Nyheter

HANetfs European Green Deal UCITS ETF når förvaltad volym på 52 MUSD

Publicerad

den

HANetf har meddelat att deras European Green Deal UCITS ETF (ticker: ASWA) har nått ett AUM 52 miljoner USD (49,9 miljoner euro) i tillgångar inom två månader efter att den lanserades.

ASWA, som lanserades i samarbete med Societe Generale i juli, strävar efter att ge exponering för de företag som borde dra nytta av European Green Deal – en milstolpe ekonomisk strategi som lagts fram av Europeiska kommissionen som syftar till att minska växthusgaserna med 55 procent till 2030 och Europa till världens första koldioxidneutrala kontinent år 2050.

Planen kräver mobilisering av 1 biljon euro i hållbara investeringar under det kommande decenniet – något EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyden beskrev i ett tal denna månad, där hon förespråkade ”ekonomisk realism” snarare än ”enbart reglering”.

Von der Leyden gjorde också klart att nästa steg av Green Deal kommer att behöva fokusera på industripolitik, nämligen genom en serie ”Clean Transition Dialogues” med industrin.

Utöver att göra Europa till den första klimatneutrala kontinenten i världen, förväntas avtalet skapa nya möjligheter för innovation, investeringar och jobb. Dessutom har alla 27 EU-medlemsstater förbundit sig till avtalet. ASWA är den enda tillgängliga ETF globalt som fokuserar på European Green Deal.

European Green Deal UCITS ETF riktar sig till aktier, valda av Societe Generales forskningsavdelning, från fyra nyckelsektorer som kan dra nytta av detta avtal:

  • Ren energi: EU har satt upp ett mål på 45 procent för produktion av förnybar energi till 2030 (upp från 22 procent 2021), vilket kräver betydande investeringar.
  • Hållbar mobilitet: 90 procents minskning av transportrelaterade utsläpp till 2050 behövs, med investeringar i järnväg, vätgas, elfordon och biobränslenyckel.
  • Bygg och renovering: EU-kommissionen vill fördubbla den nuvarande renoveringstakten för offentliga och privata byggnader, vilket förbättrar energieffektiviteten.
  • Cirkulär ekonomi: Potential för återvinnings- och avfallshanteringsföretag att dra nytta av det 70-procentiga avfallsåtervinningsmålet som fastställts av EU till 2030 (upp från 55 procent för närvarande).

Hector McNeil, grundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Vi är glada över att se European Green Deal UCITS ETF (ASWA) nå 52 miljoner USD AUM på så kort tid. Den europeiska gröna avtalet kommer att förändra Europa under det kommande decenniet och kommer att kräva betydande investeringar. Med detta förväntar vi oss en betydande tillväxt bland de företag som är centrala för energiomställningen.

”ASWA är väl placerad för att fånga denna tillväxt och följa SGI European Green Deal ESG Screened NTR Index med aktier som valts ut av Societe Generales expertforskarteam. ASWA är en av många ETF:er som erbjuds på HANetfs differentierade plattform som gör det möjligt för investerare att investera i koldioxidminskning och hållbara sektorer.”

Handla ASWA ETF

HANetf European Green Deal UCITS ETF Acc (ASWA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version