Följ oss

Nyheter

Fransk fondförvaltare lanserar EU-reglerad ETF som spårar Bitcoin-priset

Publicerad

den

Parisbaserade derivatfondförvaltare Melanion Capital har lanserat en ny, EU-reglerad fond som syftar till att spårar Bitcoin-priset (BTC) med en korrelation på upp till 90 procent.

Parisbaserade derivatfondförvaltare Melanion Capital har lanserat en ny, EU-reglerad fond som syftar till att spårar Bitcoin-priset (BTC) med en korrelation på upp till 90 procent.

Fonden är den första i sitt slag som emitteras under EU:s investeringsfonds paraply UCITS – en förkortning för ”företag för kollektiv investering i överlåtbara värdepapper”. Enligt Europeiska kommissionens uppgifter står UCITS-kompatibla fonder för ungefär 75% av alla kollektiva investeringar från små investerare i Europa. UCITS ger en ram för reglering på europeisk, snarare än nationell nivå och ställer höga krav på fondförvaltare.

Melanion Capitals fond, kallad Melanion BTC Equities Universe UCITS exchange-traded fund (ETF), använder en metod baserad på betaviktning för att ”överbrygga klyftan” mellan aktier och Bitcoin. Följaktligen spårar den en korg med upp till 30 aktier i sektorer som kryptodrift och blockchain -utveckling, vilket Melanion hävdar resulterar i en korrelation till BTC -pris på upp till 90%.

Cyril Sabbagh, chef för ETF på Melanion Capital, har presenterat produkten som ett tillfälle för investerare att få exponering mot Bitcoin samtidigt som man eliminerar risker som förlust eller piratkopiering:

Aktierna spårar Bitcoin-priset

”Genom att investera i aktier som spårar Bitcoin-priset kan investerare uppnå en diversifierad tillgångsallokering som inte var tillgänglig tidigare. Med tanke på Bitcoins avsaknad av korrelation till traditionella tillgångar och ETF:ens UCITS -karaktär borde allokerare verkligen vara intresserade. ”

Melanions VD Jad Comair har berättat för reportrar att det att få fonden godkänt av Frankrikes Autorite des marches financiers (AMF) var ”en verklig utmaning på grund av känsligheten och politiken som för närvarande kring Bitcoin och Bitcoin investerar.” Som tidigare rapporterats finns det ingen brist på Bitcoin börshandlade produkter listade i Europa, men ingen av dessa har varit UCITS-kompatibla.

Crypto mining -aktier står för lejonandelen av de 10 bästa innehaven i ”Melanion Bitcoin Exposure Index” som spåras av Melanions ETF: För viktning är dessa för närvarande Marathon Patent, Riot Blockchain, Hive Blockchain, Argo Blockchain, Hut 8 Mining. Andra aktier, från segment som kryptobanktjänster och krypto tillgångshantering och handel, inkluderar Arcane Crypto AB, MicroStrategy och Future Fintech.

Beräknat av den tyska fintech BITA är indexbeståndsdelarna, som Melanion har beskrivit, viktade enligt betakoefficienten mot Bitcoin, som är ”begränsad baserad på likviditet och återbalanseras och rekonstitueras kvartalsvis”. ETF kommer initialt att noteras på Euronext i Paris och ta ut en förvaltningsavgift på 0,75%.

Med allt fler investeringsfordon som riktar sig mot den digitala tillgångssektorn, förblir myndighetsgodkännande för en Bitcoin ETF en svår utsikt i flera jurisdiktioner, särskilt USA. Greg King, VD för Osprey Funds, har dock nyligen gjort gällande att det konsekvent höga antalet Bitcoin ETF -ansökningar i USA tidigare i år – trots amerikanska tillsynsmyndigheters långa ovilja att godkänna dem – bidrog till Bitcoins extraordinära tjurning 2021.

Handla Melanion BTC Equities Universe UCITS exchange-traded fund

Melanion BTC Equities Universe UCITS exchange-traded fund är en europeisk börshandlad fond som handlas på Euronext Paris.

Euronext Paris är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Fortsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *