Följ oss

Nyheter

Hur man börjar handla med bomull

Publicerad

den

Bomull har varit en stapelvara i textilindustrin i många århundraden. Faktum är att det finns bevis för att bomull odlades och vävdes till tyg för över 5 000 år sedan. Även om användningen i kläder har minskat de senaste åren på grund av framväxten av substitut, är bomull fortfarande en mångmiljardindustri och är en av de mest omsatta varorna i världen.

Bomull har varit en stapelvara i textilindustrin i många århundraden. Faktum är att det finns bevis för att bomull odlades och vävdes till tyg för över 5 000 år sedan. Även om användningen i kläder har minskat de senaste åren på grund av framväxten av substitut, är bomull fortfarande en mångmiljardindustri och är en av de mest omsatta råvarorna i världen.

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på denna vara, diskutera vilka faktorer som kan ändra priset och förklara hur du kan börja handla bomullsterminer!

Vad är terminskontrakt?

Innan du tar en djupare titt på råvaran bomull är det värt att snabbt sammanfatta vad terminskontrakt är.

Ett terminskontrakt är ett avtal mellan två parter att byta en underliggande tillgång till ett förutbestämt pris på ett fast datum i framtiden.

Futures kan användas av både konsumenter och producenter av bomull, i syfte att säkra sin risk mot framtida prisrörelser. Men de används också flitigt av spekulanter, som köper och säljer terminskontrakt för att försöka dra fördel av rörelser i priset på den underliggande tillgången utan att någonsin ta eller leverera äganderätten till tillgången i fråga.

Futures köps och säljs på terminsbörser. De är reglerade och alla kontrakt är standardiserade för både kvantitet och kvalitet.

Cotton Futures förklarade

Bomullsterminer köps och säljs på olika börser, inklusive Intercontinental Exchange.

Kontraktsstorleken är satt till 50 000 lbs och priserna visas i amerikanska cent (USX) per lb.

Vad påverkar priset på bomull?

Priset på bomull bestäms av de globala nivåerna på dess utbud och efterfrågan, som i sin tur kan påverkas av olika faktorer, av vilka vi kommer att titta på några i det här avsnittet.

När man handlar med en jordbruksvara, eller mjukvara, som bomull, hjälper det att vara medveten om de länder där huvuddelen av produktionen äger rum.

Under säsongen 2019/2020 stod Indien, Kina och USA för cirka 65 % av den totala globala produktionen. Dessa siffror säger oss att alla händelser som stör leveranskedjan i dessa tre länder kommer att ha en betydande inverkan på det globala utbudet och därmed priset på bomull.

I de kommande avsnitten kommer vi att titta på några exempel på händelser som kan påverka global efterfrågan och utbud, innan vi riktar vår uppmärksamhet mot aktuella händelser i Kina som kan ha en betydande inverkan på bomullsindustrin inom en snar framtid.

Väder

Som med alla softs spelar vädret den viktigaste rollen i produktionen. En säsong med ogynnsamt väder kan förstöra skördar, hindra produktionen och leda till ett minskat globalt utbud och en efterföljande prishöjning.

Å andra sidan kan idealiska väderförhållanden leda till en rejäl skörd, öka det globala utbudet och sedan få priserna att falla.

Till exempel har det hittills under 2021 funnits en brist på nederbörd i det så kallade ”bomullsbältet” i USA, de sydliga staterna som är ansvariga för majoriteten av landets bomullsproduktion.

Detta har lett till oro för ett fall i det globala utbudet 2021, vilket bidrog till att bomullspriserna nådde sin högsta nivå på över två år.

Å andra sidan, om vi går tillbaka till 2014, kan vi observera en kollaps i bomullspriserna, som följde på en säsong av riklig nederbörd i Texas. Dessa idealiska förhållanden bidrog till en rejäl amerikansk skörd och ett ökat globalt utbud.

Kinesiska lager

2011 satte Kina ett golv för bomullspriser för att hjälpa till att förbättra den inhemska industrin och inledde därmed en politik för att köpa in varan, som man började lagra på grund av ett fall i globala priser.

Under 2013, mitt i enorma lager, ändrade Kina denna politik och började istället subventionera bomullsbönder. Denna omsvängning orsakade rädsla för att Kina skulle sälja sina enorma bomullsreserver och ledde därefter till ett prisfall.

Trots att de avslutat sin politik för lagerlagring har Kina kämpat för att sälja sin bomull och 2019 uppskattades det att de fortfarande hade över 9 miljoner ton bomull. För att sätta denna siffra i perspektiv var den totala globala produktionen samma år uppskattningsvis 26,1 miljoner ton.

Även om det inte är bekräftat, finns det misstankar om att kvaliteten på reservbomullen är dålig. Men medan Kina fortsätter att ha så stora reserver, kommer eventuella farhågor om att de dumpas på marknaden sannolikt att leda till ett prisfall.

På samma sätt, om Kina i framtiden beslutar sig för att återuppta en politik för att lagra bomull, förvänta sig att den globala efterfrågan och därefter priset kommer att öka.

Oljepriser

Processen att odla bomull är dyr och en stor del av produktionskostnaderna kommer från kostnaderna för att driva maskiner och motorfordon som är viktiga för odlingsprocessen.

Maskiner, utrustning och fordon drivs alla av bränsle, vilket innebär att priset på råolja kan ha en direkt inverkan på produktionskostnaderna och därmed priset på bomull.

På grund av detta kan man observera en positiv korrelation mellan priset på råolja och priset på bomull.

Internationella relationer

Som med all handel kan internationella relationer spela en roll för att bestämma det globala priset på bomull. Av särskild betydelse är förhållandet mellan Kina och USA, världens näst och tredje största tillverkare av bomull.

Detta beror på det faktum att Kina, förutom att vara en stor producent av bomull, också är världens största konsument och importör av bomull. USA, å andra sidan, är världens största exportör av bomull och Kina importerar mycket av sin bomull från USA.

Förhållandet mellan Kina och USA såg betydande spänningar under Donald Trumps mandatperiod i Vita huset, även om relationerna förväntas förbättras under Joe Bidens presidentskap.

Detta är dock definitivt värt att hålla ett öga på. Om det blir en försämring av deras relation som påverkar deras handel, kan bomullsmarknaden påverkas.

Xinjiang: Anklagelser om tvångsarbete och globala sanktioner

Vi har redan tittat på hur internationella relationer kan spela en roll för att påverka priset på bomullsterminer. I det här avsnittet kommer vi kort att titta på situationen i Xinjiang, Kina, som har fått allt större press under det senaste året och hur detta kan påverka bomullsmarknaden framöver.

Det har kommit allt fler rapporter från Kina om att etniska minoritetsgrupper interneras i Xinjiang och tvingas arbeta i regionens bomullsindustri.

Xinjiang står för 85 % av Kinas totala bomullsproduktion och 20 % av den totala globala produktionen.

Den ökade exponeringen av dessa anklagelser har lett till att ett ökande antal globala återförsäljare flyttar för att säkerställa att ingen av deras produkter har tillverkats med bomull från regionen och i slutändan till att USA införde ett förbud mot import av bomullsvaror från Xinjiang i januari 2021. Det är möjligt att andra länder följer efter.

Detta har lett till en ökning av efterfrågan på bomull från andra källor, vilket bidrar till att bomullspriset stiger i början av 2021.

Det kommer att vara viktigt att hålla ett öga på situationen i Xinjiang framöver, eftersom, med tanke på andelen bomull som produceras i denna region, eventuell ytterligare utveckling kan få betydande konsekvenser på den globala bomullsmarknaden.

Handla bomull hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla bomull hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla bomull hos IG

Även IG erbjuder emellertid Trading med bomull. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

IUME ETF investerar i amerikanska aktier med momentum

Publicerad

den

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) investerar i aktier med fokus Momentum, USA. Utdelningarna i fonden återinvesteras (ackumulerar). MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select tillåter en bred investering med låga avgifter på ca. 105 aktier.

Den totala kostnadskvoten uppgår till 0,20 % p.a. Fonden replikerar det underliggande indexets utveckling genom att köpa alla indexbeståndsdelar (full replikering). iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) är en mycket stor ETF med tillgångar på 931 miljoner GBP under förvaltning. IUME ETF är äldre än 1 år och har sin hemvist i Irland.

Varför IUME?

Exponering mot en portfölj av amerikanska företag som uppvisar momentumfaktorn samt positiva miljö-, sociala och styrningsegenskaper (ESG).

Utesluter uttryckligen emittenter baserat på deras inblandning i följande affärsområden/aktiviteter (eller relaterade aktiviteter): kontroversiella vapen, kärnvapen, civila skjutvapen, tobak, oljesand och termiskt kol.

Designad för investerare som letar efter ett hållbart tillvägagångssätt för att komma åt momentumaktier.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att ge investerare en avkastning, som består av kapitaltillväxt och inkomst, som återspeglar avkastningen från MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select Index.

Investeringsstrategi

MSCI USA Momentum ESG Reduced Carbon Target Select-index spårar amerikanska aktier som är valda enligt momentumfaktorstrategin och ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Moderindexet är MSCI USA-index.

Handla IUME ETF

iShares MSCI USA Momentum Factor ESG UCITS ETF USD (Acc) (IUME ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDIUME
SIX Swiss ExchangeUSDIUME

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
MSFTMICROSOFT CORPInformation Technology7.45US5949181045USD
AAPLAPPLE INCInformation Technology5.06US0378331005USD
PGPROCTER & GAMBLEConsumer Staples3.09US7427181091USD
LLYELI LILLYHealth Care3.09US5324571083USD
COSTCOSTCO WHOLESALE CORPConsumer Staples2.94US22160K1051USD
KOCOCA-COLAConsumer Staples2.91US1912161007USD
PEPPEPSICO INCConsumer Staples2.79US7134481081USD
NVDANVIDIA CORPInformation Technology2.63US67066G1040USD
BMYBRISTOL MYERS SQUIBBHealth Care2.57US1101221083USD
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCInformation Technology2.34US0530151036USD

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Investeringar i solenergi närmar sig samma nivåer som oljeinvesteringar

Publicerad

den

EQM Indexes säger att investeringar i solenergin stiger till rekordhöga nivåer av den globala energimixen och når oljeinvesteringar. Senior rådgivare för EQM Indexes Steve Derkash ansluter sig till Natalie Stoberman i Proactive-studion för att prata om gruppens månatliga solenergirapport och hur solenergiinvesteringar tenderar att gå om oljeinvesteringar 2023.

Solar Energy UCITS ETF ”TANN” strävar efter att erbjuda ren exponering mot den snabbt växande globala solenergiindustrin, genom att följa EQM Global Solar Energy Index som är fokuserat på företag som får betydande intäkter från solenergirelaterad affärsverksamhet.

Handla TANN ETF

HANetf Solar Energy UCITS ETF (TANN ETF) är en europeisk börshandlad fond som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Fortsätt läsa

Nyheter

BOLD gör sin månatliga ombalansering

Publicerad

den

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Vinter ByteTree BOLD (BOLD1) har slutfört sin månatliga ombalansering. De nya vikterna är 22,6 % för Bitcoin och 77,4 % för guld. Bitcoin ser en ökning med 0,6% medan guld minskade i enlighet med detta. 360-dagarsvolatiliteten för Bitcoin och guld nådde 47,8 % respektive 13,9 %.

Att göra smartare kryptoindex för ETF-emittenter

Vinter är en reglerad indexleverantör specialiserad på kryptotillgångar. Vi konstruerar, beräknar och underhåller index som spåras av finansiella produkter.

Utforska vårt indexerbjudande eller se våra kunders produkter för att se hur ett Vinter-index kan hjälpa fonder och kapitalförvaltare att skaffa fler tillgångar och konkurrera på produkter snarare än avgifter.

Fortsätt läsa

Populära