Nyheter

Hur fungerar ETF-handel?

Publicerad

den

Innan du köper din första ETF är det en bra idé att lära dig det väsentliga för handeln. Ta reda på hur ETF-prissättning fungerar, effekten av spridningen och hur du skyddar dig med limitordrar. Helt enkelt, hur fungerar ETF-handel.

En av de stora fördelarna med ETFer jämfört med traditionella fonder är att ETFer handlas hela dagen när börserna är öppna. Som du förväntar dig kan du köpa eller sälja till det senaste priset på London Stock Exchange, och priset förändras kontinuerligt i takt med krafterna i utbud och efterfrågan. Hittills så normalt.

ETF-handelns väsentligheter

Traditionella fonder fungerar inte så. Konstigt nog vet du inte vilket pris du får när du gör en fondbeställning. Det beror på att du handlar till fondens nettotillgångsvärde (NAV) – och det priset beräknas bara en gång om dagen, vanligtvis klockan 12. NAV är den bästa uppskattningen av det underliggande värdet av fondens tillgångar, men om du lägger din beställning kl. 14.00, kommer den att utföras till morgondagens värderingskurs kl. 12.00. Detta är känt som terminsprissättning.

ETFer publicerar också sin NAV en gång om dagen, men du kommer vanligtvis att handla till eller nära det marknadspris som din mäklare noterar.

Hur kommer ett ETF-pris till?

Priset på en ETF uppdateras ständigt. Det är resultatet av affärer som gjorts av marknadsaktörer på börsen när de reagerar på fluktuationer i utbud och efterfrågan. Det handelsflödet är anledningen till att du kommer att få ett nytt pris var 15:e sekund eller så av din mäklare när du handlar med en ETF.

Priserna uppdateras när köpare matchas mot säljare på London Stock Exchange via ett system som kallas SETS (Stock Exchange Electronic Trading Services).Motsvarande gäller på andra börser världen över.

Din mäklare lägger din beställning på SETS, och systemet kopplar dig till andra investerare som handlar samtidigt. Som en snabbrörlig finansiell Tinder handlar SETS om marknadseffektivitet. Till exempel kan ett stort köp suga upp aktierna hos flera säljare, medan en stor försäljning kan delas mellan många köpare.

Sedan är det marknadsgaranternas uppgift att kliva in när köpare och säljare inte kan matchas perfekt. Marknadsgaranter tenderar att vara stora globala banker eller specialiserade likviditetsleverantörer som underlättar affärer från sitt eget lager av ETF-aktier. När säljare är fler än köpare, till exempel, garanterar en market maker likviditet genom att köpa de aktier som strömmar ut på marknaden. De utför samma roll omvänt: att sälja ETF-aktier från sitt lager för att slutföra beställningar när efterfrågan överstiger utbudet.

Konkurrens mellan marknadsgaranter gör att ETFer kan erbjudas till bästa möjliga pris. Denna underliggande mekanism säkerställer att ETF-priset nära matchar värdet på dess index. Marknadsgaranterna kan handla ETF-aktier och/eller deras ingående värdepapper för att säkerställa att de två inte skiljer sig markant. Höga volymer på köp- eller säljsidan kan leda till större spreadar under perioder av osäkerhet på marknaden. Men marknadsgaranter reagerar snabbt på obalanser och drar åt spreadarna. Detta är viktigt eftersom spreadar är en kostnad som investerare betalar.

Detta är en stor skillnad mellan handel med aktier och handel med ETFer. Det finns ett begränsat antal aktier – och priset bestäms av orderbokens utbud och efterfrågan. Medan antalet ETF-andelar varierar. De kan skapas eller avbrytas för att matcha utbud och efterfrågan. Denna marknadsmekanism minimerar spridningar och säkerställer att en ETF spårar nettotillgångsvärdet för sina ingående värdepapper.

Denna dynamik utspelar sig dock bakom kulisserna. Det förändrar inte hur du praktiskt handlar ETFer på börsen.

Idag är prisbestämningen för ETFer till stor del automatiserad. Många priser beräknas av datorer utan mänsklig hjälp. Detta underlättar hård konkurrens mellan flera marknadsgaranter på elektroniska börser som LSE. I slutändan är det bara den bästa prispositionen som vinner investerarnas order. Av denna anledning är det ofta mer kostnadseffektivt att handla ETFer som spårar mycket likvida marknader som FTSE 100, MSCI World eller S&P 500 än att köpa de enskilda värdepapperen från indexet. Det är en vinst för privata investerare.

Ytterligare likviditetskällor är tillgängliga genom ETF-skapande- och inlösenprocessen och OTC-handel (over-the-counter trading). OTC-transaktioner är stora order som sker mellan gigantiska institutionella aktörer borta från börsen. Det är viktigt för en privat investerare eftersom OTC-handel mycket väl kan innebära att ETFer är mer likvida än de ser ut om du enbart använder handelsvolymer på börsen som din guide.

Vad är spreaden?

Varje ETF har ett köppris (bid) och ett försäljningspris (ask). Köp (eller bid) priset är vad en köpare måste betala för att äga en ETF-aktie. Säljpriset (eller ask) är vad en säljare får betalt för en ETF-aktie.

Köppriset kommer alltid att vara marginellt högre än budpriset, och skillnaden mellan de två kallas spread. Spreaden samlas in av market maker som deras provision för att matcha köparen med säljaren.

Spreaden är en handelskostnad som bärs av ETF-investerare varje gång de handlar, och den förändras ständigt.

Du kan räkna ut storleken på spreaden genom att jämföra köp- och säljpriserna för din ETF och använda följande formel:

Storleken på spridningen beror på marknadens effektivitet. Uppslagen dras åt när det är lätt för marknadsgaranter att koppla ihop köpare med säljare. ETFer med höga dagliga handelsvolymer och likvida underliggande tillgångar har vanligtvis de smalaste spreadarna. Till exempel uppgår spreaden på FTSE 100 eller S&P 500 ETFer vanligtvis till öre.

Konkurrens mellan flera marknadsgaranter skärper också spridningen av populära ETFer. Titta på antalet marknadsgaranter som är listade på en ETFs produktsida. Ju fler, desto bättre, eftersom de tvingas erbjuda skarpare spreadar för att behålla sin marknadsandel av order.

Omvänt tenderar volatila marknader att öka spreadarna. Under dessa förhållanden gör snabbt föränderliga priser det svårt att mäta en ETFs NAV, och därför utökar marknadsgaranterna spridningen för att ge sig själva mer utrymme för fel.

Du kan själv uppskatta spridningen innan du lägger en beställning. Kontrollera bara köp- och säljpriset som visas på din mäklares orderskärm.

Oavsett detta kan spridningen öka om det blir turbulens på de finansiella marknaderna.

Känna till dina beställningar

Du är inte garanterad att handla till det pris som din mäklare anger. Priset kan tas av någon annan eller dras tillbaka innan din beställning är utförd. Ibland fylls en del av din beställning till det angivna priset, men resten av din beställning utförs till det näst bästa tillgängliga priset. Här är de vanligaste handelsorder du kan använda för att hantera priserna du får:

Marknadsorder

Du köper eller säljer direkt till bästa tillgängliga pris. En marknadsorder möjliggör utförandehastigheten, men priset är inte garanterat. Din beställning kan fyllas till ett bättre eller sämre pris än din mäklares offert. Du kan dock vanligtvis förvänta dig ett utförande nära det sista noterade priset på en någorlunda likvid marknad.

Limiterad order

Limiterade ordrar gör att du kan ställa in ditt pris. En köpbegränsningsorder betyder att du köper till ditt angivna pris eller lägre. En Sell Limit-order innebär att du lossar till ditt angivna pris eller högre. Limitorder fylls vanligtvis till ditt valda pris men naturligtvis kommer din beställning att förfalla om marknaden inte når din inställda nivå. Limitorder är det bästa sättet att skydda dig från handel till ett ogynnsamt pris på volatila eller illikvida marknader.

Stop-loss order

Denna order är utformad för att begränsa dina förluster. Du anger ett stopppris och din ETF säljs automatiskt om dess köpkurs faller genom den nivån. Priset du får är det bästa tillgängliga nuvarande priset, även om det kan vara ett tveeggat svärd. Om marknaden faller snabbt, kan du sälja långt under ditt stopppris när din beställning är utförd. Dessutom kan din ETF återhämta sig över ditt stopppris mycket snabbt (även samma dag) som hände för vissa investerare under Flash Crash 2010. Stop-losses kan skydda vinster men använd med försiktighet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version