Följ oss

Nyheter

Guld var den bäst presterande ädelmetallen för 2021

Publicerad

den

Den bäst presterande ädelmetallen för 2021 var guld, men guldpriset föll trots detta med 3,64 procent på grund av hotet om att Federal Reserve börjar höja räntorna 2022. Guldpriset har även påverkats av att inflationen spås avta avsevärt under andra halvan av 2022 när de flaskhalsar för utbudet spås ha undanröjts.

Den bäst presterande ädelmetallen för 2021 var guld, men guldpriset föll trots detta med 3,64 procent på grund av hotet om att Federal Reserve börjar höja räntorna 2022. Guldpriset har även påverkats av att inflationen spås avta avsevärt under andra halvan av 2022 när de flaskhalsar för utbudet spås ha undanröjts.

Den upplevda utsikten när vi avslutat året är basfallet, men som vi vet finns det alltid avvikelser och oväntade händelser att se fram emot i ädelmetallområdet 2022.

Budgetar för guldprospektering har ökat med 43 procent jämfört med föregående år till totalt 6,2 miljarder USD 2021, vilket överträffar ökningen på 35 procent i den globala budgeten för icke-järnmalmsprospektering. Guldökningen har drivits av högre juniorföretagsfinansiering och prospekteringsplaner som överförts från 2020.

Medel som samlats in av junior- och intermediärföretag uppgick till 5,5 miljarder dollar 2021, den högsta siffran sedan 2012. Det bör ses ett tydligt tecken på ökat investerarförtroende för den gula metallen. Detta har gjort det möjligt för juniorsektorn, som varit på en allmän nedåtgående trend när det gäller prospektering sedan 2012, att finansiera sina prospekteringsplaner. Det finns fler än 200 företag som letar efter guld 2022 än 2020.

Guldförsäljningen i detaljhandeln i Kina har återhämtat sig med armband, hängen, örhängen och halsband som ritar på drakar, fenixar, pioner och andra traditionella kinesiska mönster och symboler som är starkt eftertraktade av konsumenterna. Försäljningen är starkast bland personer i 20- och 30-årsåldern, vilket bidrar till att öka efterfrågan på guld i landet efter en pandemi-inducerad nedgång.

Kinesiska konsumenter måste klara sig bättre ekonomiskt eftersom en ökad efterfrågan på vad som kallas ”arvs” guldsmycken, som kräver invecklat hantverk och kan få premier på 20 procent eller mer över konventionella guldsmycken, hittar villiga köpare.

Svagheter

Palladium var den sämst presterande ädelmetallen 2021. Palladiumpriset såg en minskning med 22,35 procent för 2021. Ersättning av palladium med platina är botemedlet mot höga priser och har blivit en starkare kraft när vi stängde årets sista kvartal. Dessutom har försäljningen av bensinbilar, där palladium används för att rena utsläppen, påverkats av covid-relaterade arbetsproblem, inklusive inga datorchips att bygga bilen med.

Silver var den näst sämst presterande ädelmetallen under året, priset föll med 11,74 procent, på något lättare solcellsförsörjning. Den amerikanska dollarn återtog nästan hela fallet på 6,69 procent den upplevde 2020 med årets återhämtning från att komma ur pandemins kast.

Medan dollarn rörde sig högre, började överraskande nog den reala kursen på det generiska 10-åriga TIP året på -1,087 och slutade 2021 på -1,099, i princip samma plats som vi började. Ändå är guld cirka 3 procent lägre. Fed kan ha verkliga problem att få upp räntorna och arbetskraften. Utbudet av arbetskraft, har mycket mer att säga om vart ekonomin är på väg. Labour är nu mer benägna att göra vinster i att fackligt organisera sig för att få mer förhandlingsstyrka.

Möjligheter

Branschkonsolidering började ske på allvar i år. Storleken spelar roll, och det är det som kan ha legat bakom Agnico Eagle Mines bud på att köpa Kirkland Lake Gold. Det finns säkert operativa synergier som kan erhållas från affären. Det ger Agnico tillgång till Detour Lake-tillgångarna som sannolikt kommer att vara långlivade men kan se vissa problem om energipriserna stiger för mycket.

I ett annat steg för att förvärva fler tillgångar i gruvjurisdiktioner gick Newcrest Mining med på att köpa Pretium Resources Inc. i en kontant- och aktieaffär som värderar den kanadensiska guldproducenten till cirka 2,8 miljarder dollar. Newcrest och andra var tålmodiga med att vänta ut historien och verkligen se vad gruvan var kapabel till innan affären ingicks. Detta ger Newcrest en strategisk syn på andra stora mineralfyndigheter i regionen.

Brist

Är det den nya frågan i branschen som de stora företagen brottas med? Hittar du inte tillräckligt med 10-åriga livsgruvor som kan producera 300 000 troy ounce guld per år? Du gör det genom att utforska eller köpa ounce i marken eller i det senaste exemplet, Kinross Gold köper Great Bear, köpte du prospektering. Vad som är fascinerande är att det inte finns någon offentligt beräknad resurs om upptäckten, men borrdata finns tillgänglig på företagets hemsida, så det var verkligen inte ett black box-förvärv. Det signalerar dock att guldindustrin kan vara mer villig att göra affärer mer aggressivt i framtiden. Det finns gott om bra tillgångar i juniorgruvarbetarna och även upptäcktsresande som sannolikt kommer att finnas på önskelistan för nästa år.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.