Följ oss

Nyheter

Goldman Sachs anställer Source grundare för ETF satsning

Publicerad

den

Under veckan meddelades att Goldman Sachs anställer Source grundare för sin ETF satsning i Europa. Peter Thompson kommer att ansvara för handeln med börshandlade fonder från

Under veckan meddelades att Goldman Sachs anställer Source grundare för sin ETF satsning i Europa. Peter Thompson kommer att ansvara för handeln med börshandlade fonder från Goldman Sachs Londonkontor. Innan Thompson lanserade Source 2009 tillbringade Thompson ett decennium på Goldmans derivat- och handelsavdelningar i USA, Japan och Europa.

Vid sin avgång från Source i augusti 2016, strax före försäljningen till Invesco, hade verksamheten 20,5 miljarder dollar (15 miljarder kronor) i kundtillgångar och knappt 4% av ETF-marknaden.

På Goldman Sachs kommer Thompson att vara baserad i London, där han rapporterar till Michael Crinieri, chef för den amerikanska investmentbankens ETF-verksamhet, rapporterat ett internt memo.

En av de snabbast växande ETF-emittenterna

GSAM har blivit en av de snabbast växande ETF-emittenterna sedan starten av sin ETF-verksamhet. Nu satsar Goldman Sachs på att göra ett fotavtryck på den europeiska marknaden. Detta kommer emellertid att ske i konkurrens med en av Thompson tidigare kollegor. Wealth Manager rapporterade nyligen att en annan av Source grundare, Michael John Lytle, har startat sin egen ETF-verksamhet som beräknas lanseras under sommaren 2018. Lytle kommer att arbeta under varumärket Tabula och fokusera på börshandlade fonder som ger exponering mot räntebärande produkter.

En veteran på 18 år på Morgan Stanley lämnade Lytle verksamheten år 2009 för att bli en grundande partner för Source. Lytle bidrog till att öka verksamheten till dess att Source kom att bli en av de största ETF-förvaltarna i Europa.

Innan han var med och Co-Foundade Source, där han var chefsutvecklare, hade Lytle investment banking roller på Morgan Stanley, som sträckte sig över eget kapital och ränteintäkter.

Han hjälpte till att starta Source med Ted Hood och Peter Thomspon, men lämnade företaget 2015 efter det att det blev övertaget av private equity firm Warburg Pincus. Han arbetade sedan som VD vid BlackRock 2016, innan han lämnade i november samma år för att arbeta med sin egen ETF satsning.

Förvärvades av fondjätten Invesco

Source förvärvades senare av amerikanska fondjätten Invesco i april 2017, där transaktionen ryktas skett till ett värde om cirka 500 miljoner kronor. Från och med mars 2017 hade Source cirka 18 miljarder dollar i kundtillgångar och ytterligare 7 miljarder dollar för externt förvaltade tillgångar.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *