Följ oss

Nyheter

Glöm fotbolls-WM, detta är orsaken till att titta på Brasilien

Publicerad

den

Glöm fotbolls-WM, detta är orsaken till att titta på Brasilien

Glöm fotbolls-WM, detta är orsaken till att titta på Brasilien. Den brasilianska aktiemarknaden, och därmed också de börshandlade fonder som replikerar utvecklingen av de brasilianska aktierna har under det senaste året varit rena berg-och-dalbanan. Under de första månaderna av 2014 utvecklades aktiekurserna katastrofalt för att sedan komma tillbaka med full kraft efter det att opinionsmätningarna i slutet av mars visade att sannolikheten för att landets sittande president, Dilma Rousseff inte kommer att väljas på nytt i det kommande riksdagsvalet. Glöm fotbolls-WM, detta är orsaken till att titta på Brasilien

I själva verket har varje opinionsundersökning sedan dess visat ett sviktande väljarstöd för Rousseff. För närvarande säger endast 34 procent av de svarande att de har för avsikt att rösta för Rousseff mot 37 % i maj och 43,7% i februari. Krympande tillväxt, hög arbetslöshet, en gaopperande inflations och byråkrati förvärrar Brasiliens ekonomiska utveckling och har gjort den nuvarande regeringen ganska impopulär.

För att förvärra situationen ytterligare så ökar inflationen med en takt som är högre än förväntat, under maj 2014 steg det brasilianska konsumentprisindexet, IPCA, med 0,46 procent för att stanna på 6,37, att jämföra med 6,3 i april Den brasilianska centralbankens över gräns ligger på 6,5 procent. Landets centralbank har redan gjort en serie av räntehöjningar sedan början av 2013 för att hålla inflationen i schack och det kan således komma ytterligare höjningar.

Den senaste åtgärden

För att bryta trenden valde emellertid den den brasilianska centralbanken nyligen att hålla styrräntan, Selic, oförändrad på elva procent. Därmed bröt centralbanken en ett år lång trend där räntan stigit från 7,25 procent till den nuvarande nivåen. På sikt är det inte rimligt att landets centralbank tar en paus i sina räntehöjningar då landets inflation är så pass hög. En föga förvånande effekt har emellertid blivit att landets expansionstakt kommit att bli mindre intensiv än tidigare.

Protokollet tyder på att räntorna förväntas stanna på nuvarande nivå åtminstone för den resterande delen av året. En del analytiker tror att detta är ett avsiktligt och medvetet drav av centralbanken inför de allmänna valen, för att undvika eventuella konflikter med regeringen om en räntehöjning.

Uttalandet visar tydligt att Brasilien förväntas växa mindre under 2014 än den BNP-tillväxt på 2,3 procent som landet redovisade 2013. Faktum är att första kvartalets tillväxtsiffror tydligt signalerar att trenden bromsar.

Brasilien, som är Latinamerikas största marknad expanderade i en måttlig takt på 0,2 procent under det första kvartalet, jämfört med 1,9 procent under föregående års första kvartal. Avtagande tillväxt hos Brasiliens största handelspartner Kina är en del av skulden, men den ekonomiska oron och devalvering i grannhandelspartnern Argentina ledde också till nedgången i BNP. I själva verket har ekonomer nyligen sänkt Brasiliens tillväxtprognos för 2014. Landet väntas nu växa i en takt på 1,62 procent, lägre än tidigare prognos på 1,69 procent.

Om ekonomin fortsätter att försvagas kommer konsensusbedömningar för en räntehöjning i början av 2015 också ifrågasättas. Vissa ekonomer tror också att försämrade konjunkturen kan leda till att marknaderna förväntar sig en räntesänkning i stället för en ökning.

Hur påverkar detta ETFerna?

Efter det att centralbanken nyligen fattade beslutet om att inte höja räntan och efter beskeden om Rousseffs sjunkande popularitet, har de brasilianska ETF exploderat uppåt. Lägg därtill den yra som råder till följd av fotbolls-VM så finns det de som tror att det nu har vänt. Det går emellertid inte att ignorera det faktum att det finns en viss politisk oro i landet och att allt fler brasilianer protestera mot extravagansen.

Alla de brasilianska börshandlade fonderna har noterat uppgångar på över 3,5 procent under de senaste veckan. Brazil Mid Cap ETF (NYSEARCA: BRAZ) har varit den största vinnaren och steg med 7,45 procent, medan Brazil Infrastructure Index Fund (NYSEARCA: BRXX ) och Brazil Consumer ETF (NYSEARCA: BRAQ) har ökat med ungefär 7,3% vardera.

Den mest populära och omsatta av de brasilianska ETFerna, iShares MSCI Brazil Capped ETF (NYSEARCA: EWZ), har stigit 6,8 procent under den senaste veckan, tillsammans med Brazil Financials ETF (NYSEARCA: BRAF) som genererat samma avkastning.

Slutsats

Investerare kan säkert tjäna en del på att hålla ett vakande öga på de ovan nämnda börshandlade fonder och rida på trenden för att göra ytterligare vinster på kort sikt. Just nu har vi själva en ”stark sälj” rating på ovan nämnda börshandlade fonder och tror att detta är bara en kortsiktig uppstuds vi ser. Om inte landets strukturella problem åtgärdas så kommer de ovan nämnda börshandlade fonder bär också ställas inför risken för att de kommer att gå ned ordentligt under kommande år.

DBX MSCI BRAZIL ETF

DBX MSCI BRAZIL ETF

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.