Nyheter

Hur du diversifierar din utdelning

Publicerad

den

När det kommer till utdelningar har Storbritannien länge varit en av de mer generösa globala marknaderna – FTSE 100 ger för närvarande cirka 4 procent totalt sett. Det beror delvis på att Storbritannien har varit något av ett globalt eftersläpande när det gäller kapitalvinster under återhämtningen från finanskrisen. I denna artikel tittar vi på hur du diversifierar din utdelning.

Det beror också på att Storbritannien har mer än sin beskärda andel av företag inom sektorer som tenderar att betala högre inkomster, såsom stora läkemedel, stora tobaksaktier och allmännyttiga aktier; såväl som cykliska sektorer som för närvarande har råd att betala anständig utdelning, såsom olje- och gruvjättarna.

Men även om en tjock utdelningsinkomst är trevlig att ha, kan den också medföra risker. Som brittiska investerare kommer ihåg, före 2008, betalades några av de största utdelningarna av banksektorn. Inte mycket av det överlevde kraschen. Och även om inget så extremt händer igen inom en snar framtid, är det aldrig en bra idé att ha för mycket av din förmögenhet beroende av en sektor eller geografiskt område. Vi lider alla av ”home bias” (en tendens att investera alldeles för mycket på vår hemmamarknad och inte tillräckligt globalt) och det kan få oss att gå miste om goda möjligheter på andra håll i världen. Så vilka marknader bör inkomstinvesterare ägna särskild uppmärksamhet åt?

Den första marknaden på listan kan komma som en överraskning. Japan har en lång historia av att försumma aktieägare, vilket inkluderar en snål inställning till att betala ut utdelningar. Men som många investerare nu inser börjar företagsreformer som drivits igenom av Shinzo Abe-regeringen – såväl som en allmän attitydförändring från företagens sida – att få effekt. Jämförelseindexet Nikkei 225 ger 1,8 procent – det låter inte mycket, men för fem år sedan var det 1,4 procent.

När det gäller det bredare Topix-indexet – år 2004 var utdelningskvoten (andelen av ett företags eller marknads resultat som betalas ut som utdelning) på 17 procent. Nu är det mer som 30 procent, vilket pekar på en annan nyckelfråga med utdelningar – du vill överväga framtida utdelningstillväxt, samt den absoluta utdelningsnivån när du investerar. På den fronten, medan många investerare hävdar att FTSE:s utdelningsskydd ser lite tunt ut, har Japan gott om utrymme att växa fortfarande.

Ett intressant Japan ETF-alternativ är Lyxor JPX-Nikkei 400 UCITS ETF (LSE: JPXG) som följer JPX-Nikkei 400-indexet, ett urval av 400 företag som anses vara mer aktieägarvänliga än det genomsnittliga japanska företaget. Direktavkastningen är cirka 1,9 procent, men var medveten om att denna ETF återinvesterar utdelningsintäkterna istället för att betala ut dem.

Om du går till andra änden av utdelningstabellen, om du tittar på en lista över de högstavkastande marknaderna, finns det några intressanta kandidater där. Enligt den ständigt användbara Star Capital-webbplatsen inkluderar de högstavkastande marknaderna (baserat på utdelningar under de senaste 12 månaderna) för närvarande Tjeckien (mer än 5 procent), Ryssland (knappt 5 procent) och Australien (cirka 4,5 procent). På topp 10 finns även Portugal, Spanien och Nya Zeeland.

Ett problem är att utanför djupa och likvida marknader som USA och Japan, kommer investeringar på inre marknader som de som anges i stycket ovan sannolikt att utsätta dig för mycket större koncentrationsrisk. Ta till exempel Tjeckien. Pragbörsen är värd för 12 företag, varav två allmännyttiga företag och två banker står för lejonparten av utdelningarna. Eller vad sägs om Ryssland? Det är en kontroversiell marknad, men med några obestridliga attraktioner. Men vill du verkligen investera i en landspecifik ETF i detta land?

En bättre insats skulle vara att välja ETFer som ger dig exponering mot specifika högavkastande regioner, såsom Östeuropa eller euroområdet som helhet. För Östeuropa kan du köpa iShares MSCI Eastern Europe Capped UCITS ETF (LSE: IEER), som för närvarande ger cirka 3 procent. Nästan två tredjedelar av ETFen är investerad i Ryssland, medan Polen, Ungern och Tjeckien utgör resten. Ett utdelningsfokuserat alternativ för Europa mer allmänt är WisdomTree Eurozone Quality Dividend Growth ETF (Xetra: WTIM), som letar efter utdelningsbetalande aktier i euroområdet som också har ”kvalitets”- och ”tillväxt”-faktorer – med andra ord, de ger utdelning men de borde också kunna upprätthålla och odla dem, vilket förklarar den inte särskilt generösa avkastningen på 1,9 procent. För en bättre avkastning på 3,2 procent, prova S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (SPYW), som är utformad för att spåra utvecklingen för de 40 aktier i euroområdet med de högsta direktavkastningen, som också har bibehållit eller höjt sin utdelning med minst 10 år i rad.

Alternativt, om du hellre inte vill spendera för mycket tid på att försöka hitta de bästa enskilda marknaderna eller regionerna, varför inte investera i en färdig global utdelnings-ETF – en ETF som plockar de högst avkastningsbara aktierna från hela världen. Ett exempel är Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield ETF (VGWD) som är utformad för att spåra FTSE All-World ex-US High Dividend Yield Index. Det största innehavet är sjukvårdsjätten Johnson & Johnson, medan andra topp tio innehav inkluderar konsumentvarukoncernen Nestle och amerikanska banken Wells Fargo. Ungefär en fjärdedel av ETFen är investerad i finansiella företag, medan konsumentskydd och hälsovård tillsammans tar upp ytterligare 23 procent. ETFen ger för närvarande cirka 3,2 procent per år.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version