Följ oss

Nyheter

Hur handla Kakao med börshandlade produkter?

Publicerad

den

Upptäck orsakerna bakom den oöverträffade ökningen av kakaopriserna, driven av produktionsproblem i Ghana och Elfenbenskusten. Lär dig mer om inverkan på bearbetningsaktiviteter, chokladpriser och utforska investeringsmöjligheter i att handla börshandlade produkter på kakao.

Upptäck orsakerna bakom den oöverträffade ökningen av kakaopriserna, driven av produktionsproblem i Ghana och Elfenbenskusten. Lär dig mer om inverkan på bearbetningsaktiviteter, chokladpriser och utforska investeringsmöjligheter i att handla börshandlade produkter på kakao.

Kakaoterminer skjutit i höjden till över 10 000 USD per ton, vilket markerar en dramatisk ökning med över 60 procent bara i mars. Denna ökning tillskrivs dåliga skördar i Elfenbenskusten och Ghana, världens ledande kakaoproducenter, på grund av El Niño-inducerade kraftiga regn, skador på skörden och spridningen av black pod-sjukdomen. Ytterligare faktorer som extrem värme, åldrande kakaoträd och illegal gruvdrift har ytterligare förvärrat utbudsbristen.

Kakaoproduktionsprognoser dyker i Ghana och Elfenbenskusten

På grund av de tidigare nämnda motgångarna har Ghana avsevärt sänkt sin kakaoproduktionsprognos för innevarande år till 650 000 ton från initiala 850 000. På samma sätt förväntas Elfenbenskustens skörd i mitten av skörden, som börjar i april, sjunka med 33 % till 400 000 MT från 600 000 MT föregående år, vilket understryker situationens allvar.

Kakaobearbetningsaktiviteter stannar efter i stigande bönkostnader

De eskalerande kostnaderna för kakaobönor har lett till minskade eller stoppade bearbetningsaktiviteter i vissa anläggningar i Elfenbenskusten och Ghana, eftersom de kämpar för att ha råd med de stigande priserna. Detta har bidragit till en åtstramning av den globala kakaoförsörjningen, vilket ytterligare drivit på prisökningar.

Chokladföretag räknar med högre priser

Chefer från ledande chokladproducenter som Hershey och Cadbury har antytt potentiella prishöjningar för konsumenter som svar på bristen på kakaotillförsel. När kakaopriserna når rekordnivåer undersöker företag olika strategier, inklusive prisjusteringar, för att hantera situationen effektivt.

Hur handla kakao med börshandlade produkter

För investerare som vill dra nytta av de stigande kakaopriserna kommer det inte att göra susen att hamstra kakao eller chokladkakor. Lyckligtvis har finansiell innovation öppnat vägar för investerare att utnyttja råvarumarknader, inklusive kakao.

Europeiska investerare har en unik möjlighet med WisdomTree Cocoa (COCO), den enda UCITS-godkända Exchange Traded Commodity (ETC) som är skräddarsydd för att ge exponering mot kakaoterminskontrakt.

Denna ETC följer Bloomberg Cocoa Sub Excess Return Index, som syftar till att replikera totalavkastning efter justering för avgifter. Den är tillgänglig för handel på både London Stock Exchange (COCO; USD) och Borsa Italiana (COCO; EUR), med en kostnadskvot på 0,49 %.

För dem som är villiga att ta högre risk, finns WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged ETC (LCOC). Det här alternativet erbjuder en hävstångsexponering mot kakao, vilket ger en totalavkastning som motsvarar två gånger den dagliga utvecklingen av Bloomberg Cocoa Sub Excess Return Index (BCOMCC).

Till exempel, om indexet stiger med 1 % på en dag, skulle ETC stiga med 2 %, exklusive avgifter. Omvänt, om indexet faller med 1 %, skulle ETC sjunka med 2 %, exklusive avgifter.

Denna produkt har en kostnadskvot på 0,98 % och handlas på London Stock Exchange (LCOC; USD), Borsa Italiana (LCOC; EUR) och tyska Xetra (4RUP; EUR).

COCO ETC för den som tror på ett stigande kakaopris

WisdomTree Cocoa (COCO ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en exponering mot en total avkastningsinvestering i kakao genom att spåra Bloomberg Cocoa Subindex (”Indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.

WisdomTree Cocoa är en börshandlad råvara (”ETC”). Dess värdepapper kan skapas och lösas in på begäran av auktoriserade deltagare och handlas på börs precis som aktier i ett företag. Denna ETC stöds av swappar. Betalningsförpliktelserna för swappmotparterna till emittenten skyddas av säkerheter som hålls markerade dagligen. Säkerheten hålls på separata konton på The Bank of New York Mellon.

Handla COCO ETC

WisdomTree Cocoa (COCO ETC) är en börshandlad råvara som handlas på London Stock Exchange som gör det möjligt att handla kakao genom en vanlig aktiedepå.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

4RUP ETC ger dubbla kursutvecklingen för kakaopriset

WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged (4RUP ETC) är utformat för att göra det möjligt för investerare att få en ”hävstångsexponering” för en totalavkastningsinvestering i kakaopriset genom kakaoterminskontrakt genom att spåra Bloomberg Cocoa Subindex (”indexet”) och ge en säkerhetsavkastning.

En daglig exponering med hävstång innebär att produkten är utformad för att återspegla 200% av den dagliga procentuella förändringen i indexnivån. Till exempel, om indexet skulle minska i värde med 5% på en viss dag, är produkten avsedd att minska i värde med 10% den dagen (minus avgifter och kostnader)

Handla 4RUP ETC

WisdomTree Cocoa 2x Daily Leveraged (4RUP ETC) är en börshandlad råvara som handlas på bland annat London Stock Exchange och tyska Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Håller ETF:er på att ta över?

Publicerad

den

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

I EFN direkt den 3 april diskuterades trenden att handla med börsnoterade fonder, ETF:er. Tillsammans med oss i studion har vi Johanna Englundh, redaktör för Morningstar, för att prata om ämnet.

Den stora skillnaden på ETF:er (Exchange Traded Fund) och traditionella fonder är att ETF:er handlas på börsen som aktier eller andra värdepapper. Vilket innebär att man kan köpa och sälja dem i realtid, till den aktuella kursen.

Johanna Englundh berättar att ETF:er är en stark trend i USA som bland annat drivs av skattemässiga fördelar, vilket vi inte har i Sverige. Det incitamentet till att investera finns därför inte i Sverige vilket även speglas i tillgångarna.

Programledare: Anna Stjernquist

Fortsätt läsa

Nyheter

HFEX ETF investerar i hela Asien men inte i Japan

Publicerad

den

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) med ISIN IE00022VXYM7, försöker följa MSCI AC Far East ex Japan-indexet. MSCI AC Far East ex Japan-indexet spårar aktiemarknaderna i tillväxt- och utvecklade länder i den östasiatiska regionen, exklusive Japan.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,45 % per år. HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är den billigaste ETF som följer MSCI AC Far East ex Japan-indexet. Denna ETF replikerar det underliggande indexets prestanda genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (kvartalsvis).

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) är en mycket liten ETF med tillgångar på 8 miljoner GBP under förvaltning. Denna ETF lanserades den 12 juli 2022 och har sin hemvist i Irland.

Investeringsmål

Fonden strävar efter att så nära som möjligt följa avkastningen för MSCI AC Far East ex Japan Index (”Indexet”). Fonden kommer att investera i eller få exponering mot aktier i företag som utgör indexet.

Investeringspolicy

Indexet består av stora och medelstora företag från både utvecklade och tillväxtmarknadsländer i Fjärran Östern (exklusive Japan), enligt definitionen av indexleverantören. Fonden kommer att förvaltas passivt och har som mål att investera i aktier i bolagen i i stort sett samma proportion som i Index. Det kan dock finnas omständigheter då det inte är möjligt eller praktiskt för fonden att investera i alla indexets beståndsdelar.

Om fonden inte kan investera direkt i de företag som utgör indexet kan den få exponering genom att använda andra investeringar såsom depåbevis, derivat eller fonder. Fonden kan investera i kinesiska A-aktier genom Shanghai-Hong Kong Stock Connect och/ eller Shenzhen-Hong Kong Stock Connect och i CAAPs eller genom fonder. Fonden kan investera upp till 35 % i värdepapper från en enskild emittent under exceptionella marknadsförhållanden och upp till 10 % i andra fonder. Fonden kan investera upp till 10 % i totalavkastningsswappar och differenskontrakt.

Handla HFEX ETF

HSBC MSCI AC Far East ex Japan UCITS ETF USD (Dist) (HFEX ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på London Stock Exchange.

London Stock Exchange är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
London Stock ExchangeGBPHFEJ
London Stock ExchangeUSDHFEX

Största innehav

ISINNamnLandValutaVikt %
TW0002330008Taiwan Semiconductor Manufacturing Co LtdTaiwanTWD12,49939
KR7005930003Samsung Electronics Co LtdSydkoreaKRW5,78774
KYG875721634Tencent Holdings LtdKinaHKD5,23752
KYG017191142Alibaba Group Holding Ltd Ordinary SharesKinaHKD2,98066
KR7000660001SK Hynix IncSydkoreaKRW1,51879
US7223041028PDD Holdings Inc ADRKinaUSD1,39721
HK0000069689AIA Group LtdHong KongHKD1,39709
KYG596691041Meituan Class BKinaHKD1,34979
CNE1000002H1China Construction Bank Corp Class HKinaHKD1,19864
TW0002317005Hon Hai Precision Industry Co LtdTaiwanTWD1,15303

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Expertpanel: ETF:er eller fonder?

Publicerad

den

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Under livesändningen kommer vi att dyka in i hur marknaden för ETF:er eller fonder ser ut och hur du kan navigera olika placeringsstrategier. Vi kommer även att beröra hur du kan förhålla dig till risker, avgifter och konkreta diversifieringsmodeller.

Vi tar frågor mot slutet. Vi hoppas på att hinna med alla! Det går bra att ställa frågor i chatten eller i ett DM på Instagram

Expertpanelen består av:

Handelsbanken

Carl-Henrik Lindberg

Chef Passiva Fonder och ETF:er

Nordnet

Ara Mustafa, Investment coach

Nasdaq

Helena Wedin, Chef ETF:er och ETP:er Europa

Fortsätt läsa

Populära