Följ oss

Nyheter

Fyra saker att tänka på innan du handlar kaffe

Publicerad

den

Med över 2,25 miljarder koppar kaffe som konsumeras över hela världen dagligen, är kaffe faktiskt den näst mest omsatta råvaran i världen, som faller lite efter råolja - och en av de äldsta också. Kaffe är kanske en av de mest intressanta, men ändå volatila råvarorna att handla. I denna text tittar vi på fyra saker att tänka på innan du handlar kaffe

Med över 2,25 miljarder koppar kaffe som konsumeras över hela världen dagligen, är kaffe faktiskt den näst mest omsatta råvaran i världen, som faller lite efter råolja – och en av de äldsta också. Kaffe är kanske en av de mest intressanta, men ändå volatila råvarorna att handla. I denna text tittar vi på fyra saker att tänka på innan du handlar kaffe

Kaffe ingår i gruppen soft eller soft commodities tillsammans med andra produkter odlade av bönder, inklusive kakao, socker, apelsinjuice och frukt. De flesta av dessa varor, inklusive kaffe, är utsatta för vilda prisförändringar, och handlare måste överväga en mängd olika faktorer om kaffeproduktion och efterfrågan när de fattar beslut om kaffeterminer.

Kaffebönor är en viktig faktor att tänka på när man handlar kaffe. Det finns två huvudtyper av kaffe: Robusta och Arabica. Robusta kaffebönor handlar till högre priser, till stor del på grund av efterfrågan från stora globala kunder inklusive Nestlé, Kraft, Procter & Gamble och Sara Lee.

Dessa företag köper tillsammans nästan 50% av allt kaffe som produceras över hela världen, och de är också kända som ”Big 4” kafferosterier. Genom att följa dessa massiva företags rörelser är det där vi måste börja uppmärksamma. Eftersom mängden kaffe dessa företag köper kan eventuella förändringar i deras efterfrågan påverka priserna på kaffeterminer.

Arabica kaffebönan kan anses vara högre kvalitet av branschen, och vi dricker sannolikt Arabica bönkaffe när vi köper premiumkaffe. Det är viktigt att förstå att Robustas grunder kan påverka Arabica -priset eftersom Robusta är ett mycket nära substitut.

De flesta kaffehandlare kommer att fokusera på Brasilien när de handlar kaffe eftersom Arabica -bönor huvudsakligen odlas i Brasilien. Colombia är den näst största producenten.

1) Väderförhållanden

Kaffe växer på små träd, så grödorna stannar i marken hela året. Var mer känslig för alla väderförändringar. Träden måste blomma varje vår för att få en bra skörd.

Historien visar att de flesta av de största rörelserna i kaffepriserna händer eftersom träden skadas av kallt väder. Visar att priserna kan gå mycket snabbt och hoppa högre än många förväntar sig om en frost träffar den växande regionen Brasilien eller andra huvudproducenter.

2) Politisk instabilitet

Mer än 65% av världens produktion av kaffebönor kommer från fem länder: Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien och Honduras (skördeåret 2017–18) Om någon av dessa länder upplever politisk instabilitet kan detta starkt påverka kaffeproduktionen, bristen och sedan stigande kaffepriser.

3) Konsumenternas efterfrågan

Europa är den största konsumenten av kaffe och dricker mer per capita än resten av världen. USA är också en betydande konsument. Utvecklingsländer som Kina och vissa sydamerikanska länder fortsätter att bli mer vana vid kaffe och kan ha en enorm ökning i efterfrågan under de kommande decennierna.

4) Utbud och efterfrågan Elasticitet

För det första är det viktigt att förstå beteendet för utbud och efterfrågan på kaffe och orsakerna till prisvolatiliteten. Och den första är vad vi kallade det ”negativa utbudet”. Det betyder att utbudet kommer att påverkas starkt på grund av olika förhållanden som vädereffekt, politisk stabilitet, etc. Vi kan säga att om efterfrågan på kaffe är oelastisk (när folk köper lika mycket om priset sjunker eller stiger) när utbudet skift kommer det att bli en betydande prisökning.

Om det finns en ökande efterfrågan på marknaden kan detta också orsaka stor inverkan på priset, särskilt om leveransproduktens elasticitet är låg (när kvantiteten producenterna är villiga att producera inte förändras när priset stiger eller minskar).

På kaffemarknaden och andra råvarumarknader är det mycket svårt för marknaden att leverera extra produkter som orsakar starkt tryck på prisnivån.

Sista tankar och tips

Så den extrema prisskillnaden gör kaffe farligt att handla på kort sikt om du inte kan övervaka marknaderna hela dagen. Framgångsrik handel kräver också att du är disciplinerad, hanterar din risk och kommer snabbt ut ur marknaden om handeln inte fungerar.

Vissa handlare föredrar att trada kaffe framför en långsiktig strategi. Det betyder att de letar efter större rörelser i kaffe under några veckor.

Följande diagram visar prisförändringen under de senaste 6 månaderna (I oktober 2019). Här kan vi bättre uppskatta den höga prisvolatiliteten:

Du kan också handla kaffe genom att sälja optioner istället för att använda terminsavtal. Kaffeoptioner har vanligtvis en stor mängd premium på sig på grund av marknadens förkärlek för stora prisförändringar.

Till exempel kan du sälja en säljoption istället för att köpa ett terminsavtal. Säljoptioner innebär en hel del risk, liknande ett terminsavtal.

Det är emellertid vanligt att använda sig av en CFD-mäklare vid handel med kaffe. Det finns flera sådana, varför det är viktigt att se till den mäklare som används är reglerad. Att handla kaffeterminer är något som enklast låter sig göras genom en CFD mäklare.

Handla kaffe hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla kaffe hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla kaffe hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med kaffe. Till IGs hemsida.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

AINJ ETP spårar INJ och skapar staking intäkter

Publicerad

den

21Shares Injective Staking ETP (AINJ ETP) med ISIN CH1360612134 är 100 procent fysiskt uppbackad. 21Shares Injective Staking ETP (AINJ) spårar prestanda för INJ samtidigt som den skapar staking intäkter som återinvesteras i ETP för förbättrad prestanda. Medan blockchain-nätverk vanligtvis är siloförsedda, stöder Injective Protocol sömlösa interaktioner över stora nätverk, vilket möjliggör ett unikt utbud av finansiella produkter och tjänster. 21Shares Injective Staking ETP erbjuder ett enkelt, reglerat och transparent sätt att dra nytta av nätverkets växande betydelse inom decentraliserad finans (DeFi).

21Shares Injective Staking ETP (AINJ ETP) med ISIN CH1360612134 är 100 procent fysiskt uppbackad. 21Shares Injective Staking ETP (AINJ) spårar prestanda för INJ samtidigt som den skapar staking intäkter som återinvesteras i ETP för förbättrad prestanda. Medan blockchain-nätverk vanligtvis är siloförsedda, stöder Injective Protocol sömlösa interaktioner över stora nätverk, vilket möjliggör ett unikt utbud av finansiella produkter och tjänster. 21Shares Injective Staking ETP erbjuder ett enkelt, reglerat och transparent sätt att dra nytta av nätverkets växande betydelse inom decentraliserad finans (DeFi).

Fördelar

Innovativ teknik: Injective erbjuder ett avancerat DeFi-ekosystem med funktioner som noll gasavgifter och omedelbar slutgiltig transaktion, vilket förbättrar användarupplevelsen på finansiella kryptoapplikationer.

Staking med lätthet: Med AINJ kan investerare få tillgång till r med fördelen av professionell riskhantering samtidigt som de undviker behovet av att direkt låsa tillgångar.

100 % fysiskt uppbackad: 21Shares Injective Staking ETP är 100 % fysiskt backad av den underliggande INJ och förvaras i kylförvaring hos ett institutionellt förvaringsinstitut, vilket erbjuder ett bättre skydd än depåalternativ som är tillgängliga för enskilda investerare.

Nyckelinformation

Handla AINJ ETP

21Shares Injective Staking ETP (AINJ ETP) är en börshandlad kryptovaluta (ETP) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDAINJ NA
Euronext ParisEURAINJ FR

Produktinformation

Namn21Shares Injective Staking ETP
Lanseringsdatum9 juli 2024
Emittent21Shares AG
Förvaltningsarvode2,5%

Handelssymboler

KortnamnAINJ
Valor136061213
ISINCH1360612134
ReutersAINJ.S
WKNA4AHQC
BloombergAINJ BW

Fortsätt läsa

Nyheter

Mexico’s post-election potential and investment opportunities

Publicerad

den

Given Mexico’s vast potential and President-elect Claudia Sheinbaum’s track record of progress during her time as mayor of Mexico City, Franklin Templeton’s Dina Ting thinks that investors should be monitoring opportunities to enter this compelling market.

Given Mexico’s vast potential and President-elect Claudia Sheinbaum’s track record of progress during her time as mayor of Mexico City, Franklin Templeton’s Dina Ting thinks that investors should be monitoring opportunities to enter this compelling market.

Just how well—or not so well—Mexico’s President-elect Claudia Sheinbaum may be able to tackle the country’s prevailing challenges is still up for debate. Sheinbaum’s commanding margin of victory in the June election discouraged some investors amid fears that her ruling Morena party could potentially push through constitutional reforms that may adversely impact Mexico’s business environment.

Since the outcome of the US presidential election will remain undecided for a month after Sheinbaum takes office in October, we expect Mexico’s equity markets to experience more short-term market volatility. But given Mexico’s ongoing potential to capitalize on nearshoring investments and Sheinbaum’s track record of progress during her time as mayor of Mexico City (beginning in 2018), we think investors should be monitoring opportunities to enter this compelling market. We believe a continuation of US macro drivers are still poised to drive Mexican exports. Although US appetite for Chinese imports was still high even as recently as 2022, the drop-off in trade with China since then has benefited Mexico, which recently eclipsed both China and Canada to become the biggest US trade partner.

Mexico’s first female president

A protégé of outgoing President López Obrador (or AMLO as he is known), Sheinbaum has pledged to continue along the political course of her predecessor. But as a climate scientist with a Ph.D. in environmental engineering, she appears to us to be more attuned to pressing issues, such as Mexico’s water woes and efforts toward the energy transition. She has demonstrated deep, technical expertise and perspective on vital issues—“not simply as stewardship of natural resources, but also as an issue interconnected with education, social justice, health care, housing and infrastructure,” according to the think tank Atlantic Council.

There is hope that the public-private partnerships that Sheinbaum advanced during her time as Mexico City’s mayor could be a model that she adopts and adapts in her new administration to increase the number of strategic projects. These may include opening natural gas production and transportation to private participants, boosting infrastructure and more renewable energy projects that are critical for Mexico to take advantage of nearshoring-related investment opportunities.

Since renewables like solar and wind currently make up only about 12% of the electricity mix in Mexico (significantly lagging the 16% share for the United States), there is great potential for the country’s clean energy buildout. Sheinbaum has pledged to change course from AMLO in her approach to speeding the promotion of renewable energies with a US$13.6 billion investment plan through 2030 that includes pioneering development of smart grids and other green technologies. Experts have praised Sheinbaum’s methodical approach to governance, for example, bringing stability and predictability to regulatory frameworks with her technical background and reliance on seasoned advisors.

Among some of the moderate-to-high risks for Mexico is public security and crime. Here again, Sheinbaum’s approach in working with US counterparts during her tenure in Mexico City has been applauded. Her cabinet picks for key positions thus far present an even gender distribution and draw from academia and her mayoral administration—in a bid to repeat the successes in crime-fighting she achieved during her years as mayor. These include veteran politicians Omar Garcia Harfuch for Security Minister, Marcelo Ebrard for Secretary of Economy and Alicia Barcena for Secretary of Foreign Affairs.

Mexico poised for economic growth

Over the near term, Mexico is expected to achieve a 2% growth rate—higher than its 20-year average.4 Although Mexico’s headline inflation accelerated beyond analyst expectations in June, its strong trend of domestic demand and high consumer confidence should also offer some economic momentum, in our opinion. For example, June auto sales were up 8.3% from a year earlier, according to government data.

It’s also important to recognize that Mexico is the second-highest receiver of remittances—transfers of money from migrants working abroad—in the world, behind only India. For the decade leading up to 2020, the percentage of households in Mexico that received remittances rose to 5.1% from 3.6% in 2010. Last year, remittances to Mexico notched a 7.6% increase, hitting a record US$63 billion, due to a strong US labor market.

Exhibit 1: Mexico Consumer Confidence

Exhibit 2: Mexico Real Gross Domestic Product (GDP) Forecast

Investors seeking exposure to Mexico’s market through broad emerging market indexes, like the MSCI Emerging Market (EM) Index, gain less than a 3% weighting to Mexico. And while China’s dominant share of the benchmark is lower now than in recent years, it still presents a 25% weighting, which may be more than investors want. In our opinion, single-country exchange-traded funds offer a compelling way for investors to layer targeted access to a country’s large- and mid-sized companies at a low cost.

As of the end of June, Mexico’s main benchmark stock index, the IPC, held a 33% weighting in the consumer staples sector. Materials and financial sector stocks make up the next biggest weighting at about 19% each.

As Mexico continues to play a larger role in global supply chains, investors should note corporate nearshoring progress as gauged by the country’s foreign direct investment (FDI) trends. At the end of 2023, Mexico ranked ninth among the world’s largest recipients of FDI, receiving investments of US$36 billion—about 2% more than in the prior year. Longer term, we believe nearshoring efforts, to diversify and improve the security of supply chains, remain a key tailwind for Mexico’s economy and markets.

Fortsätt läsa

Nyheter

JPGR ETF investerar i amerikanska tillväxtaktier

Publicerad

den

JPMorgan Active US Growth UCITS ETF - USD (acc) (JPGR ETF) med ISIN IE0005CH3U28, är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska tillväxtaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Growth-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

JPMorgan Active US Growth UCITS ETF – USD (acc) (JPGR ETF) med ISIN IE0005CH3U28, är en aktivt förvaltad ETF som investerar i amerikanska tillväxtaktier och strävar efter att generera en högre långsiktig avkastning än Russell 1000 Growth-index. Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning).

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,49 procent p.a. JPMorgan Active US Growth UCITS ETF USD (acc) är den billigaste ETF som följer JPMorgan Active US Growth-index. ETF:n replikerar det underliggande indexets prestanda genom full replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

JPMorgan Active US Growth UCITS ETF USD (acc) är en mycket liten ETF med 4 miljoner euro under förvaltning. ETF lanserades den 18 januari 2024 och har sin hemvist i Irland.

Möjlighet

Erfaret portföljförvaltningsteam med i genomsnitt 30 års branscherfarenhet

Utnyttja de bästa idéerna från JPMorgans dedikerade tillväxtforskningsteam, förutom grundläggande insikter från över 20 amerikanska aktiekarriäranalytiker, alla med i genomsnitt 20+ års branscherfarenhet

Portfölj

Kombinerar två av JPMorgans beprövade aktiva amerikanska aktiestrategier (tillväxt med stora bolag och tillväxtfördelar), som kombineras för att leverera en diversifierad portfölj av amerikanska tillväxtaktier med underskattad tillväxtpotential över sektorer.

Resultat

Aktivt förvaltad investeringsstrategi som strävar efter att leverera en stilren tillväxtaktieportfölj med en viss grad av marknadskapitalflexibilitet

Investeringsmål

Delfonden strävar efter att uppnå en långsiktig avkastning som överstiger Russell 1000 Growth Index (Netto Total Return of 30% källskatt på utdelning) (”riktmärket”) genom att aktivt investera främst i en tillväxtstilsorienterad portfölj av amerikanska företag .

Handla JPGR ETF

JPMorgan Active US Growth UCITS ETF – USD (acc) (JPGR ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet, Aktieinvest och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Borsa ItalianaEURJGRO
London Stock ExchangeGBXJGOR
London Stock ExchangeUSDJGRO
SIX Swiss ExchangeUSDJGRO
XETRAEURJPGR

Största innehav

NamnISINVikt %
MICROSOFT CORPUS59491810459,63%
NVIDIA CORPUS67066G10406,95%
AMAZON.COM INCUS02313510676,67%
META PLATFORMS INC-CLASS AUS30303M10276,06%
APPLE INCUS03783310055,24%
ELI LILLY & COUS53245710833,99%
ALPHABET INC-CL CUS02079K10793,62%
MASTERCARD INC – AUS57636Q10402,93%
BROADCOM INCUS11135F10122,60%
Cash and Cash Equivalent2,15%

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Populära