miners.

However, we have seen a notable decline in aggregate BTC miner balances more recently as miners sold the most bitcoins since January 2023 into the most recent rallye.

Continuing BTC miner distribution could also exert some downside pressure on the market in the short term.

Futures, Options & Perpetuals

Last week, both BTC futures and perpetual open interest continued to increase in a sign of a return in risk appetite. Futures liquidations were dominated by short liquidations as prices generally moved up.

Perpetual funding rates increased to a 1-month high which also signals increasing risk appetite. When the funding rate is positive (negative), long (short) positions periodically pay short (long) positions. A positive funding rate tends to be a sign of bullish sentiment in perpetual futures markets.

The 3-months annualized BTC futures basis rate also continued to increase to around 12.8% p.a.

Besides, there was a very significant increase in BTC options’ open interest which was mostly driven by an increase in BTC call option demand as evidenced by the continued drop in put-call open interest ratio.

This is consistent with the fact that both relative BTC put-call volume ratios as well as the 1-month 25-delta option skew also declined significantly signalling a drop in relative demand for put options.

Meanwhile, BTC option implied volatilities have increased significantly following the continued rallye. At the time of writing, implied volatilities of 1-month ATM Bitcoin options are currently at around 65.1% p.a.
Bottom Line

• Last week, cryptoassets decoupled from traditional financial assets such as equities on account of the global IT infrastructure outage caused by the faulty CrowdStrike software update.

• Our in-house “Cryptoasset Sentiment Index” has continued to climb and signals a slightly bullish sentiment.

• The global IT outage buoyed crypto market sentiment on account of the fact that major cryptoasset networks like Bitcoin continued to operate completely unaffected. This resulted in a decoupling of Cryptoasset Sentiment from Cross Asset Risk Appetite.

To read our Crypto Market Compass in full, please click the button below:

This is not investment advice. Capital at risk. Read the full disclaimer

© ETC Group 2019-2024 | All rights reserved

Fortsätt läsa

Nyheter

CSDA ETP spårar priset på kryptovalutan Cardano

Publicerad

den

CoinShares Physical Staked Cardano (CSDA ETP) med ISIN GB00BNRRF659, spårar värdet av kryptovalutan Cardano. Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. CoinShares Physical Staked Cardano är det billigaste ETN som följer Cardano-indexet. Denn ETN replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

CoinShares Physical Staked Cardano (CSDA ETP) med ISIN GB00BNRRF659, spårar värdet av kryptovalutan Cardano. Den börshandlade produktens TER (total cost ratio) uppgår till 0,00 % p.a. CoinShares Physical Staked Cardano är det billigaste ETN som följer Cardano-indexet. Denn ETN replikerar resultatet av det underliggande indexet med en skuldförbindelse med säkerheter som backas upp av fysiska innehav av kryptovalutan.

CoinShares Physical Staked Cardano är en mycket liten ETN med 13 miljoner euro under förvaltning. Denna ETN lanserades den 11 mars 2022 och har sitt säte i Jersey.

Upptäck Cardano

Cardano är en tredje generationens Proof-of-Stake, peer-reviewed, hållbar, verifierbar, applikationsutvecklingsplattform. En distinkt egenskap är dess kommersiellt fokuserade metadata-tillgängliga blockchain-plattform, med kärnanvändning i Afrika.

ADA används för transaktioner och insatser. Insats gör det möjligt för användare att tjäna belöningar för sitt deltagande i att upprätthålla nätverkets säkerhet och integritet. Genom att satsa sina tokens stödjer användarna nätverket samtidigt som de tjänar ytterligare ADA.

Hur Staking fungerar med CoinShares

På CoinShares tror vi på att göra investeringar i digitala tillgångar så säkra, tillgängliga och givande som möjligt. Våra insatta ETP:er gör det möjligt för investerare att tjäna insatsbelöningar utan risker och krångel med självvård. Vi samarbetar med Blockdaemon för att säkert satsa din investering i riktig ADA och på ett transparent sätt dela insatsbelöningar med dig, vilket ger en konstant avkastning och en noll procents förvaltningsavgift för kryptosatsning ETP – en första i branschen.

Toppmodern Cardano krypto-ETP

Hur bekvämt som helst: CoinShares ETPer är tillgängliga precis som alla aktier eller ETFer, direkt genom din favoritmäklare eller bank. Hantera din investering enkelt på ett ställe och få alla fördelar med att äga kryptotillgångar, utan bördan och riskerna med självvård.

Fysiskt, för högsta säkerhet: För varje investering i CoinShares Physical Staked Cardano ETP köps samma summa i riktig ADA. I Komainus förvar – ett joint venture mellan CoinShares, Nomura & Ledger – drar din ADA-investering nytta av en av branschens säkraste lagringsstandarder.

0 % förvaltningsavgifter och ytterligare insatsbelöningar: 0% förvaltningsavgifter och ytterligare insatsbelöningar En första i krypto-ETP-branschen. CoinShares ETPer är byggda för att göra det möjligt för Emittenten att dela insatsbelöningar med investerare. Insatta mynt flyttas inte från den säkra förvaringsinstitutet där de lagras, och ETPen förblir 100 % fysiskt backad hela tiden. Och förvaltningsavgifterna sänks också till 0 %p.a.

En pålitlig aktör: CoinShares är börsnoterat på Nasdaq Stockholm, vilket innebär rigorös efterlevnad av regler, noggranna externa revisioner och transparens genom kvartalsrapportering. Med produkter som handlas på Europas största börser är CoinShares kontinentens ledande krypto-ETP-leverantör.

Handla CSDA ETP

CoinShares Physical Staked Cardano (CSDA ETP) n europeisk börshandlad kryptovaluta. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETP genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
SIX Swiss ExchangeUSDADAS
XETRAEURCSDA
gettexEURCSDA

Fortsätt läsa

Populära