Följ oss

Nyheter

Globala ETFer att titta på när oljepriset svänger

Publicerad

den

Globala ETFer att titta på när oljepriset svänger

Oljepriserna rör sig långsamt upp på den ökade spänningen i Irak. Medan vissa handlare kan ha överrumplas av situationen, kan investerare utnyttja börshandlade fonder att fånga segment som kan dra nytta av högre oljepriser. Vi har hittat flera globala ETFer att titta på när oljepriset svänger.

Priset på råolja har varit relativt stabilt under de senaste åren och har handlats inom intervaller då den politiska instabiliteten i Mellanöstern var fortsatt dämpad och den ökade skifferoljeproduktionen i USA stärkt leveranser.

Vi ser nu att det eskalerande våldet i Irak drivit oljepriset till den högsta nivån på nio månader när islamiska extremister sägs ha tagit över Iraks största oljeraffinaderi. Det kan således vara värt att titta på hur dra nytta av detta läge när risken för leveransstörningar i Irak ökar.

Till exempel kan ryska aktier som regeringsstödda oljejätten Gazprom och Lukoil, dra nytta av osäkerheten. Enligt Absolute Strategy Research är marknader som har visat en positiv korrelation på 50 procent eller mer med oljepriset Ryssland, Norge och Polen.

Market Vectors Russia ETF (NYSEArca: RSX), den största och mest omsatta Rysslands ETFen, har en 40,2 procentig vikt mot energisektorn, med en 8,5 procents vikt i Gazprom och 8,1 procent i Lukoil. Rivalen iShares MSCI Russia Capped ETF (NYSEArca: ERU) har en 55,4% vikt mot energisektorn, inklusive Gazprom 21,0 procent och Lukoil 12,6 procents. RSX har en driftskostnadsprocent om 0,63 procent och ERUS har en expense ratio på 0,61 %.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.