Följ oss

Nyheter

Hög aktivitet i ryska säljoptioner

Publicerad

den

Hög aktivitet i ryska säljoptioner

Hög aktivitet i ryska säljoptioner. Även om vi i första hand skriver om börshandlade fonder, så kallade ETFer, så håller vi uppsikt på såväl index som derivat också. Börshandlade fonder är ett sätt att replikera utvecklingen av ett index, och det finns faktiskt derivat i form av både optioner och terminer på flera av de mest omsatta ETFerna som handlas på NYSEArca.

Att vi håller ögonen på Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX) är inte så pass konstigt, den ryska aktiemarknaden betydelsefull dels för Europa, dels för den påverkan detta har land på råvaror som spannmål och energi som olja och naturgas. Att RSX faller är inte konstigt, inte med tanke på att den ryska börsen rasar, och vi har under veckan sett hur denna börshandlade fond backat till 16 USD per andel. För bara några veckor sedan var det många som ansåg att det gick att bottenfiska denna ETF kring 20 USD per andel. Nu börjar vi titta närmare på den aktivitet vi sett i säljoptionerna med förfall i januari 2015 som har ett lösenpris på 0,70 USD per kontrakt, en lösennivå som vi aldrig tidigare sett.

Utflöden i december, inflöden på helåret

Under december 2014 har utflödet varit 22 MUSD ur RSX, det vill säga det är antalet inlösta andelar. På årsbasis har denna börshandlade fond emellertid sett betydande inflöden, 1,2 miljarder USD har tillförts trots att den har backat med mer än 40 procent i spåren av en fallande rubel.

Föga förvånande har RSX en mycket tung exponering mot energisektorn, mer 43 procent av denna ETFs kapital finns i denna sektor, de två största enskilda innehaven är Lukoil med 8,06 procent och Gazprom med 7,87 procent. Den näst största sektorn är Materials med en vikt på knappa 17 procent.

En annan börshandlad fond som investerar i Ryssland är iShares MSCI Russia Capped ETG (NYSEArca: ERUS) som under året har utvecklats på ett sätt som liknar RSX. Här är Lukoil den näst största viktningen vid 11,98% och Gazprom har en vikt om 18,59%, mer än 51% av den totala portföljen koncentreras till energisektorn. Kapitalbasen ligger på cirka 217 MUSD.

Direxion erbjuder ETFer med hävstång i Ryssland, genom Direxion Daily Russia Bull 3X Shares (RUSL) och Direxion Daily Russia Bear 3X Shares (RUSS). Intresset för dessa börshandlade fonder är stort, det omsätt 1 300 000 respektive 230 000 aktier varje dag i dessa ETFer. Direxion planerar en omvänd splitt för RUSL, där sju andelar blir en, något som beror på det kursfall denna ETF sett under året.

Även SPDR erbjuder sina kunder exponering mot den ryska aktiemarknaden genom sin SPDR S&P Russia ETF (RBL). Detta är emellertid branschens minsta Rysslandsbaserade ETF, med ett förvaltat kapital på cirka 20 MUSD.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.