Nyheter

Guldprisets utveckling i olika valutor

Publicerad

den

Guldpriset har ställt in sig på att krossa den magiska gränsen om 2 000 USD per troy ounce när Wall Street överger dollarn. Covid-19-pandemin har drivit upp priset på guld till en ny rekordnivå. Investerare bör förvänta sig att rallyt fortsätter utöver den nivån, åtminstone på medellång sikt, säger experter.

”Vi fortsätter att vara positiva till guld , vi tror att guld kommer att göra en ny all-time high i dollar och att guld kmmer att noterar nya ny all-time highs i alla valutor” säger Wolfe Research i en ny rapport.

Hittills i år har investerare SPDR Gold Shares GLD ETF, en börshandlad fond som äger fysiskt guld stigit med mer än 24 procent. Det överstiger med råge den uppgång på 0,34 procent som SPDR S&P 500 (SPY) ETF gett sina innehavare samma period. Båda siffrorna kommer från Yahoo och omfattar inte utdelning för S&P 500-fonden.

Inflationen oroar

Rallyt, och den troliga ökningen, kommer när investerare alltmer oroar sig för den amerikanska dollarns köpkraft. Pandemin fick den amerikanska regeringen att låna enorma summor pengar för att stötta sin ekonomi medan företagen beordrades att stänga, och anställda permitterades.

Men alla detta lån kostar. Antingen kommer USA att behöva höja skatterna i framtiden eller så kommer regeringen att behöva trycka upp mer pengar för att få inflation. Hur som helst gör det att hålla tillgångar i dollar denominerade mindre attraktiva än realtillgångar som guld.

Guldpriset har svängt upp och ner under de senaste åren, men under mycket längre perioder har denna ädelmetall haft en tendens att bibehålla sin köpkraft, varför vissa investerare gillar att äga den som en slags försäkring mot inflation.

Dollarn faller mot andra valutor

En annan anledning till att investerare hopar sig i metallen är att dollarn sjunker i värde gentemot andra stora valutor. Dollarindexet, som mäter vad en greenback är värd mot en korg med stora valutor, sjönk nyligen till 94,7 från en nyligen hög nivå på cirka 103 den 20 mars, enligt Bloomberg. Detta fall återspeglar minskande säkerhet i värdet på greenbacken.

Nedgången hjälper också till att förklara det senaste guldpriset och varför det troligen kommer att fortsätta stiga på medellång sikt. Priset på guld är omvänt korrelerat med dollarns värde. Eller helt enkelt uttryckt, när dollarn sjunker i värde, tenderar guldpriset att öka.

Med tanke på den amerikanska ekonomins svaga form och sannolikheten för mer amerikanska statliga utgifter/upplåning, ser det troligt ut att det kommer att bli mer dollarsvaghet och en förlängning av guldrallyt.

Under det senaste halvåret har guldpriset stigit i alla valutor, till exempel har vi sett en kursuppgång i amerikanska dollar (24 procent), kanadensiska dollar (25 procent), Euro (16 procent), brasilianska real (51 procent) turkiska lira (44 procent), mexikanska pesos (45 procent) kinesiska yuan (25 procent).

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version