Följ oss

Nyheter

Har alla börshandlade fonder en hävstång om 2?

Publicerad

den

Har alla börshandlade fonder en hävstång om 2?

Nej, det flesta börshandlade fonder har ingen hävstång om 2. Faktum är att de allra flesta inte alls har någon hävstång. I Europa finns det ett smärre antal ETFer som har hävstång, och den stannar på två. I USA förekommer det emellertid ETFer med hävstång på 3. I Sverige har till exempel XACT två ETFer med hävstång om 2, XACT Bear 2 (ETF) och XACT Bull 2 (ETF).

Finns det en anledning till att ETF: er stannar vid 3x hävstång och inte 4x?

3x verkar vara det magiska numret. Men det ser ut som att SEC snart kommer att ändra det. Det ser ut som att gränsen för hävstång på ETFer i USA kommer att bli 2. Detta gör att det kommer att vara samma regler i USA som i Europa.

SEC, den amerikanska finansinspektionen, har 2017 godkänt en 4x produkt, men sedan drog tillbaka detta tillstånd. ForceShares UP- och DOWN ETFer utformades för att replikera fyra gånger avkastningen för S&P 500.

Securities and Exchange Commission godkände tidigare en ansökan från ForceShares som skulle ha skapat de två börshandlade fonderna – ForceShares Daily 4X US Market Futures Long Fund och ForceShares Daily 4X US Market Futures Short Fund.

Fonderna skulle använda derivat för att representera fyra gånger vinsterna eller förlusterna i terminskontraktet, och respektive kortnamn skulle vara UP och DOWN. Vissa marknadsaktörer klagade emellertid på att fonderna var riskabla och kunde orsaka att ovetande köpare fick stora förluster.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *