Nyheter

Hur 5G, IoT och molnet fungerar tillsammans

Publicerad

den

Coronavirus visar sig vara en viktig punkt för teknisk adoption. 5g, IoT och Cloud är kärnan i denna acceleration till digitalisering, men är deras fördelar beroende av varandra?

Cloud computing

För många företag som tvingades stänga sina kontor på grund av Coronavirusrestriktioner har molnet hjälpt deras nyligen decentraliserade företag att förbli operativa. Forskning från Deloitte fann att de företag som klarat bäst i pandemin hade antagit virtualisering och molnteknologi. De som inte hade investerat krypterade för att göra det. PwC rapporterar att utgifterna för moln ökade med 37 procent under första kvartalet 2020.

I grund och botten tillåter molntjänster företag att köra sofistikerade applikationer och lagra data på flera spridda datorer, tillgängliga genom en internetanslutning. Under pandemin innebar detta att företagsdata och mjukvaruapplikationer lätt kunde nås hemifrån istället för att vara låsta på kontorsbaserade servrar.

Nabil Bukhari, teknologichef för nätverksföretaget Extreme Networks, säger att pre-pandemi undvek många företag cloud computing antingen på grund av rädsla för den tekniska komplexiteten eller bristen på budget. ”Pandemin har dock varit en katalysator för att övervinna denna rädsla”, säger han.

Faktum är att Tim Devine, en teknikexpert på ledningskonsult PA Consulting, säger att när Microsoft Office flyttar till molnet är det nu ”endemiskt” i allt vi gör. ”Nästan varje smartphone-app ansluter till en molntjänst eller -applikation, så alla använder den effektivt”, förklarar han.

Övergången från molnet som en plats för lagring av data till beräkningen var en game changer, säger Dr Jeremy Silver, vd för Digital Catapult, ett innovationscenter för digital teknik, eftersom det tillät företag att driva virtuella maskiner och tjänster som skapade nya applikationer.

”Inom film- och mediesektorn använder produktionsföretag molntjänster för att samarbeta om redigering och produktion av filmer. Och det används för att utbyta och hantera data från sensorimplementeringar i fabriksmiljöer, vilket är ett av sätten att Internet of Things (IoT) -teknologi och moln alltmer arbetar tillsammans, säger Silver.

Den ökande spridningen av IoT-enheter kan därför leda till antagandet av molntjänster. Detta kommer att inkludera hybridmoln – en offentlig, privat och lokal lagrings- och datormiljö – och kantmoln, där beräkning sker närmare IoT-enheten, eftersom företag söker mer kontroll över sina system, säger Chris Dando, chefsteknolog på HPE.

”Inte allt som fångats vid kanten kommer att bearbetas i centrala datacenter, men vid kanten av uppdragskritiska skäl. Därför kommer en del av IT-miljön att distribueras mer, men detta beror väldigt mycket på det individuella användningsfallet och hur mycket processorkraft som behövs, förklarar han.

IoT (Internet of Things)

Intresset för IoT-användning har också ökat av pandemin. Enligt en nyligen genomförd McKinsey & Company-undersökning har andelen digitala eller digitalt aktiverade produkter i företagsledningens portföljer accelererats med sju år. En annan rapport från Vodafone fann att 84 procent av cheferna trodde att IoT-applikationer var nyckeln till att upprätthålla affärskontinuiteten under pandemin.

Från anslutna hushållslampor och termostater till industri 4.0-applikationer, omfattar IoT-nätverk ett stort utbud av funktioner som kan variera vilt mellan sektorer. Och medan begreppet IoT har funnits i cirka 20 år, hade antagandet tidigare varit långsamt. Är det för att molnet först behövs för att underlätta det?

”Nej”, säger Digital Catapults Silver. ”Molnet förbättrar IoT , men det är möjligt att köra maskin-till-maskin-datainsamling och att samla in och distribuera sensorer över utrustning och maskiner i fabriker och ta emot sensordata i ett lokalt nätverk, till exempel wifi, och att göra analyser lokalt. ”

Kraften att kombinera IoT och moln kan dock vara ”extraordinär”, tillägger han. ”Molnet tillåter företag till exempel att sensorövervaka fem olika fabriker och skapa en sammanställd bild av data, som sedan kan analyseras med artificiell intelligens för insikter,” förklarar Silver.

Oavsett om edge- eller centrala molntjänster krävs beror på driften, men som regel för kritiska applikationer, som att distribuera IoT-stödda autonoma maskiner på fabriksgolv, bör servrar som fattar beslut vara i närheten för minskad latens. Att lägga till 5G-nätverk kan förbättra effektiviteten ytterligare. ”Kostnadsfördelarna är väldigt starka när du kombinerar 5G, IoT och i allt högre grad molnet”, säger Silver.

Dessutom gör molnet många mindre kritiska IoT-applikationer, som smarta glödlampor och termostater, överkomliga, säger PA Consultings Devine. ”Utan molnet skulle kostnaden för att köra applikationen vara dyr; sensorer måste ha låg effekt och låga kostnader, vilket inte skulle vara möjligt om de är inbäddade med operativ programvara, säger han.

Enligt Dando på HPE har accelerationen i antagandet av IoT-användningsfall som drivs av pandemin inkluderat installation av termostatkameror för att övervaka febernivåer vid byggnadens ingångar och möjliggöra handsfree-åtkomst. Detta har krävt en uppskalning av datorkapacitet, men inte nödvändigtvis i ett specifikt nätverk. IoT-enheter, säger han, kommer sannolikt alltid att ansluta över flera kommunikationsmetoder, beroende på det enskilda användningsfallet. ”Saker kommer att anslutas via Bluetooth, wifi, mobilnät och fysiskt kabelnätverk; detta kommer att fortsätta länge eftersom kraven på enskilda enheter varierar, säger Dando.

5G

Effekten av 5G, som erbjuder extremt snabba hastigheter, ökat spektrum och lägre latens, på IoT och molnteknik återstår att se, enligt Devine. ”5G kommer att krävas för massiv IoT eller många miljoner enheter som alla är anslutna i ett litet område och affärsfallet för dessa lösningar är ännu inte bevisat,” säger han.

Massiv 5G-aktiverad IoT förväntas vara mest värdefull för industriella applikationer, inklusive sjukhus, järnvägar och tillverkning, för att stödja fjärrkirurgi och trådlösa autonoma maskiner som kan använda privata 5G-nätverk.

”I en industriell miljö med uppdragskritiska processer som behöver information i realtid är 5G förmodligen den enda lösningen”, säger Alicia Asín, vd för Libelium, ett IoT-applikationsföretag.

Tidiga applikationer övervägs i tillverkningen och i synnerhet tyska tillverkare har varit angelägna om att köpa privata 5G-spektrum, säger Devine. Det utforskas också i filmproduktion för trådlösa mobila automatiserade kameror.

”För företag som redan har en IoT-lösning på plats kommer 5G att möjliggöra en enorm expansion av möjligheter. Vi börjar se fler och fler enheter som ansluter sig i samma nätverk med hastigheter och med lätthet som för närvarande inte finns, säger Kevin Hasley, vd för RootMetrics, ett nätverk som mäter företag.

Men om hastighet och prestanda inte är kritiska behövs inte 5G, säger Asín. ”Ett smart parkeringsnätverk, till exempel, som kräver låg effekt och prestanda behöver inte 5G. IoT är inte riktigt beroende av 5G eller molnet, det beror bara på vad du gör och hur det kan lägga till det eller inte, säger hon.

För hemarbetare måste 5G konkurrera med fiberbredband, såvida inte i ett område med dålig anslutning, då kan nästa generations mobilnät ”vara ett mycket bekvämt och snabbt sätt att leverera den bandbredden”, säger Devine.

”Det som kommer att hända först tror jag är att fler IoT-enheter automatiserar fler arbetsplatser över tid, folk kommer att få åtkomst till sensordata på distans över molnet och det kommer att innebära efterfrågan på bandbredd och 5G kommer att öka”, tillägger han.

För implementering kommer svårigheten att integrera nya generationer av teknik i gamla generationer. ”Det är möjligt att befintliga molntjänster inte är tillräckligt robusta för att stödja de nya IoT 5G-ledda tjänsterna som kommer att finnas tillgängliga”, säger Devine.

Asín tillägger att det också är viktigt att stödja utbildning och utbildning ”för annars kommer inte tekniken att hända”. Därför är moln, IoT och 5G långt ifrån varandra exklusiva, men som Dando säger, tillsammans är de troligen ”bättre än summan av deras delar”

HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (ITEK) är en börshandlad fond för den som vill ha en exponering mot dessa sektorer.

Överblick

HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF (ITEK) är en UCITS-kompatibel Exchange Traded Fund med säte i Irland. Fonden spårar Solactive Innovative Technologies Index. Förvaltningsavgiften ligger på 0,59 procent per år. Fonden arbetar med fysisk replikering och är ackumulerande vilket betyder att den återinvesterar de utdelningar som den erhåller.

Fonden strävar efter att ge exponering mot ”Industry 4.0” – företagen som är beredda att dra nytta av den fjärde industriella revolutionen – inklusive de som är involverade i robotik och automatisering, molndatorer & Big Data, cybersäkerhet, framtida bilar, genomik, sociala medier, Blockchain och Digital underhållning.

HAN-GINS Tech Megatrend Equal Weight UCITS ETF noteras också på den tyska börsen, på Xetra, vilket gör att det går att köpa andelar i denna fond genom de flesta svenska nätmäklare, till exempel Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version