Följ oss

Nyheter

Här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer

Publicerad

den

Här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer

Här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer. En aktiv börshandlad fond, det låter som en motsägelse, men de har kommit att bli allt mer i ropet. Flera och flera av de mail som vi får handlar om just detta område så här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer. De flesta investerarna känner till att en börshandlad ETF, eller en ETF som det också kallas för, är en passiv, indexbaserad/-knuten investering som ger dem en möjlighet att köpa in sig i en marknad, vare sig det är S & P 500, Nya Zeeland eller guld utan att behöva oroa sig för att fondförvaltaren skall ha satsat kapitalet på nästa Enron.

Nu har det börjat dyka upp aktivt förvaltade ETFer, något som många placerare inte riktigt förstår så här är allt Du behöver veta om aktiva ETFer.

Aktiva ETFer är fortfarande en liten del av marknaden

Aktiva ETFer växande marknad

Varför en aktiv ETF och viktigare av allt, vad är det för något? Hur skiljer sig denna från en vanlig börshandlad fond? Dessa ETFer är precis vad de låter som, börshandlade fonder där de enskilda innehaven har valts ut av individer eller förvaltarteam, vilket gör att de skiljer sig från de traditionella börshandlade fonderna som replikerar utvecklingen av ett index. De aktiva ETFerna har kommit att locka till sig allt mer kapital från placerarna samtidigt som de fått mer uppmärksamhet i media.

Till och med Vanguard som är känt för sin banbrytande och billiga indexering, tog för någon vecka sedan ett steg mot att erbjuda sina kunder aktivt förvaltade produkter.

Så det är värt att fråga experter om varför en vanlig investerare skall köpa en aktivt förvaltad ETF. Det visade sig, det ofta sker av samma skäl som investerare köper en vanlig fond, de hoppas på att erhålla en fördel, oavsett om det är frågan om överavkastning eller en bättre riskjusterad avkastning. Vissa investerare vill inte nöja sig med marknadsmässig avkastning och vill betala för någon att försöka slå marknaden.

Transparens, skattefördelar men högre kostnader

Aktivt förvaltade ETFer har vissa, men inte alla de fördelar som gjort att ETFer, i alla fall internationellt, har kommit att ha större inflöden än traditionella fonder. Det finns priser i form av en likvid marknad hela dagen och det finns vissa skattemässiga fördelar.

En vanlig fond eller hedgefond som förvaltas aktivt har inte de låga förvaltningskostnaderna som de stora indexbörshandlade fonderna. Det krävs stora kostnader för analys av marknaden, oavsett om det är en vanlig fond eller en börshandlad fond, vilket gör att det krävs betydande volymer för att det skall kunna löna sig. Att investeringen sker i form av en ETF förändrar inte oddsen mellan aktiv kontra passiv förvaltning. Över tiden har de flesta, men inte alla ”stockpickers” underpresterat gentemot marknaden.

Aktiva ETFer

Många insiders inom ETF-industrin har pratat i flera år om när aktiva ETF kommer att ta fart. Den genomsnittlige investeraren bryr sig emellertid föga om när genombrottet kommer för aktiva ETFer. I genomsnitt får en investerare i dag en betydligt lägre avkastning på sina investeringar än de fonder som de äger. Här är hur Du skall gå tillväga för att undvika detta.

Historiskt sett har investerare som vill ha en aktiv inriktning valt en förvaltare framför en indexreplikerande strategi, något som inneburit att de valt fonder framför ETFer eftersom vanliga fonder kunnat erbjuda fler alternativ och kunnat visa upp historiska förvaltningsresultat på mer än fem år, något som aktiva ETFer sällan kan göra.

Den 31 december 2013 uppgick den total mängden kapital, AUM, som förvaltades i aktiva ETFer på den amerikanska marknaden till 14,58 miljarder USD, motsvarande 0,9 procent av de 1,67 biljoner som var värdet på alla de börshandlade ETFer i USA vid samma tillfälle. Vid samma tidpunkt uppgick värdet på de aktivt förvaltade fonderna till 10,64 biljoner USD, motsvarande 87 procent av de amerikanska aktiefonderna, enligt Morningstar.

Aktiva ETFer befinner sig emellertid i en tid av snabb tillväxt, titta till exempel på AdvisorShares Peritus High Yield ETF (HYLD), en börshandlad fond som haft inflöden på över 800 MUSD sedan lanseringen i slutet av 2010. Denna ETF använder sig av en värdebaserad modell för att investera i obligationer. HYLD har en total expense ratio på 1,25 procent, vilket är högt, mycket högre än de 0,09 procent som världens största ETF SPDR S&P 500 (SPY) har, men i paritet med vad många fondförvaltare debiterar sina kunder.

Scenariot i dag för aktiva ETFer påminner om ETF-industrins första år, från 1993 och framåt när SPDR etablerade sig. Sex år senare, 1999 bestod hela ETF-industrin av 29 indexföljande produkter, med 15,6 miljarder under förvaltning.

Enligt en AdvisorShares rapport  som publicerades i slutet av februari uppgår det nuvarande antalet aktiva ETFer till 83 stycken, med 15,21 miljarder USD i tillgångar. AdvisorShares driver den största sviten av aktiva ETF: er (23 stycken), medan obligationsjätten Pimco leder i termer av förvaltat kapital (8,08 miljarder USD), i princip tack vare Pimco Total Return ETF BOND och Pimco Enhanced Short Maturity Strategy ETF.

När är aktiva ETFer att föredra?

Billiga passiva investeringsformer har kommit att bli allt mer populära, något som har hjälpt till att öka intresset för ETF-industrin och bidragit till dess tillväxt. Debatten aktiv versus passiv förvaltning rasar emellertid fortfarande. Vi anser att denna till stor del är filosofisk, många investerare är nöjda med att använda indexfonder och erhålla en marknadsmässig avkastning till en låg kostnad. Alla är emellertid inte nöjda med detta. Det är av den anledningen som ETF-industrin har kommit att skifta inriktning, från dess indexbaserade rötter.

Traditionellt sett har fonder, till exempel ETFer, varit ett utmärkt sätt för en placerare som vill ta del av utvecklingen inom vissa områden som small caps och tillväxtmarknader där en bra förvaltare kan bidra med en överavkastning.

I en rapport som publicerade i veckan av ETF leverantör WisdomTrees analysschef, Jeremy Schwartz, påpekar han att aktiva förvaltare har misslyckats med att överträffa marknaden inom Small Cap-segmentet under det senaste decenniet. Ytterligare en rad andra studier visar på att enskilda investerare får en bättre avkastning om de placerar i indexfonder med inriktning på small caps istället för att välja en aktiv förvaltning på detta område.

AdvisorShares säger att de inte försöker slåss mot indexfonderna, utan att de istället försöker framhålla de fördelar som en aktiv ETF erbjuder och de istället försöker lära de investerare som traditionellt sett placerar i traditionella fonder vilka fördelar som (aktiva) börshandlade fonder erbjuder. De framhåller tre saker, skattefördelarna, en högre transparens där placerarna dagligen kan ta del av de enskilda börshandlade fondernas innehav och möjligheten att handla ETFer på daglig basis med stop loss och limiterade ordrar.

Regeländring skulle kunna driva utvecklingen

Öppenhet kan snart komma att bli frivilligt för börshandlade fonder, och en sådan förändring kan hjälpa aktiva ETF ta marknadsandelar.

I januari lämnade operatören för New York-börsen in en begäran till Securities and Exchange Commission för att tillåta så kallade ”ogenomskinliga” ETF: er. Vissa förespråkar säga ogenomskinliga ETF skulle tillåta ETF chefer som arbetar aktivt stockpicking att kunna konkurrera bättre med traditionella fonder.

Tanken är att dessa förvaltare inte behöva visa sin strategi. ETF: er skulle då också bli mer tilltalande för integritetsberoende hedgefonder noterade Reuters nyligen. Dessutom skulle de traditionella fondbolagen ha lättare att distribuera sina befintliga produkter i ETF-miljö.

Blackrock, State Street, T. Rowe Price och Eaton Vance är bland de stora företag som tittar på möjligheterna att erbjuda icke-transparanta aktiva börshandlade fonder. Vanguard tog också ett steg förra veckan mot eventuellt erbjuda aktiva ETF: er. Om SEC ger ett godkännande kan vi komma att se de första icke-transparanta aktiva börshandlade fonderna på marknaden redan under det fjärde kvartalet 2014.

Vi tror inte att en lagändring som kommer att leda till fler aktiva ETFer kommer att leda till att en flodvåg av kapital söker sig till dessa fonder, det kommer att ta tid innan investerarna övertygas om att en aktiv ETF kan ge dem samma exponering och värdeutveckling som en fond med fem års historik. Det skulle i sådant fall indikera att vi ser att den stora boomen för aktiva börshandlade fonder kommer först 2019 eller 2020 då många placerare kräver en historik om fem år innan de investerar i fonden.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Pingback: Goldman vill lansera aktiva ETFer - ETF-marknaden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Noteringar av ETF och ETP på Xetra den 17 juli 2025

Publicerad

den

Noteringar av ETF och ETP på Xetra den 17 juli 2025 L&G S&P 100 Equal Weight UCITS ETF investerar i amerikanska large-cap-företag. ETFen inkluderar 100 blue-chip-företag från olika branscher. Fondens beståndsdelar är lika viktade.

L&G S&P 100 Equal Weight UCITS ETF investerar i amerikanska large-cap-företag. ETFen inkluderar 100 blue-chip-företag från olika branscher. Fondens beståndsdelar är lika viktade.

Ossiam MSCI Europe UCITS ETF följer MSCI Europe Indexutveckling. Detta index inkluderar stora och medelstora företag från 15 utvecklade europeiska länder. Med 402 företag täcker det cirka 85 procent av börsvärdet i det europeiska aktieuniversumet.

NamnISIN
Kortnamn
AvgiftUtdelnings-
policy
L&G S&P 100 Equal Weight UCITS ETFIE000YELA4E3
SNPE (EUR)
0,19%Ackumulerande
Ossiam MSCI Europe – UCITS ETF 1CLU3046617984
MEUR (EUR)
0,12%Ackumulerande

Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 489 ETFer, 203 ETCer och 27 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

XCSI ETF en swapbaserad fond som spårar 500 kinesiska småbolagsaktier

Publicerad

den

Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C (XCSI ETF) med ISIN LU2788421340, försöker spåra CSI SmallCap 500-index. CSI SmallCap 500-indexet spårar 500 medelstora och småbolag från Kina.

Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C (XCSI ETF) med ISIN LU2788421340, försöker spåra CSI SmallCap 500-index. CSI SmallCap 500-indexet spårar 500 medelstora och småbolag från Kina.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,35 % p.a. Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C är den enda ETF som följer CSI SmallCap 500-indexet. ETFen replikerar resultatet för det underliggande indexet syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 67 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 31 juli 2024 och har sin hemvist i Luxemburg.

Referensindex nyckelfunktioner

CSI SmallCap 500 Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:

500 övervägande medelstora och små företag med börsvärde från hela världen av börsnoterade företag i Kina, handlas på Shanghai Stock Exchange (”SSE”) eller Shenzhen Stock Exchange (”SZSE”)

Viktad med fritt flytande justerat börsvärde

Halvårsvis indexöversyn

Handla XCSI ETF

Xtrackers CSI500 Swap UCITS ETF 1C (XCSI ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAEURXCSI
London Stock ExchangeUSDXCSI

Fortsätt läsa

Nyheter

En jämförelse av olika Halal ETFer

Publicerad

den

Detta är en jämförelse av olika Halal ETFer, som täcker alla börshandlade fonder som endast investerar halal-aktier. Låt oss vara direkta: De flesta halal-ETFer är dyra, dåligt diversifierade och underpresterar gentemot aktiemarknaden. Men det finns några värda att överväga, och ännu viktigare, det finns ett bättre sätt att investera som vi kommer till.

Detta är en jämförelse av olika Halal ETFer, som täcker alla börshandlade fonder som endast investerar halal-aktier. Låt oss vara direkta: De flesta halal-ETFer är dyra, dåligt diversifierade och underpresterar gentemot aktiemarknaden. Men det finns några värda att överväga, och ännu viktigare, det finns ett bättre sätt att investera som vi kommer till.

  • Det finns fem US-noterade Shariah-kompatibla ETFer och en handfull över resten av världen
  • Den svåra sanningen: De flesta halal-ETFer är dåliga investeringar, med kostnadskvoter 25 gånger högre än konventionella fonder.
  • De enda ETFerna som är värda att överväga är SPUS för USA-exponering (om än dyrt med 0,49 %) och IGDA för global exponering.

Varför ETFer finns?

Visste du att 10 000 dollar investerade i Tesla 2013 skulle ha blivit 1 500 000 USD 2020?

Vi har alla hört sådana exempel, för att sedan tänka ”jag tar två av dem, tack! Här är 20 000 dollar!”.

Bara ett problem där: Det tåget har gått för länge sedan! För att Tesla, med ett marknadsvärde på 1 biljon dollar, ska ge dig den typen av avkastning, måste företaget bli större än hela världsekonomin! Du kan inte bara välja ett slumpmässigt företag och ”hoppas på det bästa”.

Du måste välja rätt företag. Och att välja rätt företag är hårt arbete och innebär att slita med bokslut, studera marknaden och göra alla möjliga tråkiga saker. Inte ens då garanterar ingenting att du skulle fånga något som liknar utvecklingen för Tesla.

Så vad ska man göra om de inte vill tillbringa sina dagar hopryggade över bokslut?

Diversifiera

Lägg inte alla dina ägg i en korg. Gör detta och du kommer att göra bra ifrån dig när gruppen av företag gör bra ifrån sig – men, kritiskt, inget enskilt företag kan förstöra din depå.

Hur investerar du i ett gäng aktier, hör jag dig fråga?

Det för oss bra till vårt nästa ämne: ETFer. Vad är en ETF, egentligen?

En ETF är en typ av investering som låter dig äga en liten bit av många olika saker samtidigt. Till exempel kan en ETF hålla ett gäng olika aktier, eller obligationer, eller till och med guld. På så sätt, om en av sakerna i ETFen går dåligt, kan de andra göra det bra och hjälpa till att balansera det. Du kan köpa och sälja ETFer precis som du skulle göra med alla andra aktier – men ”inuti” varje ETF finns en samling av massor av andra tillgångar.

På det sättet är att köpa en enskild andel av en ETF som att köpa små bitar av var och en av ETFens delar. Dessa bitar är inte alla nödvändigtvis lika stora, och de förändras också med tiden.

ETFer byts regelbundet (vanligtvis kvartalsvis), men vissa till exempel de av ARK Investment, aktivt förvaltade börshandlade fonderna, uppdateras så ofta som dagligen.

En jämförelse av olika Halal ETFer

Fram till för bara några år sedan fanns det bara tre halal-ETFer – alla var de inriktade på olika regioner, så det fanns inte mycket att jämföra. Men nu finns det många fler, även om halal ETFer förblir mycket dyrare än icke-halal ETFer.

Så innan du dyker in i de enskilda ETFerna är det värt att överväga vilka kriterier vi kommer att använda för att välja mellan de olika ETFerna:

  1. Utveckling (uppenbarligen). Vi behöver ett sätt att mäta det genomsnittliga resultatet för en given ETF under ett givet år. För det använder vi det pålitliga CAGR-måttet (kumulativ aggregerad tillväxthastighet). Tänk på CAGR som den genomsnittliga årliga avkastningen för en viss fond över en tidsperiod. (Vi kommer att göra detta från det datum då fonden lanseras)
  2. Topp 10 innehavskoncentration berättar hur diversifierad ETF är. När allt kommer omkring, om hela poängen med en ETF är diversifiering – skulle vi förvänta oss att topp 10 av en medelstor ETF (~100 aktier) representerar en liten del av det totala resultatet. Annars kan vi bara köpa dessa aktier direkt (och hoppa över avgifterna)
  3. Benchmark-jämförelse: för att se hur fonden står sig i förhållande till den totala marknaden. De flesta använder S&P 500 – listan över 500 av de största amerikanska företagen – som standardriktmärke. Vi kommer visuellt att jämföra var och en av fonderna med S&P 500 för att se inte bara den övergripande prestandan, utan också topparna/låglarna (”volatiliteten). Till skillnad från en berg-och dalbana, här – ju lägre volatilitet, desto bättre. Du kanske gillar topparna, men det som går upp måste komma ner, och dessa nedgångar testar verkligen en mans förmåga att sälja i slutet av livet. vi kan få liknande prestanda för mindre volatilitet, vi borde ta det.

Med dessa tre kriterier kan vi rangordna de olika halal-ETFerna. Ett problem du omedelbart kommer att stöta på när du hittar en ETF som är Shariah-kompatibel att investera i är att det bara inte finns så många av dem. Dessa börshandlade fonder är nästan lika sällsynta som en enhörning, men det blir fler och fler av dem. Det blir ännu värre när du bor utanför USA och inte har tillgång till hela menyn med ETFer.

Vi kommer till landspecifika begränsningar mot slutet. Vi kommer också att täcka en lösning på det här problemet, det vill du inte missa! Med det ur vägen, låt oss titta på de olika fonderna.

Översikt över Halal ETFer

Här är en tabell som visar en komplett lista över halal-ETFer över olika geografier och över olika segment av marknaden.

För ytterligare information om respektive börshandlad fond, klicka på kortnamnet i tabellen nedan.

KortnamnNamnGeografiAsset
ISUSiShares MSCI USA Islamic UCITS ETFUSAAktier
SPUSSP Funds S&P 500 Sharia Industry Exclusions ETFUSAAktier
HLALWahed FTSE USA Shariah ETFUSAAktier
SPRESP Funds S&P Global REIT Sharia ETFUSAAktier
ISWDiShares MSCI World Islamic UCITS ETFGlobalfondAktier
IGDAInvesco Dow Jones Islamic Global Developed Markets UCITSGlobalfondAktier
WSHRWealthsimple Shariah World Equity Index ETFGlobalfondAktier
UMMAWahed Dow Jones Islamic World ETFGlobalfondAktier
SPSKThe SP Funds Dow Jones Global Sukuk ETFGlobalfondSukuk
ISDEiShares MSCI EM Islamic UCITS ETFEmerging marketsAktier

Dessa halalindexfonder, även kända som Shariah-kompatibla ETFer, ger investerare en rad alternativ för etiska investeringar som följer islamiska principer. Varje fond spårar ett specifikt index eller marknadssegment och erbjuder diversifierad exponering mot halalinvesteringar över olika geografier och tillgångsklasser.

Ett bättre sätt att investera

Även om Halal ETFer är ett populärt val, har de betydande nackdelar – höga avgifter, dålig diversifiering och begränsad anpassning. Amal Invest erbjuder ett modernt alternativ: personliga halalportföljer som anpassar sig till dina mål, med lägre avgifter och bättre diversifiering än traditionella ETFer.

Halal ETFer i Europa

Inte alla halal-ETFer som vi beskrev ovan är tillgängliga i alla länder. I det här avsnittet kommer vi att diskutera de landsspecifika frågorna som relaterar till investeringar i halal-ETFer.

Utmaningen med i synnerhet Halal ETFer är att de vanligtvis handlar i låga volymer. När mäklarfirmor bestämmer sig för vilka aktier som ska inkluderas, använder de vanligtvis volymen som ett indrag för intresse. ”Låga volymer? Lågt intresse – det behöver vi inte lista”, kanske de säger.

Det ironiska är att dessa börshandlade fonderna äger några av de mest likvida aktierna i världen.

Kärnproblemen med Halal ETFer

Låt oss vara ärliga om vad som är fel med halal-ETFer 2025:

  1. Absurt höga avgifter – Du betalar 5-25 gånger mer än konventionella ETFer
  • SPUS debiterar 0,49 % (490 USD årligen per investerad 100 000 USD)
  • ISDE tar ut 0,85 % (850 USD årligen per investerad 100 000 USD)
  • Jämför detta med bara 0,03 % för vanliga S&P 500 ETF:er Det är riktiga pengar som lämnar fickan varje år.
  1. Farlig koncentration – De flesta halal-ETFer har 40-70 % av sina innehav i bara 10 aktier
  • Det är 2-3 gånger mer koncentrerat än S&P 500
  • Du får inte den diversifiering du betalar för
  • Du har fastnat för de aktier som ETF-leverantören beslutar är ”kompatibla”
  1. Dålig prestation – Meritlistan talar för sig själv:
  • Flera fonder har faktiskt förlorat pengar under sin livstid (till exempel ISDE)
  • Även de ”bra” är långt ifrån idealiska
  • De flesta konsekvent underpresterar sina jämförelseindex

Vilket ska jag välja?

Om du måste använda en halal ETF, här är slutsatsen:

För USA-exponering:

  • SPUS är ditt bästa alternativ, med en CAGR på 16,73 % sedan starten
  • HLAL är ett bra alternativ som ger en avkastning på 14,98 % årligen

För global exponering

  • IGDA är acceptabelt om du behöver internationell diversifiering
  • Alla andra globala halal-ETFer bör undvikas på grund av dålig prestanda

Men här är sanningen: Halal-ETFer var en bra lösning när de var det enda alternativet. Men det är 2025 och du förtjänar bättre.

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

21Shares

Populära