När Fondbolagens förening för fjärde året i rad genomför en undersökning om spararnas attityder till hållbara fonder tror allt fler på fondernas möjligheter att påverka utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Andelen som har valt hållbara fonder har också ökat från 32 till 36 procent.
Kantar Sifo Prospera har för fjärde gången fått i uppgift av Fondbolagens förening att undersöka hur viktig hållbarhet är som aspekt när spararna väljer fonder. Andelen sparare som har valt en fond för att den är hållbar har ökat till 36 procent i årets mätning (32 procent 2020). Precis som tidigare år är hållbarhet en viktigare aspekt för kvinnor, där 39 procent (36 procent) har valt en fond för att den är hållbar, jämfört med männen med 33 procent (28 procent), men männen knappar in.
Procentuell förändring vid val av hållbara fonder, år 2020-2021
Många tror på positiv påverkan
En intressant skillnad i årets mätning är att en majoritet av respondenterna, 43 procent, uppger att det främsta skälet till att de har valt en hållbar fond är att de tror att placeringen har en positiv påverkan på miljö, klimat, arbetsvillkor, mänskliga rättigheter mm. År 2020 uppgav istället en majoritet (44 procent) skälet att de ville exkludera placeringar i en viss typ av bolag/bransch. Andelen som har uppgivit exkludering som främsta skäl till att man valt en hållbar fond har i år sjunkit till 38 procent.
“Förr var det vanligt med fonder som exkluderade viss verksamhet som spararna ansåg ‘oetisk’, såsom tobak, alkohol, vapen och porr. Idag arbetar fondförvaltarna ofta mycket bredare med flera strategier för att påverka bolagen i portföljen att bli mer hållbara, eller så väljer de enbart ut bolag som de tror kommer klara en omställning till ett mer hållbart samhälle. Denna utveckling är alltså helt i linje med spararnas förväntningar, vilket är glädjande att se”, säger Johanna Englundh, sparekonom på Fondbolagens förening.
Viktigt att fonden är hållbar – men svårt hitta info
59 procent av respondenterna uppger att det är mycket eller ganska viktigt att den fond de väljer är hållbar – bland kvinnorna är andelen 70 procent. Men det är mycket eller ganska svårt att hitta information om hållbara fonder, uppger 40 procent av spararna. Fler kvinnor (45 procent) än män (35 procent) tycker att det är svårt att hitta information.
De flesta, 57 procent, har hittat sin hållbara fond genom att själv aktivt leta fram den. Fler män (66 procent) än kvinnor (50 procent) letade själva upp sin fond. 31 procent har tagit hjälp av en rådgivare/bankman för att hitta en hållbar fond. Det är fler kvinnor (36 procent) än män (25 procent) som tagit hjälp av en rådgivare.
Det är inte så vanligt att använda sig av de hållbarhetsmarkeringar som finns (Svanen, Morningstars glober etc.), bara 13 procent av fondspararna har gjort det. Och endast 6 procent av respondenterna känner till den nya EU-lagstiftningen för hållbara fonder.
“Det är tydligt att spararna behöver mer vägledning så att de lättare kan navigera bland de hållbara fonderna. Här ser vi att finansiella rådgivare fyller en viktig funktion, inte minst för kvinnor som i högre utsträckning än män uppger att det är svårt att hitta relevant information. Att så få känner till den nya EU-lagstiftningen är inte särskilt förvånande, men syftet med lagen om hållbarhetsrelaterade upplysningar är att det ska bli lättare att jämföra hållbara fonder i hela Europa. Här kommer förhoppningsvis färgkodningen i ljus- och mörkgröna fonder förenkla processen för spararna”, säger Johanna Englundh.
Svårt avgöra hur hållbarhet påverkar fondens avkastning
En majoritet, 41 procent, anger att det är mycket eller ganska viktigt att fondbolaget agerar aktivt som ägare i de bolag fonden investerar i, dvs att de deltar i stämmor och för en aktiv dialog med bolagen om frågor som rör företagets utveckling.
När det gäller om man tror att etik- och miljöhänsyn påverkar avkastningen i en fond säger 39 procent ja, det påverkar – men de kan inte avgöra om avkastningen blir bättre eller sämre. 13 procent säger ja, avkastningen blir bättre, 10 procent säger ja, avkastningen blir sämre och 9 procent tror inte att etik- och miljöhänsyn har någon påverkan på avkastningen i fonden.
Undersökningen har genomförts av Kantar Sifo Prospera 20-24 april 2021 genom en enkät som besvarats av 1125 personer som sparar i fonder.
HANetfs analyschef Tom Bailey pratade med Proactives Stephen Gunnion om resultatet och utsikterna för Future of Defence UCITSETF (ASWC), som har nått cirka 2,7 miljarder pund i förvaltat kapital, upp från 700 miljoner pund i början av året. Han tillskrev denna tillväxt geopolitiska utvecklingar, inklusive stigande försvarsutgifter från europeiska NATO-medlemmar och ökat investerarfokus på säkerhet.
Bailey förklarade att ETFen kombinerar exponering mot traditionella försvarsföretag och cybersäkerhetsföretag. ”Vi tror att inkluderingen av cybersäkerhetsaktier i vår försvarsstrategi har bekräftats av detta drag”, sa han med hänvisning till NATOs nya utgiftsmål på 5 % som antogs vid det senaste toppmötet i Haag.
Dessutom diskuterade Bailey den planerade lanseringen av en ny ETF inriktad på Indo-Stillahavsregionen. Han redogjorde för att denna fond kommer att rikta sig till försvarsföretag i Indien, Sydkorea, Japan, Taiwan och Australien, samtidigt som den exkluderar kinesiska företag på grund av sanktionsrisk. Han noterade att försvarsbudgetarna i regionen fortfarande är relativt låga jämfört med Natoländerna, men åtagandena att öka utgifterna får fart.
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.
Xtrackers MSCI Emerging Markets ex China UCITSETF 1C (XDEX ETF) med ISIN IE00BM67HJ62, försöker följa MSCI Emerging Markets ex China-index. MSCI Emerging Markets ex China-index spårar aktier från tillväxtmarknader över hela världen exklusive Kina.
Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,16 % p.a. ETFen replikerar resultatet av det underliggande indexet genom samplingsteknik (köper ett urval av de mest relevanta indexbeståndsdelarna). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.
Xtrackers MSCI Emerging Markets ex China UCITSETF 1C är en liten ETF med tillgångar på 51 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 27 februari 2015 och har sin hemvist i Irland.
Index nyckelfunktioner
MSCI EM (Emerging Markets) ex China Index syftar till att spegla resultatet på följande marknad:
Stora och medelstora företag i olika tillväxtmarknadsländer, exklusive Kina
Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet, Aktieinvest och Avanza.
Bitwise NEAR StakingETP ger investerare tillgång till NEAR-kryptovalutans utveckling i kombination med en staking-belöning. Staking gör det möjligt för kryptoinnehavare att tjäna belöningar. För detta ändamål är mynten låsta på blockkedjan för att validera nätverkstransaktioner. Investerare kan använda denna metod inte bara för att delta i kryptovalutans utveckling, utan också för att dra nytta av respektive staking-intäkter. Krypto-ETNen kan handlas i valutorna euro och amerikanska dollar.
Franklin US Treasury 0-1 Year UCITSETF investerar i amerikanska statsskuldväxlar, statsobligationer och statsskuldväxlar med en återstående löptid mellan en och tolv månader.
Rex Crypto Equity Income & GrowthUCITSETF förvaltas aktivt och investerar i en portfölj av företag som är verksamma inom digitala affärsområden som kryptotillgångsutvinning, handel, förvaring, blockkedjeteknikutveckling och digitala betalningslösningar. Ytterligare intäkter genereras genom att använda optionsstrategier, såsom covered call- eller covered call-spreadstrategi.
Rex Tech Innovation Income & GrowthUCITSETF förvaltas aktivt och investerar i en portfölj av företag från teknikrelaterade branscher som halvledare, IT-tjänster, elektroniska komponenter och programvara. Dessutom genereras intäkter genom utdelningar och optionspremier för 50 procent av de företag som ingår i portföljen. Beroende på marknadsförhållandena genereras optionspremierna från strategin covered call eller covered callspread.
Rex Tech Innovation Premium Income UCITSETF tillämpar en aktiv investeringsstrategi och investerar i en portfölj av företag inom tekniksektorn. Dessutom genereras intäkter genom utdelningar och optionspremier för alla företag i portföljen. Beroende på marknadsförhållandena genereras optionspremierna från strategin covered call eller covered callspread.
Produktutbudet inom Deutsche Börses ETF- och ETP-segment omfattar för närvarande totalt 2 478 ETFer, 202 ETCer och 261 ETNer. Med detta urval och en genomsnittlig månatlig handelsvolym på cirka 25 miljarder euro är Xetra den ledande handelsplatsen för ETFer och ETPer i Europa.