Nyheter

Förstå Tracking Difference och Tracking Error

Publicerad

den

Hur vet du om en ETF gör sitt jobb bra? Vissa kan vända sig till förra årets resultat, men resultatet är inte svaret – marknaderna går upp och ner oavsett hur bra en ETF gör sitt jobb.
Det enklaste svaret är att förstå Tracking Difference, spårningsskillnad. Spårningsskillnad är investerarnas mått för att bedöma om de får vad de betalar för. Som sådan är det en av de viktigaste ETF-statistiken att överväga.

Vad är Tracking Difference?

De allra flesta ETF:er syftar till att spåra ett index – vilket innebär att ETF: er försöker leverera samma avkastning som ett visst index. Spårningsskillnad är skillnaden mellan ETF-resultat och indexresultat.

Spårningsskillnaden är sällan noll: ETF följer vanligtvis sitt index.

Det beror på att ett antal faktorer hindrar ETF från att perfekt efterlikna sitt index. ETF-avkastningar spårar dock inte alltid indexet; spårningsskillnaden kan vara liten eller stor, positiv eller negativ.

Spårningsfel är ett relaterat men tydligt mått. Spårningsfel, Tracking Error, handlar om variation snarare än prestanda. Matematiska nördar mäter variabilitet genom standardavvikelse. Spårningsfel är den årliga standardavvikelsen för dagliga avkastningsskillnader mellan fondens totala avkastningsresultat och det totala avkastningsresultatet för dess underliggande index.

I lekmannatermer ser spårningsfelet i grunden på volatiliteten i skillnaden i resultat mellan fonden och dess index.

Så, vilka faktorer påverkar hur väl en fond spårar sitt index?

Total kostnadskvot

En ETF:s totala utgiftskvot (TER) är den bästa enskilda indikatorn för framtida spårningsskillnad. Om en ETF tar 1 procent för att spåra ett index, då allt annat lika, bör ETF-avkastningen fördröja indexavkastningen med exakt en procent. Därför är TER så viktigt och ETF-emittenter tävlar ständigt om att erbjuda den lägsta avgiften.

Även om TER är den bästa indikatorn för framtida spårningsskillnad är allt annat inte lika – andra faktorer spelar in.

Transaktions- och återbalanseringskostnader

När ett index balanserar om sina beståndsdelar, lägger till ett nytt företag eller tar bort ett företag måste ETF: er som spårar indexet justera sina innehav för att återspegla indexets nuvarande tillstånd. Som sådan måste ETF köpa och sälja sina underliggande värdepapper och medföra tillhörande handelskostnader. Dessa kostnader måste betalas med fondens tillgångar vilket följaktligen ökar spårningsskillnaden.

ETF:er som spårar index med många värdepapper, illikvida värdepapper eller som ombalanseras ofta efter design (som ett lika viktat index) kommer att medföra större transaktions- och ombalanseringskostnader, vilket kommer att öka spårningsskillnaden.

Sampling

Ibland är det opraktiskt eller omöjligt att hålla alla företag i ett index. Vissa index (särskilt obligationsindex) innehåller tusentals värdepapper, varav vissa kan vara svåra att skaffa till ett rimligt pris. I stället för att ådra sig transaktions- och återbalanseringskostnader i samband med köp och försäljning av varje värdepapper inom deras index, väljer vissa ETF:er att hålla ett representativt urval.

I index med tusentals värdepapper har de minsta värdepapperen små vikter och försumbar effekt på resultatet. För att spara på kostnader kan ETF-förvaltare välja att hoppa över några av dessa små värdepapper.

Kontanter

Vissa ETF:er får utdelning från sina underliggande värdepapper och delar ut dem till andelsägarna. Men ETF: er delar inte ut dessa utdelningar i realtid (som de pappersportföljer som indexleverantörerna antar) gör de med jämna mellanrum.

ETF kommer att ha ”kontantdrag” under tiden mellan ETF får utdelning och när den delar ut utdelningen till aktieägarna. Investeringsförvaltare kan välja att tillfälligt återinvestera dessa utdelningar, men dessa återinvesteringar har också kostnader. Att hålla en del av sin portfölj kontant eller delta i återinvesteringstransaktioner kommer ETF att ha något annorlunda avkastning än det helt investerade indexet – vilket orsakar spårningsskillnad.

Tidpunkt

När ett index återbalanserar eller rekonstruerar dess komponenter är ändringarna omedelbara. Däremot måste en ETF som spårar indexet gå ut och handla för att kunna anpassa sig till indexet. Under den tid det tar att köpa och sälja nödvändiga värdepapper rör sig priserna och skapar spårningsskillnad mellan index och ETF.

Värdepapperslån

Vissa ETF:er lånar ut värdepapperen i sin portfölj till betalande låntagare (ofta kortsäljare). Detta skapar ytterligare intäkter för ETF utöver vad som täcks i indexet. Kort sagt, värdepappersutlåningsintäkter kan minska kostnaderna för ETF och förbättra dess spårningsskillnad.

Mängden intäkter som genereras från värdepapperslån beror på rådande kapitalmarknadsutlåningsräntor för dessa specifika värdepapper. Starkt blankade värdepapper har vanligtvis högre premier och kan generera betydande värdepapperslånintäkter, medan andra kan vara relativt obetydliga.

Sammanfattning

Till slut påverkar många faktorer bakom kulisserna hur väl en ETF återspeglar avkastningen för sitt underliggande index. Som investerare är spårningsskillnaden vårt bästa verktyg för att bedöma hur alla dessa faktorer samverkar och i slutändan hur väl ETF levererar på sitt löfte. Leta efter låga – eller till och med positiva – spårningsskillnader som är relativt stabila över tiden.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version