Nyheter

GREK ETF för den som tror på den grekiska aktiemarknaden

Publicerad

den

Global X MSCI Greece ETF (NYSEArca: GREK) äger 29 grekiska aktier. Denna börshandlade fond är utdelande och kommer med en förvaltningskostnad på 0,57 procent. GREK investerar i de största och mest omsatta företagen i Grekland.

GREK är det enda ETF-valet för exponering för grekiska aktier. Fonden är väletablerad, med en solid tillgångsbas och ett merårigt resultat. Kostnaderna för att hålla och handla fonden är varken billiga eller outlandishly höga.

När Atenbörsen stängdes i slutet av juni 2015 fortsatte GREK att handlas i New York. Under den perioden använde ETF-emittent uppskattningar av verkligt värde på de vilande aktierna – ett rimligt steg – vilket förklarar den stora skillnaden i NAV jämfört med det frysta indexet när marknaden stängdes.

Indexet hämtade NAV när marknaderna öppnades igen i början av augusti. Fonden handlades mest till en premie under den tiden eftersom AP inte kunde eller var villiga att komma in för att sänka priset till NAV.

Ändå fungerade GREK bra under krisen. GREK gjorde en väsentlig förändring av sitt underliggande index den 1 mars 2016 och bytte till MSCI All Greece Select 25/50 Index från ett FTSE-index. Den största effekten var borttagningen av en tvåsiffrig andel i Coca-Cola HBC. Medan indexet är mer inkluderande än standard MSCI-metodik, är den schweiz baserade Coca Cola buteljören fortfarande utanför gränserna. Sammantaget fortsätter GREK att tillhandahålla extremt koncentrerad men reflekterande exponering för grekiska aktier i ett livskraftigt omslag.

Fondens mål

Global X MSCI Greece ETF (GREK) strävar efter att tillhandahålla investeringsresultat som i allmänhet motsvarar pris- och avkastningsresultat, före avgifter och kostnader, för MSCI All Greece Select 25/50 Index.

Varför GREK

  • Effektiv tillgång till en bred korg med grekiska värdepapper.
  • Riktad exponering för enstaka länder.
  • Den första och enda ETF som direkt riktar sig mot Grekland.

Handla GREK ETF

Global X MSCI Greece ETF (NYSEArca: GREK) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Global X MSCI Greece ETF (NYSEArca: GREK).

Största innehav

Vikt (%)TickerNamn
16.12HTO GAHELLENIC TELECOM
6.86EUROB GAEUROBANK ERGASIA
6.33PPC GAPUBLIC POWER CORP
6.11GOFPYOPAP SA-UNSPON ADR
5.90ETE GANATIONAL BANK OF GREECE
5.47OPAP GAOPAP SA
4.69ALPHA GAALPHA BANK AE
4.55MYTHYMYTILINEOS SA-UNSP ADR
4.03BELA GAJUMBO SA
3.86TITC BBTITAN CEMENT INT

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version